iPon Hírek

Nvidia Tegra: egyre többen alkalmazzák

Dátum | 2009. 06. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Az Nvidia Tegra névre keresztelt SoC megoldása (System-on-chip, azaz rendszer a chipen) rendkívül ígéretesnek tűnik az előzetes hírek és bemutatók alapján. A platform alkalmazása mellett számos nagyvállalat dönt, az elsők között például maga a Microsoft jelentette be, hogy Zune HD  típusjelzéssel ellátott készüléke már az Nvidia által kifejlesztett újdonságra fog épülni.

A legfrissebb hírek szerint az 5 nagy okostelefongyártó világcég egyike is bejelentette, hogy rövidesen bemutatja saját megoldását a témában. A szóban forgó vállalat egyelőre a névtelenség homályába burkolózik, az viszont tudható, hogy a cég még az év vége előtt piacra dobja a Tegra alapú készüléket. Ez a vállalat tárgyalásokat folytat a CrunchGear-rel is: az új okostelefon az AT&T és a T-Mobile kínálatában is jelen lesz 199 dolláros induló áron.


A telefonnal kapcsolatban minimális részletek állnak rendelkezésre. Az újdonság esetében a gyártó az APX 2500-as vagy 2600-as lapkakészletet alkalmazhatja, amelyek mindegyike jelentős 3D-s video gyorsítást, valamint a 720p-s videók zökkenőmentes lejátszását ígéri. Ez utóbbi funkció akkor hasznos, ha a szerkezetet HDMI porttal is felvértezik. Az Nvidia hivatalosan Android és Windows Mobile operációsrendszert ajánl az okostelefonokhoz, ám mindezidáig csak a Windows Mobile operációsrendszerrel ellátott készülékekről láthattunk bemutatókat. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a Microsoft Zune HD nincs felszerelve telefon funkcióval, és az okostelefonokkal ellentétben egy speciális Windows CE operációsrendszert tartalmaz.

A Tegra új lendületet adhat az okostelefongyártóknak a piacon. A szóban forgó gyártó jelentős előnnyel indulhat vetélytársai ellen, ugyanis napjainkban csak a csúcskategóriás telefonok kínálnak fejlett 3D támogatást: ilyen például a Samsung i890, amely képes a 720p-s fájlok lejátszására. Az Apple iPhone 3G szintén ütőképes 3D teljesítménnyel bír, ám ez a készülék nem tud megbirkózni a 720p-s fájlokkal. A Tegrával kapcsolatos további részletek itt olvashatóak, míg a Microsoft Zune HD-jéről itt találhatóak további információk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. hungarypet...
2009.06.30. 12:37
Az ATi míg az nV a tegra-val nyomul az ATi lessz az egyeduralkodó asztali pc-n mint régeben az nV a 7-8-as Szériakor (7600GT-8800GTX)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Gabflag
2009.06.30. 12:58
Íme egy újabb Nvidia cikk ahol tök feleslegesen "ATI-znak" vagy most már inkább "AMD-znek"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rieper
2009.06.30. 14:07
És miért érdekem 320x140es felbontású mobilon hd filmet lejátszani? Mennyit bírnak el az ilyen mobilok max 8GB memó? Mennyi egy 720p film, ekörüli, szal még az sincs h. tévére csatlakoztatom?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Alwares
2009.06.30. 14:45
Nem is a memória az érdekes hanem az üzemidő! Legalábbis szerintem. Kíváncsi lennék már ezekre a Tegrás mobilokra, mennyit bírnak, az előzetesek szerint sokat. Meglátjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!