iPon Hírek

Nvidia Maximus - A hatékony munkaállomásokért

Dátum | 2011. 11. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia Optimus technológiája már ismertnek és elismertnek minősül a noteszgépek piacán, ami nem is csoda, hisz a felhasználók számára ütőképes megoldást kínál: a rendszer az adott alkalmazás alapján eldönti, hogy az IGP-re, vagy a GPU-ra érdemes-e támaszkodni - a két egység közötti váltás pedig automatikus és észrevétlen. Ezáltal mindig az adott feladat számára legmegfelelőbb videó vezérlőt használja a rendszer. Nem mellékes előny, hogy a technológia jóvoltából némi energia megtakarítására is lehetőség nyílik, tehát növelhető az akkumulátoridő.

Most a gyártó hasonló koncepciót kínál a munkaállomások területén is, ám ezúttal nem az energia megtakarítás a cél, hanem az, hogy az adott feladathoz a rendszerben található leghatékonyabb egységet használhassuk. A Maximus névre keresztelt technológia a rendszerben jelen lévő Nvidia Quadro és Tesla egységek közül választja ki az adott feladatra a legmegfelelőbbet, és mindezt ugyanolyan észrevétlenül teszi, mint az átlagfelhasználóknak szánt termékek piacáról már jól ismert Optimus.
 


Az Nvidia bemutatót is készített arról, hogy a technológia pontosan hogyan működik. A fenti videón arra láthatunk példát, hogy a profi felhasználók hogyan tudják bevetni a Tesla GPU-t ray-trace renderelésre a háttérben úgy, hogy ezzel egy időben az előtérben a Quadro GPU-ra támaszkodva tovább folytatódhat a tervezés.

Az Nvidia állítása szerint a Maximus már megkapta a jóváhagyást számos neves szoftvergyártótól, amelyek között az Adobe, az Autodesk, a Bunkspeed, a Dassault Systemes és a MathWorks is jelen van. Ezzel együtt a Maximus támogatással ellátott konfigurációk is elérhetővé váltak: ilyen rendszereket már a HP, a Dell, a Lenovo és a Fujitsu kínálatában is találunk. A legolcsóbb Maximus konfigurációban 199 dolláros Quadro 600-as professzionális videokártyát, valamint 2499 dolláros Tesla C2075-ös gyorsítókártyát találunk.

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. skateout
2011.11.15. 14:13
Menj te a .....
Ez nagyon ütős. Bejön, ez lesz a következő beruházásom ... cégen belül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. beleutomaz...
2011.11.15. 15:08
Csak ne jarjon ugy vele mint a filmbeli Maximus...
Majd itt is jon Minibus meg Optimus es lenyomjak Maximus-t es szerencsetlen felhasznalo meg azt sem tudja mitol nincs eleg villanyaram Pakson. Nekem Optibus van a netbook-omban es a driver frissites kesz remalom, miutan a gpu-t ION-nak becezik ebben a csucstermekben es Optimus azt mondja nincs fosix meg opencl es etc. De ugyanez a gpu mas nevvel telepitve mar tud mindent, meg Minibus-t is. Szoval aaaaaaaaaaaaaa....de ha Minibus es Optimus kimaradtak volna ebbol a ketyerebol amirol irom ezt a hozzaszolast akkor sokkal utosebb lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. beleutomaz...
2011.11.15. 15:12
Maskepp erdekesek ezek az nvidiaek. Mig mobilon Superman es kesobb majd Octopus fog hoditani a Marvel univerzummal es etc addig workstation-ben nyomul a romai birodalom...
Ha van itt talalekonysag vagy a Marvel comics utan a tortenelm konyv esik a kezukre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. I.Jozsef83
2011.11.15. 17:22
Most a gyártó hasonló koncepciót kínál a munkaállomások területén is, ám ezúttal nem az energia megtakarítás a cél, hanem az, hogy az adott feladathoz a rendszerben található leghatékonyabb egységet használhassuk.
Az Nvidia állítása szerint a Maximus már megkapta a jóváhagyást számos neves szoftvergyártótól Ez vajon mennyibe fájt NV -nek ? mert nemhinném hogy ott álltak az ajtőban, hogy no mikor készül már el ?
És a lényeg :
A legolcsóbb Maximus konfigurációban 199$ Quadro 600-as professzionális videokártyát, valamint 2499$ Tesla C2075-ös gyorsítókártyát találunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. _DiEGO_
2011.11.15. 17:54
200 + 2500 ropogós dolcsi csak VGA -ra az 2700 x ~210 = kb 567.000Ft plusz a mi még rájön amire itt ez kapható lesz ... ha lesz ... és ez a legalja és ugye nem épp az energiamegtakarítás az előnye ... na kiváncsian várom a fogyasztási grafikont magam is ha már a legkissebbről ilyen hír van.

A videóban egy Quadro 6000 van...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. _DiEGO_
2011.11.15. 18:13
Akkor amit látunk videót Q6000 + Tesla C2075

PNY Videókártya PCI-Ex16x nVidia QUADRO 6000 6GB GDDR5 : ~1.300e Ft + ~550e Ft az több mint egy és háromnegyed milla és hol van akkor még a többi alkotóelem ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Lehel3d
2011.11.15. 19:55
Megkérik az árát. A kérdés, hogy ez valójában mekkora renderteljesítmény növekedést jelent? Mondanak szép számokat, azt én is tudok...
Mint munkaállomás számít, hogy egy gép milyen gyorsan renderel, de ott van a distributed rendering, s máris egy rakás gép rendereli az egy képemet. Van igaz betöltési idő, szinkronizálás...stb. miatt csúszás. Ez a tipikus reklámfogás az activeshade renderrel... Még nem találkoztam élő profival, aki ezt valóban használná. De jó reklámnak, és vakításnak.

Sok kérdés jön még elő. Mi van, ha nem iRay-t akarok használni, hanem olyan renderengine-t, ami ezt még nem tudja? Megmondom: szívás. Rendermanagerek hogy kezelik...stb.? Ezeket konkrétan személyesen kéne tesztelni, mert csak használat közben látszik, hogy mennyire éri meg. Van valakinek egy ilyen rendszere kölcsön, hogy kipróbáljam?

Ez a "GPU-t használok"-technológia most kezd csak beindulni. Pár év, és valóban kiválóan használható lesz mindenre. Akkor lesz ez izgalmas, ha tényleg már a realflow, és egyéb szimulációs programok is, és minden engine is kihasználja végre.
Addig figyelünk, és várunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!