iPon Hírek

NVIDIA-sok, figyelem: hibás az összes G84-es és G86-os

Dátum | 2008. 07. 11.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Állítja ugyanis az Inquirer, hogy bármit is mondjon az NVIDIA, a GeForce 8400M és 8600M kártyáiban alkalmazott G84-es és G86-os lapkakészleteinek mindegyike - és nem csupán némelyike - ugyanattól a hőhibától szenved, amit a hardver gyártásakor használt, egyelőre még azonosítatlan szubsztrátum, vagy dudoranyag eredményez. Mind, az asztali- és a laptop-változatok egyaránt, rendelkeznek ugyanis a problémák forrásaként azonosított alkalmazás-specifikus integrált áramkörrel (ASIC).

A hiba már tavaly óta ismert, viszont az NVIDIA csak nemrégiben jelentette be, hogy a probléma a részvényeik árában is megmutatkozik, és hogy mintegy 200 millió dollárt különítettek el annak az orvoslására. A hiba részleteiről nem nyilatkoznak, továbbra is kitartanak a saját verziójuk mellett miszerint csak egy kötegre való hibás alkatrészről van szó, amiket már nem is használnak - az Inquirer által megkérdezett mérnökök azonban állítják, hogy ha ez igaz lenne, akkor emiatt az NVIDIA nem változtatná meg sem a kártyák gyártási folyamatát, sem pedig a hozzájuk felhasznált anyagkészleteket.

Kitért a jelentés továbbá arra is, hogy ahogy emelkedik a ciklusok száma, úgy idéz elő egyre több túlmelegedéses problémát a meghibásodás, ami egyben azt is megmagyarázhatja, hogy az érintett alkatrészekkel ellátott laptopok miért hibásodnak meg az átlagnál gyakrabban. Nem állja meg így a helyét az NVIDIA azon állítása sem, miszerint ez csak a HP termékeire igaz, mivel a Dell és az ASUS azonos lapkakészletet használó gépei ugyanúgy szenvednek tőle.

Mi több, végül még azzal is megvádolták az NVIDIA-t, hogy a problémáról már több, mint egy éve tud, de igazából semmi érdemi lépést nem tesz ellene - egyszerűen csak kiadott egy olyan drivert, ami bekapcsolva tartja a gépek ventilátorait, hogy ezzel orvosolja a hőproblémát, ami viszont egyértelműen rossz hatással van a laptopok üzemidejére, és csak késlelteti az elkerülhetetlent.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. danee91
2008.07.11. 11:35
Heh ez a mobil GPU-kat érinti. Erről már régebben olvastam máshol. De itt a hír címét olvasva nekem egyből a PC-be való G84-ek és G86-ok jutottak eszembe...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sYs
2008.07.11. 12:34
Lehet hogy nme ártana egy venti a kártyához...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sonkolysom...
2011.03.27. 20:15
Samsung R560-at érinti vajon ez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!