iPon Hírek

Nvidia: parkolópályán a lapkakészlet fejlesztés

Dátum | 2009. 10. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia háza táján a legfrissebb hírek szerint az elkövetkező hónapok során nem folynak majd lapkakészletekkel kapcsolatos fejlesztések, és így befektetésekre sem lesz szükség. A gyártó legfrissebb megoldása még tavaly októberben debütált a piacon: a GeForce 9400M kódnévvel ellátott egychipes megoldás, amely GeForce 9400M videó vezérlőt is tartalmaz, nagyon hamar népszerűvé vált. A Core 2-es processzorsorozattal is tökéletesen kompatibilis megoldást az Apple örömmel választotta új termékeinek alapjaként, míg a netbook és nettop gyártók az Atom processzort társították az újdonsághoz, ami a maga kategóriájában igen ütőképes és népszerű.

A gyártó most egy időre parkolópályára fogja állítani a lapkakészlet fejlesztést, azaz a közeljövőben nem láthatunk majd olyan megoldásokat, amelyek az Intel Nehalem-alapú processzoraihoz készülnek.

Az Nvidia és az Intel között februárban robbant ki egy kisebb vita, ugyanis az Intel kijelentette hogy a kettőjük között korábban kötött keresztlicenc megállapodás értelmében az Nvidia nem készíthet lapkakészletet az Intel beépített memóriavezérlővel ellátott processzoraihoz. Erre az Nvidia bejelentette, hogy ő bizony már fejlesztéseket folytat az új termékekhez. Nem sokkal később az Intel lejárató kampányba kezdett az Nvidia ION-ja ellen, amire az Nvidia természetesen válaszolt is. A cégek ezután bíróságra vitték a lapkakészletek fejlesztésével kapcsolatos dolgot, így az Nvidia jelenlegi álláspontja az, hogy az ítélet megszületéséig felfüggeszti a lapkakészletek fejlesztését.

A gyártó helyzete az Atom processzorral szerelt nettopok és netbookok piacán sem lesz valami fényes. Az Intel rövidesen olyan Atom SoC chipekre váltja fel jelenlegi kínálatát, amelyekben már integrált videó vezérlő is van, így az Nvidia lapkakészlete itt már nem igazán rúghat labdába. A gyártó éppen ezért külön GPU-ként kívánja majd értékesíteni a GeForce 9400M termékét, mindenféle lapkakészlet tartozék nélkül, amit a rendszerépítők könnyedén alkalmazhatnak majd az Intel Pine Trail platformjában az Atom SoC és I/O hub chipekkel karöltve.

A vállalat AMD fronton megemlítette, hogy még mindig jelentős forgalmat bonyolít az MCP 61-es lapkakészletre épülő termékekből, amelyek az alsókategóriás piacot célozzák meg. Ezzel egy időben a felsőbb kategóriás szegmensben az AMD processzorokhoz köthető nForce lapkakészletek forgalma csekély.

Frissítés: A félreértések elkerülése végett kiemelnénk, hogy az Nvidia csak és kizárólag az Inteles lapkakészletek esetében függeszti fel a fejlesztési munkálatokat, egyéb területeket nem érint a változás. Az Inteles részleg is csak addig szünetel, míg a pereskedés véget nem ér.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. rini
2009.10.09. 13:43
Hát a PhysiX nyakát soha nem fogja szorongatni mert nem egy súlycsoport a kettő. Az OpenCL csak a Cuda ellenfele lehet, amely már három éve piacon van. Nem régen láttam egy felmérést a Cuda elterjedéséről és meglepődve láttam, hogy milyen hatalmas az elterjedettsége. Például a filmek trükkmesterei több mint 90%-ban ezt a rendszert használja. Nagyon sok kutató állomás, egyetemek, filmstúdiók, stb.használják a rendszert. Abban teljesen egyetértek velük, hogy amíg bizonytalan a chipset jövője addig nem fejleszti tovább.Ráadásul lehet, hogy jól is jön számukra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. StevyXIX
2009.10.09. 14:56
Hát remélem nincs igazad rini, "fiziksz" egy mod és Nvidia a szokásos ocsmány módon futtatja és védi, még Ati és Intel megoldása is nyílt lesz, OpenCL alapú, amit nem a Cuda ellen szántak, hanem a széles körben felhasználható programnyelv lesz, amin mondjuk Havok meg Bullet Physix is elérhető lesz, akár Nvidia kártyán is (ez is csak rajtuk múlik, nyújtanak-e majd támogatást hozzá, de gyanítom nem).
Cuda egy teljesen más dolog, érthető ha foggal körömmel védi, de a fizikai motoroknál más kellene lennie a helyzetnek, csak ügye akkor nem nyerészkedhetne rajta (annyit).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. rini
2009.10.09. 15:37
A probléma ott van amit írtál, hogy a PhysiX bele van integrálva a Cuda programozói felületébe. Az Onen CL pedig, de a Cuda ellen lett létrehozva csak nyilt forráskóddal amelyet bárki használhat. Ezzel a nyílt forráskóddal próbálja az AMD kihúzni a Cuda méregfogát. Miért támogatná a Havok-ot az nV mikor van saját fizikát számoló motoja? A Bullet-et az AMD azért vette fel a támogatások listájára, mert nézd meg a Havokot, az elmult egy évben semmit sem fejlesztettek rajta.A másik, hogy a Havokot az Inteltől licenceli. Nem rendelkezik saját fizikai motorral. Egyáltalán nem lepne meg hogyha egy kicsit anyagilag rendbe jön, felvásárolná s Bulletet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. StevyXIX
2009.10.09. 16:05
Igen sejthetően nem véletlen jött a képbe a Bullett, lehet Havok nem fejlődött sokat, viszont a Physx se egy csoda (lengedező zászlók?), Open CL pedig masszív támogatás nélkül nem lép soha a Cuda helyébe, ez meg majd kiderül lesz-e, remélem Havok/Bullett nyer, mert a Physx egy mod jelenleg, vagyis amit az Nvidia művel vele, azért mert képtelen fejleszteni és egy ideje nem képes az AMD-val felvenni a kesztyűt (piaci részesedést veszített), nem kellene így beinteni, az még érthető, hogy gpu gyorsítást csak Nvidia kártyán engedélyez, tegye, de hogy még tiltja is ha egy másik idegen gpu is van a gépbe illetve egy processzor magon engedi számolni csak ha nincs gpu gyorsítás, ez megint egy ócska húzás a részükről. Csak megosztják a fejlesztőket, ahogy az AMD mondta, remélem eltűnik a "fiziksz" valami vesztőhelyre hamarosan (mert ha nem is akarom használni egy adott játékban ezt a modot, akkor is fel kell tennem a driverét, de minek is?).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jano12
2009.10.09. 16:32
Eddig is parkolópályán volt a lapkakészlet részleg. Lást az NF9-et, ami egy az egyben az NF7-es.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rini
2009.10.09. 16:40
Igen! Ebben igazad van. De ha visszagondolsz amikor az AMD a processzorainak más foglalatot hozott. Mi akkor sem örültünk. Én mostanában pontosan attól félek, hogy széttépik a piacot több irányba és mi fogjuk megszívni mert az egyik program az nV, a másik az AMD, a harmadik meg az Intel rendszerén fog jobban futni. Én inkább azt sajnálom, hogy az nV leállt a PhysiX kártyák gyártásával. Olcsóbban gyárthatta volna mint a grafikus kártyákat és akkor jobban elterjedt volna a PhysiX is. Most is azt mondom, hogy nem álltak le a fejlesztéssel csak más irányba fejlesztettek tovább.Lásd a Fermit.Tudták, hogy azon a piacon nem sokáig élhetnek meg. Amúgy az előzetes hírek alapján az AMD is ebbe az irányba kezdte az új kártyáinak fejlesztését.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. JózsiazIst...
2009.10.11. 11:48
Jó, szóval akkor a need for speed shift azért nem hajlandó futni nálam, mert ati kártyám mellé nem telepítettem a physix driverét? Azért csúcs, elmennek a mod-ba! EA-játékok egyre undorítóbbak, egy normális menűt nem képesek szerkeszteni, most meg még ez is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!