iPon Hírek

Nvidia Optimus: "újdonság" a notebookok terén

Dátum | 2010. 02. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Az Nvidia a hét folyamán egy új technológiával rukkol elő a noteszgépek piacán, ami tulajdonképpen annyira nem is új, hiszen a másfél éve bemutatott Hybrid Graphics és Hybrid SLI technológiákra alapul. Ez lenne az Optimus.

A "régi új technológia" lényege abban rejlik, hogy olyan rendszereknél, amelyek diszkrét (videokártya) és integrált videó vezérlővel is rendelkeznek, lehetőség lesz a két videó vezérlő közötti dinamikus és automatikus váltásra. A technológia segítségével igény esetén zökkenőmentesen kiaknázható a videokártyában rejlő teljesítmény, ám ha a rendszer nem futtat olyan alkalmazást, amelynek extra teljesítményére van szüksége, akkor automatikusan átveszi a szerepet az integrált videó vezérlő, így energia megtakarítására nyílik lehetőség, ami a notebook szegmensben igen-igen fontos szempont. Az Nvidia szerint a két videó vezérlő közötti váltásból a felhasználó gyakorlatilag semmit sem vesz észre, ugyanis a folyamat automatikusan és rendkívül gyorsan megy végbe.


Az újdonság csak Windows 7-es operációs rendszerek esetében lesz elérhető, ugyanis a Windows 7 jelenleg az egyetlen olyan megoldás, amely lehetővé teszi, hogy egy rendszerre egyidejűleg két különböző videó vezérlő meghajtóprogramja legyen telepítve úgy, hogy azok használatban is vannak. Az előzetes információk alapján egyelőre ez a megoldás csak Intel platform esetében lesz elérhető.

A technológiával kapcsolatos további részletekről holnap ad bővebb tájékoztatást a gyártó.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. nucleon
2010.02.08. 12:22
Dejó, kitaláltak megint valami jót...
De miért nem csinálják inkább meg azt, hogy integrálnak egy nagyobb teljesítményű GPU-t, aminek szabályozható a felvett teljesítménye, így nem is kellene váltani a két GPU között, hanem az az egy visszavenne a teljesítményéből, kikapcsolná a fölösleges részeket magában, ha nincs rá szükség.
Persze csak ötlet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. YuGabe
2010.02.08. 12:45
Azért nem csinálják, mert ez nagyobb parasztvakítás, és így nagyobb haszonra is tesznek szert. Nv rulez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ssanyi2
2010.02.08. 12:54
Így két GPU-t adnak el egy helyett, ami a statisztikákban biztosan jól mutat és még anyagilag is jobban járnak. Az más kérdés, hogy totál értelmetlen az egész. Valamekkora áramot az inaktív GPU is felvesz, amivel csökkenti a hasznos üzemidőt. Valójában az egy db de jól skálázható teljesítményű GPU sokkal jobb megoldás lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Joachim21
2010.02.08. 13:00
Miről beszéltek? IGP beköltözött a CPU sapkája alá! Nvidia integrált videóvezérlői ki lesznek szorítva a piacról! AMD platformra eleve baromság lett volna nekik fejlelszteni, ott semmi előnyük, sőt. Ellenben az Intel GPU terén még elég gyenge, és kellett vmi "új", hogy az arrandale mellé is rendeljenek külön egy NV kártyát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ssanyi2
2010.02.08. 13:19
Nekem a cikk alapján nem jött le egyértelműen, hogy az intel integrált videójáról van szó, de lehet hogy igazad van Joachim21.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. shabbarule...
2010.02.08. 13:23
nucleon:

Nagyobb teljesítményű IGP-t nincs igazán értelme csinálni, mert a memória sávszél egy IGP esetén a szűk keresztmetszet. Persze be lehet pakolni jó sok GPU-s végrehajtó egységet, amik majd jók sok hőt termelnek, de dolgozni nehezen fognak tudni, ha az idejük legnagyobb része azzal telik el hogy a feldolgozandó adatra várakoznak.

Nagyobb teljesítményű IGP felé addig nincs igazán értelme lépni, amíg a memória - akár részlegesen vagy egyes esetekben teljesen - nem kerül szintén integrálásra a cpu+gpu egység mellé. Ez pedig időben még pár év távlata míg technikailag rentábilisan, nagy volumenben kivitelezhető lesz. Ha már a memória integrálásra került, akkor lesz kellő sávszélen és alacsony késleltetés mellett feldolgozandó adat, amivel már lehet etetni a végrehajtó egységeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. VergilX
2010.02.08. 14:13
szegény fővezér ha megtudná,hogy ki és mire használja a nevét
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. iteq47
2010.02.08. 20:16
ha jol emlexem, akkor anno az nv jol lecinkelte az amd ehhez hasonlo projektjét
am nekem is nvidiam van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!