iPon Hírek

Nvidia: dehogy blokkoljuk mi a Hydrát!

Dátum | 2009. 11. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Lucid mérnökei Hydra néven egy olyan chipet fejlesztenek, amely platform függetlenül több GPU összekapcsolását teszi lehetővé úgy, hogy bármelyik gyártó kártyáit használhatjuk. Mindezt zökkenőmentesen (elvileg), megfelelő skálázódás mellett, azaz a GPU-k teljesítménye hatékonyan összeadódik. A néhány nappal ezelőtt érkezett hírek szerint a CrossfireX és SLI technológiák riválisának kikiáltott megoldást az Nvidia a jövőben szoftveresen blokkolni fogja, azaz Nvidia kártyákkal nem lehet majd használni a Lucid Hydrájával ellátott rendszereket. A legfrissebb hírek már a korábbi kijelentéseknek teljes mértékben ellentmondanak: az Nvidia állítása szerint ők egyáltalán nem akarnak keresztbetenni a Hydrának, sőt várják annak hivatalos debütálását, másrészt az MSI illetékesei pedig cáfolják, hogy a vállalat első, Hydra chipre épülő alaplapja azért késne, mert az Nvidia nem nézi jó szemmel, hogy rontják az SLI licenc-bizniszének folyását.

A szakemberek elmondása szerint a késés mögött semmiféle gyártói ellenérdek nem áll, mindössze annyi az ok, hogy a Windows 7 driver fejlesztése és tökéletesítése még zajlik, így egyelőre nem érett meg a termék arra, hogy az üzletek polcaira kerülhessen. A korábban megjelent Big Bang Trinergy névre keresztelt alaplap sem az Nvidia nyomására érkezett előbb, mindössze a terveknek megfelelően dobták piacra az idei év harmadik negyedévében. Ez az alaplap egyébként az Nvidia NF200-as chipjével büszkélkedik, amely extra PCI Express sávokat kínál az SLI rendszerek építőinek. Gyakorlatilag ez az alaplap az, ami miatt a pletykák szárnyra kaptak, és a különböző források az Nvidia számlájára írták a késést. A Hydra chippel ellátott alaplap, amely a Big Bang Fuzion nevet fogja viselni, előreláthatólag a jövő év elején mutatkozhat be, ha a szoftverrel kapcsolatos fejlesztések a terveknek megfelelően zajlanak. Az MSI illetékesei azt is kiemelték, hogy a Big Bang jelző nem egy alaplapot, hanem egy alaplap családot takar, amiben többek között a Hydrára alapuló megoldás is helyet kap.

Visszatérve az nVidiára, a hivatalos álláspontja szerint tiltásról szó nincs, sőt, a jövőben sem tervezik, hogy akármilyen módon keresztbe tegyenek a komoly riválisnak ígérkező Lucid Hydrájának. Pedig a lapkakészlet piacon folytatott elkeseredett harc, és az SLI licencek bevételeinek "féltése" miatt akár még logikusan is hangzana, ha az Nvidia valóban lehetetlenné tenné a Hydra használatát. A gyártó nem készíthet az Intel beépített memóriavezérlős processzoraihoz lapkakészleteket, így jelentős bevételektől esik el, amelyeknek egy részét az új Intel lapkakészletekhez történő SLI licenc biztosításának díjával próbál pótolni a cég. A Hydra jó eséllyel ezeket a bevételi forrásokat is leapaszthatná, amennyiben elég sikeres, de ez jelenleg még túlságosan is feltételes módnak mondható, így nem érdemes vele foglalkozni.

A végszó a lényeg: az Nvidia nem akar szoftveresen Hydrát blokkolni, az MSI Big Bang Fuzion pedig nem az Nvidia miatt, hanem a driverek tökéletesítése miatt késik.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. Nurba
2009.11.15. 10:17
Milyen jó fej az nvidia...nem a hydra chip miatt fog blokkolni a driver, hanem Ati chip jelenlétére. Mondjuk arra jó les, hogy két különböző generációjú kártyát is egymás mellé lehet rakni...ha minden igaz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. thspo
2009.11.15. 10:21
jaj, hát nem nyilván való senkinek hogy a h1n1 meg a 2 világháború mögött is az nvidia áll...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Castiel
2009.11.15. 10:21
meg is értem, mert ha lesz lucid, akkor valszeg én is az AMD kártyám mellé veszek egy nVidia-t és sztem sok ember így van ezzel, ez +pénz az nvidiának, még lehet hogy több is mint amit az sli.vel elérnének
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. weaponmax
2009.11.15. 10:30
Nurba, az eddigi tesztek alapján, az Ati+Nvidia felállás is müxik (legalább is GTX 260+HD4890 esetében).

Jól emlékszem, hogy Ati-Nvidia drivertől függetlenül megy a rendszer?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. TescoZsomi
2009.11.15. 10:42
weaponmax: Nem lehet driver-független. Ha az lenne, fel sem merült voolna a lehetőség, hogy nV Driver-ben letiltja a Hydrát. A Drivereket fel kell telepíteni, ás mivel az ATI-t már leblokkolták, vagy buhera-driver van, vagy csak nV és má ill csak ATI és más gyártó kártyáit lehet egyesíteni.
De persze majd elválik, ha kint lesz.

Alig várom az első Fermi+HD5870-es teszteket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Joachim21
2009.11.15. 10:42
Azért mielőtt mindenki elszalad venni a Gforce mellé egy radeont, vagy fordítva, azelőtt én a figyelmetekbe ajánlanám, hogy ez a dolog csak akkor működik, ha ott az alaplapodon. Nem hiszem h lesz LucidHydra PCI-E kártya, amit behelyezel, és mehet a jöhet. Amennyiben ilyet akar valaki, akkor amikor új rendszert épít, akkor kell megfizetnie egy csúcskategóriás alaplap árában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. oldone
2009.11.15. 11:14
Joachim21 ezt te mi alapján nem hiszed? Azt nem tartod elképzelhetőnek, hogy lesz olyan gyártó, akkár például az ASRock aki majd kiad ilyet kártyán? Miért?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Joachim21
2009.11.15. 11:44
Azért nem tartom valószínűnek, mert olyat is írtak valahol, hogy ez a chip is ad plusz PCI-E sávokat, márpedig ha így van, akkor hiába teszed belé egy 1x-es slotba, semmit nem fog érni, tehát nem helyezhető így külön slotba ez alapján. Ha meg beleteszed egy 16-osba, akkor is ott vagy, hogy egyrészt nem ad plusz sávot,meg hova teszed a 2. VGA-t, mert a legtöbb alaplapban még 2x16 PCI-E sáv sincs! Teljesen elvethető ez a kártyás megoldás, mert a rendszer lényege, hogy 2*16 sávon, de legalább 2*8 sávon egyesíti 2 GPU erejét. Most ha te beteszed egy bővítőhelyre, akkor ott vagy, hogy az a déli hídon át kommunikál a többi slottal, vagyis ez így nem működik, egyszerűen olyan nyakatekert, lenne, hogy elveszne az előnye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. daneeeeee
2009.11.15. 11:54
Nagyon helyes! Már várom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Castiel
2009.11.15. 13:41
ez sztem természetes hogy akkor új lapot kell venni..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. prohlep
2009.11.15. 14:33
Az jár jól, aki nem Nvida kártya mellet dönt, mert akkor biztosan nem fog szívni az Nvidia acsarkodása miatt: nem kerül az Nvidia függőségébe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. rini
2009.11.15. 15:23
Ha AMD kártyát veszel akkor nem kerülsz függőségbe egyik gyártótól se, ugye?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. axe
2009.11.15. 16:01
az így van rini ugyanis ati phisX-en kívül (szoftveresen tudná azt is csakugye nvidia...) mindent tud gondond nélkül nvidia meg mindent saját magának akar
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. TescoZsomi
2009.11.15. 16:47
Joachim21: Megoldható, csak akkor abba a kártyába kell majd a VGA-kat dugni, és azon lesznek a SLOT-ok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Joachim21
2009.11.15. 17:01
Hogy dugsz egy kártyába kártyát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. rini
2009.11.15. 17:57
Most komolyan. Az AMD kártya miben tud többet mint az nV. megoldásai. Mind a kettővel lehet dolgozni, játszani legfeljebb az egyiken kicsit jobban megy mint a másikon. Annyi erővel lehet támadni az "almás" gépeket is mert az is az egész piacot akarja(atom processzorok tiltása). Az nV hasonlóan gondolkodik. Ha nincs igényed PhisyX-re akkor vegyél AMD kártyát és nyeld le a békát, ha viszont igényled akkor álljál ki az nV mellet. Én is lenyeltem, hogy az nV nem támogatta a dx10.1-et(nem eset jól bár nagy jelentőségét én sem láttam). A dx 11-nek kellett volna a dx10-nek lennie és akkor mindegyik gyártó támogatta volna. Az meg természetes, hogy mindegyik gyártó védelmezi a saját befektetéseit, (nem csak ezek a cégek) és igyekszik a tulajdonából nyereséget termelni esetleg akadályozni a másik elterjedését. Véleményem szerint a Microsoft tudta volna megoldani ezt az egész kavarást ha a dx11-be beleépítettek volna egy fizikai motort is a többi újítás mellé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. axe
2009.11.15. 20:12
alma rossz példa mer az komplett gép. és az alma gépek a legjobban összeállított configok legstabilabb rendszerrel bár nem a legerősebbek de ott nincsenek összeütköző programok stb. és elég kevés dolgot soroltál fel ati nvidia közötti külömbségekről. az ati nem védette le a 10.1-et szimplán nem raktam bele a káertyákba nvidiáék viszont a phisX-et levédette az nvidia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. _DiEGO_
2009.11.15. 21:06
ááááá még ilyet - mi blokkolnánk valamit is - itt senki nem tud semmiről , hogy honnan szednek ekkora badarságot. Sőt , hogy lássák mennyire szeretjük AMD-s kollégákat ezen okból jópár emberkét magunkhoz is vettünk - lássák mennyira megteszünk mindent , hogy törődünk a fejlesztésekkel ... Mai naptól már nem is fizetünk le senkit, hogy a mi kártyáinkra optimalizálják a játékokat - Okulva Intelék példájából - meg az nem is ugy volt , henem minket kerestek fel azok a fránya játékprogramozó cégek. Mi meg beadtuk jóhiszemüen a derekunkak ...

Van 3db 22" egyforma monitorom , melyik VGA-t ajánlja valaki , hogy tudjam használni , ha már adott a dolog .... köszi előre is a pro/kontra helpeket.
De van egy helyi kábeltévé csatornám is, van itt 6 monitor egy pályázatból, de nincs keret 6db konfigra/ gépre max egyre - ajánlat ? Hogyan oldjam meg e helyzetet ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rini
2009.11.15. 22:07
A 10.1-et érdekes lett volna levédetni mivel az nem AMD (a tulaj az a Microsoft)tulajdon. Miért lenne rossz példa az alma. Nem azért írtam példának, hogy milyen rendszer hanem azért mert ő is csak azt csinálja amit az nV annak érdekében, hogy maximalizálja a profitját. Megtilt egy csomó dolgot a saját bevételének növelése érdekében.
Diego - Ezt úgy írod mintha az AMD és az Intel nem vett volna fel senkit az elbocsájtott nV dolgozok közül. Ha így mondod a lefizetés szót akkor az nV már ugyan úgy bíróság előtt állna mint az Intel. Lehet másik oldalról is megközelíteni ezt a dolgot. Például támogatta a játékfejlesztőket, hogy legyen elég pénzük a játék fejlesztésére. Hogy elvárja azt, hogy a kártyáján jól fusson a játék a pénzéért az már szemétség tőlük? Az AMD-nek ugyan ezt meg kellett volna lépnie csak nem volt rá pénze. Lehet,hogy egy csomó játék soha nem készült volna el ha az nV nem adott volna pénzt a fejlesztésre. A fejlesztések meg ugyan úgy folytak csak nem a grafikus kártya volt az elsődleges célpont. Nagyon jól tudták, hogy hosszú idejük már nincs a grafikus kártyák piacán és ezért a fejlesztési célokat már nem is oda tűzték ki. Ezek eredményeiről meg már mi is tudunk. Lásd a Tesla, Ion, Cuda stb. fejlesztéseket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Banzin
2009.11.15. 23:28
Hát valamilyen szinten a témához is kapcsolódik meg nem is. de most kutatam a telepített progik között és érdekes dologra lettem figyelmes. A gépemen telepítve van a phisyX, pedig radeonom van. Abban is biztos vagyok, hogy én nem tettem fel. Talán egy játékból került oda, vagy másképp, de akkor is érdekelne, hogy mégis mit keres ott. Gondolom nem működik, csak telepítve van.

A másik érdekes dolgot haverom gépén találtam. Mikor megláttam leesett az állam. Szegény nem direkt csinálta, egyszerűen nem ért hozzá. Ami a legjobb, hogy minden tökéletesen működött nála. Erre is lehetne gombot varrni, mert én nem tudok.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rini
2009.11.16. 00:29
A gépeden telepített PhisyX-et valamelyik játék program telepítette fel. például a Batman vagy az NFS Shift. Azért szükséges mert a program támogatja az PhisyX gyorsítást. Ahol a grafikus kártya nem támogatja ott a processzor végzi ezt a munkát ennek a meghajtónak megfelelően.
Ez a második pedig lehet, hogy a haverod megpróbálta a 7600gs-t PhisyX gyorsírónak használni és fennmaradt a driver.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2009.11.16. 11:39

nVidia: bemutatkozik a Fermi


Sorrendben második alkalommal mutatja be működés közben vadonatúj fejlesztését az nVidia, ám ezúttal várhatóan család nélkül - a játékok helyett a puszta teljesítményt emelik ki, némi szuperszámítógépes ízzel.A cég hivatalos oldalán található értesítőből megtudhatjuk, hogy a november 17. és 19. között megrendezésre kerülő SC09 találkozón ismét bemutatkozik majd a Fermi grafikus vezérlő, ám az eseményt akár elsőnek is felfoghatjuk, hiszen a korábbi ízelítőt vegyes fogadtatás és némi vita követte.

Emlékezhetünk arra, hogy a szeptemberben lebonyolított első bemutató után érdekes részletek láttak napvilágot. Ezek szerint ugyan a demók alatt valóban a Fermi egy korai példánya dolgozott a megjelenítésen, ám a találkozón bemutatott kártya nem tartalmazta a chipet, az csak egy gyorsan összetákolt doboz volt. Ezúttal igyekeznek elkerülni a hasonló malőröket, és mivel a kártyák már egészen biztosan nem fognak megjelenni az év vége előtt, legalább egy részletes bemutatóval szeretnék kárpótolni az érdeklődőket.Az internetes oldalon közölt ízelítőből jól látszik, hogy mely vonalon szeretne erősíteni az nVidia. Nem véletlen, hogy a játékok helyett inkább a szuperszámítógépes szegmenst hangsúlyozzák ki, kiemelve, hogy a Fermi tulajdonképpen maga is egy ilyen erőmű, ám ezúttal egy grafikus chip tokozásába zárva. Ezzel egy időben a manapság elterjedőben lévő négymagos központi processzorokkal vetik össze a fejlesztést, ezzel kapcsolatban pedig megjegyzik, hogy ugyanazon teljesítményt huszadannyi fogyasztással és tizedannyi költséggel tudják elérni a Fermi (NV60, GT300) révén.

A következő generációs CUDA-architektúraként is emlegetett fejlesztés már ezen a héten mutatkozik be nagyobb közönség előtt - várjuk a részleteket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!