iPon Hírek

Nvidia lapkakészlet + Atom processzor?

Dátum | 2008. 12. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia a hónap elején már tisztán és érthetően kifejtette, hogy nagy tervei vannak a netbook lapkakészletek piacán. A dologról egyelőre annyit lehet tudni, hogy a vállalat partnerkapcsolatba lépett az Intel-lel, ennek köszönhetően hamarosan olyan integrált videó vezérlővel ellátott lapkakészletek kerülhetnek piacra, amelyeket kifejezetten az Atom processzor mellé készítenek - állítják a PC gyártó nagyvállalatok. A helyzet azért ennyira nem mondható egyszerűnek, ugyanis az Nvidia jelenleg várakozó állásponton van: az illetékesek tervei szerint egyelőre megvárják hogy a piac érettebbé váljon, azaz számukra is alkalmas legyen a belépésre.

A DigiTimes értesülései alapján az Intel Atom processzorai az Nvidia jelenlegi MCP79-es integrált videó vezérlővel ellátott megoldásával karöltve próbálhatják majd meghódítani a piacot. Ez a lapkakészlet van jelen egyébként az Apple új MacBook noteszgépeiben is, valamint ez található meg a GeForce 9300-as és 9400-as sorozatú asztali alaplapokon is. A kezdeti időszakban az MCP79+Atom páros csak és kizárólag nettopokban, azaz olcsó asztali konfigurációkban lesz elérhető.


Érdekesség, hogy az Nvidia idén áprilisban adott ki egy közleményt, amelyben a VIA-val való együttműködésről számolnak be. Az akkori tervek szerint az Nvidia asztali lapkakészletet fejlesztett volna a VIA processzorok számára. Nem sokkal ezután jelentek meg a hírek, hogy az Nvidia és a VIA mégsem működnek majd együtt a VIA processzorokhoz szánt mobil platform fejlesztésében, de az asztali platform tervét továbbra sem vetették el a cégek.

A talán nem is olyan rosszindulatú szóbeszédek szerint az Nvidia a VIA-val való látszat-együttműködést azért találta ki, mert annak segítségével szerette volna rávenni az Intel-t arra, hogy mobil lapkakészleteket fejleszthessenek az Atom processzorok alá. A stratégia úgy tűnik bejött, de a Nano processzorhoz szánt asztali Nvidia lapkakészlet azért továbbra is úton van a megjelenés felé.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. pluto
2008.12.10. 15:50
Az AMD-nek is kéne már vmi hasonló CPU-t gyártania mint az Atom. Tudom hogy már van a lebutított Athlon, de az elsősorban asztali PC-be való.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!