iPon Hírek

Nvidia: az x86-os CPU piaccal kapcsolatos tervek

Dátum | 2009. 03. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia processzorpiacra való belépésével kapcsolatban már több hír, pontosabban pletyka is napvilágot látott. Sokak szerint az Nvidia kissé kedvezőtlen helyzetben van a szegmens többi szereplőjével kapcsolatban, ugyanis az AMD és az Intel már egy ideje dolgoznak saját integrált videó vezérlővel ellátott processzoraikon, sőt, az Intel a Larrabee névre keresztelt újdonságának piacra dobása után a videokártya piacra is hatást gyakorolhat.


Az Nvidia egyik illetékese, Michael Hara a Morgan Stanley Technológiai Konferencia alkalmával fejtette ki, hogy pontosan milyen célok is lebegnek az Nvidia szeme előtt, már ami az x86-os processzorpiacra való belépést illeti. A BitTechNet munkatársai konkrétan arra is rákérdeztek, hogy a vállalat tervezi-e valaha x86-os processzor piacra dobását, amelyre Michael Hara azt a választ adta, hogy nem az a kérdés, hogy terveznek-e, hanem inkább az, hogy pontosan mikor.

Michael HaraMichael Hara szerint a dolgok előrehaladtával egyre inkább az az érzésük támad, hogy ugyanolyan szintű integrációval készülő rendszereket kell tervezni, mint amilyennel a Tegra is készült. A Tegra tulajdonképpen egy teljes értékű számítógépet jelent egy chipen, ami megfelel a piac azon irányú elvárásainak, mint az alacsony energiafogyasztás, a kis méret és a nagy hatékonyság. Egyszóval Hara szerint jelen pillanatban egyre fontosabbnak tűnik, hogy ugyanezt a koncepciót az x86-os piacon is megvalósítsák.

Hara ugyanakkor határozottan és egyértelműen kijelentette, hogy az Nvidia egy magas szinten integrált SoC rendszert kíván fejleszteni, nem felsőkategóriás x86-os processzorokat, amelyek az Intel termékei ellen szállhatnának harcba. A Tegra már most is beleillik ebbe a koncepcióba - igaz, csak részben -, ugyanis az is egy SoC megoldás, de mivel ARM processzormagot tartalmaz, nem képes x86-os programkód futtatására.

Hara elmondása szerint nagyjából két vagy három évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a fent említett x86-os processzormaggal ellátott SoC megoldások megjelenjenek a vállalat kínálatában.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Svindler
2009.03.04. 20:20
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tomboy1986
2009.03.04. 20:25
Na ez egy nagyon jó hír, bár jobb volna ha minél előbb sikerülne nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mihaszna
2009.03.04. 20:32
Ejha, na akkor ezért (is) volt ekkora spórolás NV-nél? Izgalmas jövő elé nézünk úgy érzem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Joachim21
2009.03.04. 21:20
... "nem lesz ilyen" :lol: ... "az lehetetlen"... én már fél éve mondom, és tessék!

Erre senki nem is reagált, akkora marhaságnak tartották!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kobaljov
2009.03.04. 21:22
Esetleg a VIA-val közösen? (nekik van x86-os licenszük)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. XiX
2009.03.05. 08:56
A dobás akkor lenne frenetikus, ha nem x86 lenne. Jelenleg nincs olyan "proci" ami az x86 szintjét hozná, pedig technológiailag lehetséges lenne.
Az NV meg is csinálhatná (konzolon belépne ajajaj lenne).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. leviske
2009.03.05. 09:47
Joachim21: Abban a formában nem is lett, amiben Te írtad... Ez egy egyszerű SoC lesz, ami meg eddig is várható volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. JózsiazIst...
2009.03.05. 12:39
Leviske: Egyenlőre semmi sem valósult meg, de Joachim21 legalább már akkor kihámozott valamit a hírekből fél éve, mikor a nagy többésg csak legyintett az egészre!

Bármi is legyen a dologból, ha más nem, jogi szempontból biztosan érdekes vita kerekedik majd belőle!

Én úgy tudom nem vette meg a VIA-t az NV!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2009.03.05. 13:27
JózsiazIsten: A PH!-n azbest kolléga nagyon jól rávilágított a Transmeta-'s ügyletükre. Ezek alapján a nVIDIA tud készíteni X86-os chipet, X86 nélkül. És az is arra enged következtetni, hogy emulálni akarják az X86-ot, hogy csak az Okostelefonokat/MID-eket/gyengébb netbook-okat kívánják megcélozni, amiket eddig az ARM procikkal szolgáltak ki.

Joachim21 pedig az első ilyen hírek hallatán rögtön rendes desktop CPU-król beszélt és Intel/AMD ellenfélről... A SoC-ekről pedig már rég óta tudni és sejteni is lehetett, hogy a Tegra-nak lesz X86-os változata, csak kérdés volt, hogy "Hogyan? Kitől lesz licenc?". És mint írtam, ennek a válaszára világított rá azbest kolléga a Transmeta-'val.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!