iPon Hírek

Nvidia GT300 információk

Dátum | 2009. 04. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az Nvidia szakembereit és vezetését sokszor éri az a kritika a vásárlóktól és a felhasználóktól, hogy a cég a termékek átnevezésén kívül jó ideje nem csinál érdemi fejlesztéseket, ezen a gyakorlaton pedig jó lenne, ha változtatnának. Lehet, hogy van a kritikában valami, ezt mindenki döntse el maga, ám a korábbi hírek szerint már készülőben van a GT300-as GPU, amely új korszakot nyithat.


A termékkel kapcsolatban egyelőre még csak kevés és igen-igen homályos információk állnak rendelkezésre. A felsőkategóriás GPU a céghez közel álló források beszámolója szerint minden fontosabb technológiát támogat majd, kezdve a DirectX 11-től az OpenGL 3.1-en át egészen az OpenCL-ig bezárólag. Ezek az információk még nem túl érdekesek, hiszen nagyrészük eddig is sejthető volt. Ami újdonság az nem más, mint a GPU felépítése: az egységben 512 darab stream processzor lehet jelen, amelyek 16 darab 32 magos csoportba osztva foglalnak helyet a grafikus processzorban. Érdekesség, hogy a jelenlegi architektúrában egy csoportban 24 darab stream egység foglal helyet. A GPU-ban stream csoportonként 8 darab textúrázó lesz jelen (TMU), így összesen 128 darabból lehet majd gazdálkodni. Ezek a feldolgozó egységek már különbözni fognak a GT200-as megoldásokétól: a jelenleg is forgalomban lévő GT200-as GPU-kban SIMD (Single-Instruction, Multiple Data – egy utasítás végrehatjása több adaton) típusú feldolgozó egységek találhatóak, ezek egy utasításon belül több adatot képesek kezelni, ám a GT 300-ban már MIMD (Multiple Instruction, Multiple Data – Több utasítás, több adat) típusú feldolgozók lesznek jelen. A MIMD lényege leegyszerűsítve annyi, hogy a stream processzorok a szükségeknek megfelelően egyszerű és/vagy komplex utasítások végrehajtására is képesek egymással párhuzamosan és egymástól függetlenül, így különböző utasításokat végezhetnek el egyidejűleg a különböző adathalmazokon. Ez a tény egy nagy előrelépés a páhuzamos számítás tekintetében. A GPU memória alrendszerével kapcsolatban egyelőre nincsenek információk, de az már tudható, hogy a grafikus processzor 40 nm-es csíkszélességgel készül majd.

Az 512 stream egységgel felszerelt GPU az előzetes információk alapján ígéretesnek tűnik, de mivel a termék még „nincs készen”, így az órajelekről sincsenek információk. Amíg a helyzet nem változik, addig csak a találgatásokra, illetve a kiszivárgó részinformációkra lehet hagyatkozni, nagyon messze van még a megjelenés.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. polarx
2009.04.24. 07:13
Ramból legalább már GDDR5-öt alkalmaznak majd ha kijön.. ATI már használja vagy 2 éve hanem több..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. d311c
2009.04.24. 10:21
Ha változtat a stream processzorokon - ahogy az ATI tette - akkor nem kellene több tranzisztor hozzá.
Persze ugyanaz a 200mm^2 chip 40nm mellett több tranyót jelent, max semmivel sem lesz olcsóbb előállítani, és szívhatnak megint, hogy az ATI olcsóbban állítja kb. ugyanazt a teljesítményt elő...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Multitask
2009.04.24. 11:47
Valóban a HD4870en volt először GDDR5, előtte a HD3870en GDDR4 volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Gpety
2009.04.24. 11:52
Habár én eléggé idegenkedem az Nv-től, de akár még jó is lehet, mit ad Isten akár még jobb is mint a konkurencia. A teljesítményen kívül azért az ár is mérvadó lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!