iPon Hírek

Nvidia: ez a két architektúra jön a Fermi után

Dátum | 2010. 09. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az Nvidia elnök-vezérigazgatója, Jen-Hsun Huang a GTC (GPU Technology Conference) alkalmával tartott előadásán lerántotta a leplet a Fermi után következő két architektúra nevéről. Az Nvidia első embere a  következő generációs architektúrákkal kapcsolatban megosztott néhány fontosabb információt, köztük azt is, hogy az architektúrák köré épülő egységek pontosan milyen energiahatékonyság mellett fognak dolgozni.

Szokatlan módon Mr. Huang az új architektúrák köré épülő megoldásokkal kapcsolatban nem azt árulta el, hogy nagyjából mekkora maximális számítási teljesítményt fognak nyújtani, inkább arról beszélt, hogy hogyan alakul wattonkénti dupla pontosságú (double precision) teljesítményük. Szokatlan módszer, viszont Mr. Huang szerint kitűnően mutatja a fejlődés mértékét.


A Fermi után a német matematikus, Johannes Kepler után elnevezett Kepler architektúra következik majd a sorban, amely 2011 folyamán mutatkozhat be, a köré épülő termékekkel pedig az év második felében találkozhatunk a boltok polcain. A Kepler alapú grafikus processzorok 28 nm-es csíkszélességgel készülnek majd és közel háromszor több dupla pontosságú műveletet tudnak majd elvégezni wattonként, mint a Fermi alapú megoldások. Mr. Huang elmondása szerint ez a teljesítmény és hatékonyság növekedés messze magasabb, mint amit a gyártástechnológia váltás okán el lehet érni. A teljesítmény növekedés nagyobbik része az átdolgozott architektúrának, felépítésnek és a különböző szoftveres megoldásoknak köszönhető.

A következő nagy lépcsőfok a Maxwell lesz, amely egy skót matematikusról, James Maxwellről kapta a nevét. Ez az architektúra a tervek szerint valamikor 2013 folyamán debütálhat. A Maxvell alapú grafikus processzorok 22 nm-es csíkszélességgel készülnek és wattonként nyolcszor akkora dupla pontosságú számítási teljesítményt kínálnak, mint napjaink Fermi megoldásai.

A Maxwell architektúra érkezéséig az Nvidia számos új számítás-orientált szolgáltatással bővíti majd termékei repertoárját. Az Nvidia a jövőben azt tervezi, hogy egy új, teljes GPU generáció bemutatása nagyjából három hónapon belül megtörténik majd, azaz ennyi idő telik el az első és az utolsó tag bemutatása között. A Fermi architektúrára épülő megoldások esetében Mr. Huang elismerte, hogy a művelet az elvárhatónál jóval hosszabb ideig tart, ugyanis az első chipek gyártásánál különböző nehézségekbe ütköztek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. Heroes27
2010.09.22. 12:40
Nahát akkor a történelem megint ismételni fogja önmagát, kapunk még idén radeonokat, azok lesznek a isten királyok, majd rá fél évre megjönnek a kudáék, és utánna ők lesznek a világ legjobb GPU gyártója. De jó lenne már, ha valami jót csinálnának ebből a "Kepler"-ből, meg a Maxwall-ből. És nemhiába beszélt a faszikám a fogyasztás/teljesítmény dologról, mert azt már tényleg nem ártana javítani nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Canabis
2010.09.22. 12:42
elsőre ez jónak tűnt, de belegondolva, 3 év alatt 8x teljesítménynövekedés elvárható.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Stark
2010.09.22. 12:47
Nem azt mondta hogy alacsonyabb lesz a fogyasztás, hanem hogy ugyanannyi fogyasztással 3szor, majd 8szor nagyobb lesz a számítási teljesítmény
Legalábbis én így vettem ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Kajafun
2010.09.22. 12:56
Hmmmm Nvidia logós játékoknál lehetséges
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. bul07
2010.09.22. 13:33
hiszem ha látom
mondhatnak akármit majd ha letesztelték jó néhányan akkor majd kezdem elhinni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. insanity22...
2010.09.22. 13:34
Szép grafikon, csak meg is kellene valósítani idejében, mert az AMD már a második kört kezdi adni az nVidiának...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. carraroxt
2010.09.22. 13:35
Azért a Fermit 2009-re datálni elég erős csúsztatás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Kange
2010.09.22. 13:37
Ezzel az egésszel csak az a bajom, hogy ez sztem minket, játékosokat nem nagyon érint...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. uristen
2010.09.22. 14:00
Es az a Maxwell az alvegben mit keres? Ha jol latom 2012 utanra van betablazva. Es mekkora novekedes lesz, ha tenyleg az lesz, jo eg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. ayr
2010.09.22. 14:54
Remek megállapítás,főleg ha figyelembe vesszük,hogy a cikkbe le is van írva,hogy 2013-ra datálják a maxwellt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. rini
2010.09.22. 15:23
Úgy látom az nV is az Intel tik-tak taktikáját akarja bevezetni. Eddig 3 éves fejlesztési idővel dolgoztak most áttérnek a 2 évente új architektúrára. A köztes évben pedig az architektúra optimalizált verziója fog megjelenni. Ebből az következhet, hogy 2011 elején jöhet egy optimalizált Fermi és az év végén megjelenhet a Kepler. Legalábbis nekem ez jön le ebből a kis információból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Juliska
2010.09.22. 16:47
insanity228: A Radeonok előretörése érdekli jelenleg a legkevésbé az NV-t. Ezek már az Intel ellen készülnek a szuperszámítógépekbe. Láttam még pár diát a bemutatókról. A Keplernek például saját virtuális memóriája lesz. Gondolom a CUDA is egyre komplexszebb platformmá alakul. Jól mutatja a helyzetet, hogy a GeForce helyett a Tegra generációjáról beszél a cég. A PC egyre nagyobb nyűg lesz nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Heroes27 Julis...
2010.09.22. 17:27
"A Radeonok előretörése érdekli jelenleg a legkevésbé az NV-t". - na azért na. Azok a radeonok a legnagyobb vetélytársa, szerintem azért érdekli őket, hogy mennyi az annyi eladásokban, meg preztízsben, különben nem gyártana VGA-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Juliska
2010.09.22. 18:03
Heroes27: Maximum a presztízs miatt érdekes a Geforce. Több nincs benne. Egyszer viszont a józan ész erősebb lesz a presztízsnél, és akkor vége. Értelme nincs részt venni az Intel szívatásaiban. Ennél sokkal több profitot termelő piacokba lehet fektetni a pénzt, ahol nincs egy mamut, aki állandóan rálép a lábadra, ha valami jót csinálsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. rini
2010.09.22. 18:08
Azért nem egészen mert Juliska jól írta. Ezek már nem a Radeonok vetélytársai mint ahogy az eredeti Fermi sem. Ezek nem játékos célzattal készülnek hanem professzionális felhasználásra. Ezért nem is igazán zavarják őket a fogyasztási adatok.Az más kérdés, hogy ezek átalakításával próbálnak profitot szerezni a játékos piacon is, de a bevételi forrásaik nagyrészt már nem is a játékos piacról származik. Igen valamikor vetélytársak voltak az Ati-val de a platformosodás miatt esélyük sincs itt megélni, lévén nincs x86 licencük. Ezért egy más célterületet kellett megcélozni a termékeikkel. Ez lett a profi felhasználási terület amelyet az Intel is birtokolni akart például a Larrabeevel. A bevételi forrásuk legnagyobb része ebből a profi felhasználási területről származik. Másodsorban a szoftverek fejlesztéséből és csak a bevételeik legkisebb százalékát képezik a játékra eladott kártyák bevételei.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Balucsek Heroe...
2010.09.22. 18:12
Nem véletlen beszélnek csak is a dupla pontosságú számítás teljesítmény/wattról hisz a professzionális felhasználásnál szeretik azt, míg játékoknál általában bőven elég 32bit pontossággal kiszámolni bármit is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Fix
2010.09.22. 19:38
rini:Ezzel csak az a probléma, hogy akkor miért játékokban tesztel az nV is??
Ezt a süket kimagyarázós marketing dumát akkor vetették be amikor nem sikerült olyan hat hónap késéssel grandióze terméket letenni az asztalra mint azt beharangozták. Meg a professzionális kártyákra tudtommal más termékvonal van. Amiket nem occoért mérnek. Nagyon is érdeklik őket a fogyasztási és melegedési adatok mert azok a "professzionális felhasználókat" is érdekli.
"Ez lett a profi felhasználási terület amelyet az Intel is birtokolni akart például a Larrabeevel. " Az a helyzet, hogy az Intel nem akarja hanem meg is teszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Fix
2010.09.22. 19:49
Amúgy kicsit nevetséges 2009-hez oda biggyeszteni a Fermit. Amikor 2010 kb. 3. hónapjában lehetett kapni.
Érdekes...eddig mindenki azt mondta, hogy ez egy hosszú távú architektúra és ezt a lépést megkellet lépnie az nV-nak és majd hasonló lépést majd meg kell lépnie az AMD-nek is. Ennek ellenére a Kepler teljesen egy új architektúra. Akkor most mi vaaa??? (nem kell válaszolni)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ThePoweR Fix
2010.09.22. 19:59
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2010.09.22. 20:34

Tesla, Fermi, Kelper, Maxwell?

nVidia megteheti, hogy tudosok neveti kereskedelmi markajelzeskent levedeti?

Akkor en most levedem a tudoslexikonban talalhato maradek osszes nevet!

Miert nem lep a nemzetkozi fizikiai tarsasag, vagy valami hasonlo szervezet a fizikusok neveben?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Azrael
2010.09.22. 21:17
Ezek kódnevek, és nem márkanevek, tehát nincs vele semmi probléma, mivel nincsenek levédetve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rini
2010.09.22. 21:35
Miért játékokban tesztel az nV? Egyszerű a magyarázat. Azért mert attól, hogy profi piac a fő cél attól még gyártanak játékra való kártyát is. Ha viszont annak utána nézel, hogy mennyi tesztet készítenek a profi piacra szánt eszközeiknek akkor elcsodálkoznál azon, hogy a játékos tesztek mennyisége meg sem közelíti a profi piaci tesztek mennyiségét. A különbség az, hogy ez bennünket nem érdekel és ezért nem is figyeljük őket árgus szemmel. Másrészről miért ne csinálhatnának teszteket a játékokkal? Kell a reklám ezeknek a termékeknek is amelyeket itt akarnak eladni. Hidd el, hogy a professzionalista felhasználókat a teljesítmény sokkal jobban érdekli mint a fogyasztás. A fogyasztás csak csak ötödrangú kérdés. Az csak az olyan házi felhasználóknak szempont mint amilyenek mi vagyunk.

Másrészt honnét tudod, hogy nem rendelkeztek működőképes Fermivel 2009 őszén? Azért mert a bemutatón nem azt mutatták? Ez így édeskevés. Ettől függetlenül rendelkezhettek vele csak nem volt tömeggyártásra alkalmas állapotban. A bemutatási és megjelenési dátumot nem kellene összekeverni. Nem a megjelenési dátumot határozzák meg ezen a slide-on hanem az első működőképes darabok elkészültét.

Megbocsáss de az Intel egyenlőre csak bepróbálkozott és nagyot bukott a Larrebeevel. Hogy ő mit akar és mit tud megtenni az két különböző dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Greathoof
2010.09.22. 21:49
@Prohlep
Hallottál már a Tesla GPGPU márkanévről? Vagy a Tesla Motorsról? Vagy eseteg a Maxwell nevű render programról?
Szerintem mind kopirájtos, de nem maga a szó, hanem területen, vagy tudom is én... Nem foglalkozok ilyennel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm Great...
2010.09.22. 22:26
Ha jobban belegondolok már a fantázia nevek is sokat mondanak,no nem a jelenlegi gamer társadalomnak,mert nekik legfeljebb egy két kellemetlen rossz emlékü ,fizika felelést..!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. insanity22...
2010.09.22. 22:50
Hogy a fogyasztás nem lényeges az üzleti környezetben? Hatalmas tévedés. Mikor egy szerverparkot felépítenek, azt fenn is kell tartani, nagyon nem mindegy, hogy havi 2 millióval több vagy kevesebb a kiadás egy egyszerű villanyszámlára.
Vagy említhetném példának a Mobile Workstationöket, ahol megint csak az egyik leglényegesebb az alacsony fogyasztás (Quadro, FireGL kártyákról van szó).
Szóval igenis fontos dolog ez, nem véletlen van sokkal kedvezőbb helyzetben az AMD más szemlélete miatt. Na meg amiatt, hogy ők meg tudják valósítani a kellő teljesítményt a relatíve alacsony fogyasztással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!