iPon Hírek

Nvidia Ion + Via Nano = Ion 2 platform

Dátum | 2009. 02. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia és a Via együttműködéséről már jó ideje tudhatunk: a két vállalat olcsó, ütőképes platform kifejlesztésén munkálkodik már elég régóta. Az új platform a vállalat jelenlegi ION megoldása köré fog épülni és az előzetes hírek alapján ION 2-es névre kereszteli majd az Nvidia.


A nagy videokártya és lapkakészlet gyártó vállalat most már hivatalosan is bejelentette, hogy a piacon az Intel mellett egy másik processzorgyártóval is együtt kíván működni, ez pedig nem az AMD, hanem a VIA lesz. A vállalat elnöke, Jen-Hsun Huang egy nyilatkozat keretein belül ismertette a tényt, hogy az ION 2-es platform már javában készül és az idei év végén meg is jelenhet a piacon. A második generációs ION megoldások a gyártó elnöke szerint az Intel Atom és a Via NANO processzorait egyaránt támogatni fogják, így a felhasználóknak lehetőségük nyílik a számukra legmegfelelőbb termékek kiválasztására. Az újdonság segítségével költséghatékony netbook és nettop konfigurációk építhetőek, amelyek többek között zökkenőmentes HD videó (1080p) lejátszásra is képesek lesznek, ami manapság elég fontos tényező a fent említett kategóriában.

Huang az Intel által kezdeményezett lapkakészlet-perre is reagált, persze csak néhány mondatban. Szerinte az Intel illetékesei nem hisznek a tényeknek, amelyek azt állítják, hogy az Nvidia jogosult lapkakészletek gyártására akár az integrált memória vezérlővel ellátott processzorokhoz is, ezen a téren már egy ideje egyébként is folynak fejlesztések. A dolog előzménye, hogy az Nvidia 2004 folyamán felvette a kapcsolatot az Intellel annak érdekében, hogy a vállalat a nagy processzorgyártó számára innovatív platformokat készíthessen, majd nem sokkal ezután az Intel meg is adta a licencet az Nvidia számára. Ebben a licencben a hírek szerint nincs egyértelmű kikötés az integrált memória vezérlővel ellátott processzorokat illetően, így az Intel a bíróságon próbálja elérni, hogy az Nvidia ne készíthessen lapkakészleteket a vállalat Core i7-es széria tagjaihoz és a jövőben megjelenő processzor újdonságaihoz sem.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Svindler
2009.02.23. 10:10
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mtrx220
2009.02.23. 12:42
küzgyé' NV!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Vardar
2009.02.23. 15:34
AMD-n és VIA-n kívül még kivel tudott volna tárgyalni az Nvidia? ARM-el?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Gonosz91
2009.02.23. 16:40
Az ARM -nek nincs X86 license így nehezen..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. leviske
2009.02.23. 17:20
Hmm... A Via NANO nVIDIA ION elég érdekes páros lehet az Atom ellen. Kíváncsi vagyok, hogy az nVIDIA komolyan gondolja-e, vagy pedig csak azt akarja kivívni, hogy az Atom árai normalizálódjanak. (Mert jelenleg alig olcsóbb,ha a gyártók simán egy Intel Atomot rendelnek, mintha egy 945G+Intel Atomot.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Vardar
2009.02.23. 17:59
Pont ez az. Más választásuk nincs. Nincs más processzorgyártó a piacon. Ugye?
Egyébként kíváncsi leszek erre. 40000-ért megérné a netbook
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. taripocok
2009.02.23. 22:07
szerintem az lenne az igazi hatalmas durrantás bármeik lapkagyártótól,ha kitalálnának olyan alaplapot,amiben mind a 2 nagy cég processzorai képesek lennének működésre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. benceboc
2009.02.26. 14:20
Az egyik régebbi gépemben úgy emlékszem, hogy az alaplap kezelte az Intel Celeronon kívül a VIA processzorait is (Csak fogalmam sincs melyik szériát).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!