iPon Hírek

Nvidia: megnyerjük a pert az Intel ellen!

Dátum | 2009. 11. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel és az Nvidia között egy ideje komoly vita van arról, hogy az Nvidia a korábbi keresztlicenc-szerződés alapján készíthet-e lapkakészleteket az Intel beépített memóriavezérlővel ellátott processzoraihoz, vagy sem. Az Nvidia szerint ennek semmi akadálya, az Intel viszont váltig állítja, hogy riválisának erre nincs lehetősége. A két fél nem tudott dűlőre jutni, így bíróságra viszik az ügyet, amelyet az Nvidia reményei szerint jövőre minden gond nélkül meg is fog nyerni, legalábbis a vállalat első embere, Jen-Hsun Huang rendkívül biztos ebben.

"Hadd kérdezzem meg Öntől : Mikor tapasztalta utoljára, hogy egy nagyvállalat, amely akkora, mint az Intel, perbe fogott egy kisebb céget? Megijedtek tőlünk és nyugodtan le is írhatja szó szerint, amit most mondani fogok: Jövőre seggbe fogjuk rúgni őket, ha bíróságra kerül az ügy!" - mondta az Nvidia első embere a T-Break híroldalnak adott nyilatkozatában.

A világ legnagyobb chipgyártója mindössze annyit kér a bíróságtól, hogy döntsék el: a keresztlicenc-szerződés értelmében az Nvidiának van-e lehetősége a beépített memóriavezérlővel ellátott Intel processzorokhoz lapkakészleteket gyártania, vagy sem. Az Nvidia kétségeket kizáróan meg van győződve róla, hogy készíthet a fent említett termékekhez lapkakészletet, az Intel viszont biztos benne, hogy nem.

Nvidia: hatalmas önbizalom.Az Nvidiánál a lapkakészletekből befolyó negyedéves bevétel a teljes negyedéves árbevétel egyharmadát teszi ki, így ez az üzletág igen fontos a cég számára. Az Intel-nek a lapkakészlet piac miatt nincs is igazán oka aggodalomra az Nvidiával szemben, hiszen saját platformjai, illetve saját lapkakészletei miatt sokkal nagyobb tapasztalat birtokában van, mint riválisa, ami előnyökhöz is juttathatja a gyártót. A legnagyobb veszélyt az Intel számára most az jelenti, hogy mind az AMD, mind pedig az Nvidia egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a professzionális konfigurációkban és a szuperszámítógépekben saját grafikus processzoraik kaphassanak helyet, amelyek könnyedén befoghatóak általános számítási feladatokra, így nagy mértékben ronthatják az Intel processzor üzletágának sikerét, legalábbis amíg a Larrabee ki nem jön (nagy a csend mostanában körülötte).

Az Nvidia egyébként nem biztos hogy nagyon sokat veszítene a jövőben a lapkakészletekkel, mert napjaink processzoraiban egyre több integrált elem van jelen. A processzormagokon kívül a memória vezérlő, valamint a PCI Express vezérlő is itt kaphat helyet, sőt, a Clarkdale modellek megjelenésével már az integrált videó vezérlő is a processzorba kerül, így a klasszikus lapkakészletek piaca egyre jobban szűkül, az Nvidia számára így pedig kezd elfogyni a rendelkezésre álló harctér.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. mihaly.her...
2009.11.25. 11:36
Olyan értelemben megérdemelné, ha elveszítené a pert, hogy az elmúlt pár évben szinte csak átnevezgetett.... Sőt, még a DX10.1 sem volt fontos számukra, meg persze a világ számára! De az utóbbi időben csak DX10.1-es kártyákat adtak ki, ellentmondva magunknak!!! Így legalább kapnának még 1 pofont, amitől már csak észbe kapnak!!!

Az Intel is megérdemelné, minden esetre, azt, hogy veszítsen, legalább ő is kapna még 1 pofont. Igaz, hogy ez nem befolyásolná az árait (csökkenő arányban persze). Szóval, mind2 cég megérdemelné, hogy elveszítsék a pert...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. XiX
2009.11.25. 12:39
"lehetősége" helyett joga kell hogy szerepeljen. Mert lehetősége, minden bizonnyal, van.

Az Intel nem akar egy "jobb" lapkakészletet, valahogy "nem értem" miért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Gpety
2009.11.25. 13:07
Ha valaki ma Intel lapot vesz és valamilyen okból integrált vezérlőt akar (pl.: később akar erősebb diszkrét VGA-ra költeni, vagy nem annyira játszik, de a multimédiás képességekhez fontos lenne egy jobb integrált GPU) akkor csak az Intel lapkakészleteihez tartozó őskövület fosokat választhatja.
Az Nv lapkakészletek pont ott jók, ahol az Intelé elvérzik, az Ion is a grafikus teljesítményével emelkedik ki sz Intel gyári megoldásától, ezzel elég szépen keresztbe is tettek az Intelnek.

Ezért is akarják megtiltani, hogy más lapkakészletet gyártson a processzoraikhoz. A legfőbb GPU szállító még mindig az Intel, a legnagyobb piaci részesedés a marketingnek köszönhetően az övék. Évről évre több laptop kerül piacra a személyi számítógépek rovására, ezekbe kerülnek az Intel jelentős piaci GPU részesedését kitevő retkek.
Az Intel szerintem elég nagy mézes csuportól esne el, hogy valakik más (pl.: Nv) jóféle integrált GPU-val rendelkező lapkakészleteket gyárthatna a processzoraihoz.
Márpedig remélem, hogy a zöldek megnyerik a pert, mert Inteléknél elég durván megy az árukapcsolás, meg a monopol helyzet kialakítása.
Az AMD-vel már megegyeztek, talán mert tudták, hogy eddig is volt elég nagy büntijük, nem akartak még többet kapni, szerintem jobban járnának, ha szépen megengednék másnak is, hogy lapkakészletet gyártson az Intel procikhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. rini
2009.11.25. 13:19
Hogy azt mondjam a 10.1 nekem és még sokan másoknak sem jelentett semmit főleg úgy, hogy tudtuk azt , hogy mindjárt itt a dx11. Teljesen felesleges volt. Most is csak azért kellett mert a Win7 lenyelte a memóriát ha nem támogatja a kártya a 10.1-et. A 10.1 a notikba kellenek, hogy rátehessék a Win7 ready matricát, így kénytelen volt meglépni ezt a lépést. Azért akár átneveznek akár nem, ha a kártya teljesítménye vagy az ára nem változik akkor mindegy, hogy minek hívod őket. Ettől függetlenül nem szép dolog. A másik az, hogy azért a gtx-ek még mindig nagyon erős kártyák pedig nem mai darabok és az összes program jól fut velük. Például nézzük meg ezt a tesztet dx9 és dx11- es kártyák teljesítmény viszonyáról.
http://www.pcgameshardware.com/aid,700050/Dirt-2-benchmarks-DX-9-vs-DX-11/Practice/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. leviske
2009.11.25. 13:54
Attól nem lesznek olcsóbbak az X58-as lapok, ha megjelenik a LGA1366 piacon a 990i... Arról nem is beszélve, hogy az nForce lapokat nem is lehetne annyiért adni, mint az X58-asokat, hisz nincs CFX támogatás. Az SLI meg mostanság nem az a kimondott húzóerő.

Különben sem értem, minek erőlködnek, AM3-on bizonyíthatnák, hogy még van létjogosultsága az nForce-oknak, ezzel szemben ott is csak átnevezgetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. rini
2009.11.25. 14:59
Szerintem az egyík, hogy most már csak büszkeségből is végig akarják vinni az ügyet. A másik pedig, hogy így lehet gyártani az atom utódokhoz is iont. Az intel megoldásaihoz képest még mindig jobb grafikai teljesítményt nyújtanak mivel az intel grafikai megoldásai gyengék. Ezért aki intelben gondolkodik az nforce-t választ. Az AMD viszont elég erős az alaplapi grafikus megoldások terén ezért ott erősebb az ellenfél számukra. Ott nem is nagyon akarnak bizonyítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. leviske rini
2009.11.25. 15:05
Hmm, igaz. Az ION-ra nem is gondoltam. Bár az Atomon túl lehetne könnyen lépni, ha átpártolnának ViA-ra. (Már az is nagy hiba volt, hogy nem eleve ViA procikkal kezdték el nyomni az ION-t.)

MOD: Amúgy a DX10.1 nem volt felesleges, csak egyenesen szembe ment/megy az nVIDIA taktikájával. Azonos hardver mellett gyorsultak volna 20-30%-ot a játékok, ha hamarabb észbe kapnak a fejlesztők, vagy, ha hamarabb meggyőzi a piacot az AMD, hogy a Radeonok életképesek. Mind1, a lényeg az, hogyha nem a DX10.1 értelmetlenségét bizonyítja, hogy nem terjedt el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rini
2009.11.25. 18:31
Én úgy gondolom, hogy ilyen formában értelmetlen volt. A dx10 után túlságosan közel jött. Ezeket a plusz dolgokat a dx11-be kellett volna beletenni amit a 10.1 hozott. Akkor mondhattuk volna, hogy a dx10 élt 3 évet. Isten nyugosztalja! Ráadásul akkor az nV sem húzhatta volna ki magát alóla. A fejlesztőkkel addig nem igazán tudsz mit csinálni amíg a konzolok dx9-et preferálnak és a felhasználók nagy része xp-t használ. Ez valószínűleg a Win 7 és dx11-el megváltozik idővel, de még sokáig lesz vezető platform az xp (legalább 1 de inkább 2 év).

Ha akkor feltudta volna vásárolni a Via Technologit az nV akkor biztos, hogy lenne már nV processzor is a piacon. Amennyit kértek azt nem tudta vagy nem akarta kifizetni az nV. Soha nem tudjuk meg mi volt a háttérben. Az nV nem tudott mit csináljon a sok pénzével ezért dühében megvette a PhisyX-et.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. adam0205
2009.11.25. 20:50
Skinek van esze nem vett eddig se nV chipset-es lapot Intel alá, elég szarok voltak rá a driverek, sokkal jobban járt/jár az ember ha vett egy IGP nélküli Intel chipset-es deszkát és bele egy alsókategóriás VGA-t. pl. HD4350 v. 8400GS/9400GS.
Senki sem kényszerítette az embert eddig sem arra, hogy Intel IGP-t használjon.

Egyébként tök fölöslegesen megy a perre az nV, mivel a Core i3 és a Core i5-ökben is lesz IGP a CPU-n belül szóval oda nem kell nV chipset, akinek meg nem elég a teljesítménye úgyis vesz diszkrét VGA-t. (Core i7-et aki vesz az sem IGP-t használ, de később az összes CPU-ban lesz IGP.)
Esetleg anak kellene nV chipset aki SLI-t akarna építeni bár az X58/P55/P57-nél már a gyártók ezt is megoldották, ha fizetnek liszenszdíjat az nV-nek az SLI miatt.
Az Atom alá még jó volt az Ion, főleg az elavult 945GC chipsettel szemben. Atom alá azért az Intel is fejleszthetett volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rini
2009.11.25. 22:12
Mégse tette meg. Azért a 680, 790 (890) elég ütős kis lapok. Nekem egy 790-es Foxcon volt és semmi bajom nem volt vele, tökéletesen működött. Sok inteles lap csak csak nyomozott utánuk. Nem szórakozásból használták a tesztelő laborok ezeket a lapokat. Azok a lapok csak a felső kategóriában voltak kaphatok. Ott viszont nagyon jó kis lapok voltak és az áruk megegyezett a hasonló inteles megoldásokkal pedig azoknál többet tudtak. Való igaz voltak chipset frissítési problémái az elején de aki nem kapkodta el a frissítéseket annak tökéletes volt. A 890-nél sőt a 790A-nál már egyáltalán nem volt ilyen probléma.

Az majd erősen függ attól, hogy milyen teljesítménye lesz a beépített igp.-nek.

Ha nem tudja tovább vinni az atomos ion.-t akkor az nV valószínűleg teljesen az AMR-ek felé fordul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!