iPon Hírek

Nvidia: lapkakészletek helyett Tegra-fejlesztés

Dátum | 2010. 03. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az Nvidia egy meglehetősen érdekes, ám de roppant logikus átalakítást eszközöl a cég életében: mostantól a lapkakészletek fejlesztését végző csoport egyesül a SoC fejlesztőcsoporttal, így a nem is oly távoli jövőben még ütőképesebb megoldásokkal áraszthatják el az ultrahordozható eszközök piacát, amennyiben a vásárlók megfelelő érdeklődést mutatnak a termékeik iránt.

A lépésre azért került sor, mert az Nvidia az Intel új, beépített memóriavezérlővel ellátott processzoraihoz nem készíthet lapkakészleteket, így a gyártó új szegmenset keresett, ahol sikereket tud elérni. A két vállalat között még hónapokkal ezelőtt robbant ki a vita azzal kapcsolatban, hogy a korábbi licenc-megállapodások értelmében készíthet-e az Nvidia lapkakészleteket vagy sem az Intel Nehalem és Westmere architektúrára épülő processzoraihoz. Az új törekvésből ítélve úgy tűnik, hogy az Nvidia már-már feladta a harcot a témában, igaz, ezzel kapcsolatban hivatalos forrásból nem érkeztek információk.


A mobil eszközök piacán egyébként a gyártó elég régóta próbálkozik, eddig kevés sikerrel. 2003 folyamán az Nvidia felvásárolta a MediaQ-t, ami különböző, hordozható eszközökben használatos grafikus processzorokat készített akkoriban. Az Nvidia GoForce néven dobta piacra a felvásárolt MediaQ által készített chipeket, amelyek sajnos nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A második említésre méltó kísérlet 2007 elején következett: az Nvidia ekkor felvásárolta a PortalPlayer-t, aki szintén számos hordozható eszközhöz készített chipeket, köztük az Apple iPod családjának tagjaihoz is. Érdekes módon a tranzakció után pár hónappal az Apple már nem tartott igényt a PortalPlayer által készített chipekre.

A MediaQ és a PortalPlayer felvásárlása a látszat ellenére mégsem volt felesleges: a cégek szakembereiből megalakult a Tegra csapat. 2008 elején a munka gyümölcse be is érett: az Nvidia bemutatta első, saját fejlesztésű SoC megoldását, amelynek köszönhetően 2008 közepén megjelentek az első Tegra névre keresztelt SoC egységek. Az első generációs Tegrára számos megrendelés érkezett, de ennek ellenére kevés olyan mobil eszköz került forgalomba, amely az újdonság köré épül. Pár hónappal ezelőtt elkészült a Tegra második generációja is, amely a várakozások szerint az első generációs megoldásoknál sokkal sikeresebb lehet a piacon.


A gyártó állítása szerint a második generációs Tegra már több, mint 50 dizájn díjat nyert. Az Nvidia pontosan ezért hozta meg a hír elején már említett döntést: összevonta a lapkakészletek és a SoC egységek fejlesztéséért felelős csoportokat, így egy igen ütőképes, 650 mérnökből álló csapat jött létre. A gyártó rengeteg lehetőséget lát a Tegra második generációjában és ezeket a lehetőségeket ki is szeretnék aknázni. Egyelőre egy dolog nem tisztázott: kérdés, hogy az Nvidia egy több Tegra SoC-ból álló portfolio akar-e létrehozni, vagy inkább a partnerek egyedi igényei alapján fog-e személyre szabott SoC rendszereket építeni. Mindkettő járható út.

A Tegra második generációja még csak nemrégiben debütált, így még bőven várni kell arra, hogy az első, Tegra 2-es alapokon nyugvó készülékek piacra kerüljenek, de már több gépről is tudunk amiben valószínűsíthetőleg ez a SoC lesz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Joachim21
2010.03.22. 08:40
Most már az Atomban is beépített memóriakezelő van, az Intel pedig amúgy is mindent megtesz hogy kiszorítsa az Nv-t. Személy szerint ellenzem ezt a platformosodást ami most zajlik a PC piacon, csakhát nem én pénzelem a bíróságokat, így szegény Nv sem x86os licencet, sem pedig lapkakészletek gyártásához szükséges engedélyt nem fog kapni, aminek a végén mi isszuk meg a levét. A végén majd vehetünk konzolt, meg intel/amd dobozt, semmilyen variálhatóság nélkül. Azt várom, hogy ha kijön az inteltől vmi videókártya, akkor saját PCI-E szabványt fog bevezetni, meg egy saját ATA szabványt, hogy csak Intel SSD-ket fogadjanak az inteles gépek. Jön a 'szép' új világ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mihaly.her...
2010.03.22. 08:43
Remélem, hogy ez nem fog bekövetkezni, mert az nagyon gáz lenne......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. straw
2010.03.22. 10:12
Ez valószínüleg nem fog bekövetkezni, ha az Intel tanul mások hibájából (Apple) akkor tudja hogy ez nagyon nem járható út.
Régen a Mac ilyen volt de még ők is rájöttek hogy ez így nem fog sokáig működni, hát váltottak, szerintem az Intelnek van annyi esze hogy ezt ne lépje meg,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Joachim21
2010.03.22. 11:18
Jó túloztam, nem várható hogy amit írtam bekövetkezik a közeljövőben, de ha megnézed láthatod, hogy ebbe az irányba haladunk, továbbra is mondom hogy a fogyasztók isszák meg majd ennek a levét. Most még be lehetne avatkozni, és legalább az Nv-t piacon tartani, ha a bíróság mellettük döntene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. straw
2010.03.22. 11:33
Az mindenképp igaz hogy mi szívunk.
Én nem vagyok nVidia párti bár kétség kívül vannak nagyon ütöképes és hasznos cuccaik, pl ION vagy tegra, és ha ügyesen csinálják akkor ezekkel igen nagyot tudnak szorítani az Intel pórázán.
Vidkari fronton nem állnak túl jól, kihozzák az újat, erőset csak az Ati (AMD) után, úgy könnyü erősebbet csinálni ha tudjuk mit kell űberelni. Én nem féltem a zöldeket, vannak azért ott koponyák, akik majd kitalálnak valmit, és ha már kapható lesz a tegra2 akkor indul be igazán a szekér, mert az aztán mindenhez jó lesz, tabletekhez, telefonokhoz, médialejátszókhoz, telefonokhoz stb... abban van a jövő, és ott az intel és még az AMD sincs sehol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rini
2010.03.22. 13:01
straw - az első és az utolsó mondatoddal egyet kell, hogy értsek, de az a félév utáni űberolást baromságnak tartom. Ennyi erővel akkor az AMD is tudta, hogy mit kell űberolni az nV oldalán már több mint egy éve. Vagy ha visszanézel a HD 2900-ra akkor fél év késéssel óriási verést kapott a konkurenciától pedig ő jelent meg később. Mivel a termékek elcsúszva kerülnek kiadásra egymáshoz képest (ilyen-olyan okokból) mindig az aktuális legerősebbeket kell megverni. Például ha jön az AMD következő generációs kártyája fél év múlva akkor nem az aktuális legerősebbet kellene neki megvernie? Teljesen mindegy, hogy mennyivel később jelenik meg. Ez a fél év a később érkező kártya vesztesége és egyben a nyeresége is. A veszteség anyagi értelemben, hiszen a másik már a piacon van mikor ő még nem. Az új kártya nyeresége, hogy erősebb és modernebb lehet a korábban érkezettnél. Ezek után ő fogja betölteni a régi kártya szerepét és várja a következő kihívóját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. arkman straw
2010.03.22. 15:03
Ezzel csak annyi probléma van, hogy nem tudják (tudták) mit kell überelni. Fél év alatt pedig változtatni nagyon nem tudnak. Kicsit órajelekkel, meg letiltogatással szórakozhatnak, de ha kevés a teljesítménye, akkor nem tudnak beleszerkeszteni még néhány blokkot, csak úgy az utolsó hónapban "kell még egy kis kraft" címszóval, ez nem így működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dax
2010.03.22. 19:25
amdre már nem is fejleszt tovább az nvidia lapkakészletet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!