iPon Hírek

Nvidia telemetria – Minden, amit tudni érdemes

Dátum | 2016. 11. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Nvidia egy ideje telemetria segítségével gyűjt be különböző adatokat a GeForce videokártya tulajdonosoktól, illetve azok rendszereiről, ami ellen mostanában sok felhasználó tiltakozik, mondván nem tudtak erről az egészről. Hogy pontosan milyen adatokat gyűjt az Nvidia, azt rövidesen részletezzük, de azt már most le kell szögezni, hogy az adatgyűjtés ténye szerepel az Nvidia adatvédelmi nyilatkozatában. Mivel a driver telepítése során a végfelhasználói licencszerződést el kell fogadni, így a felhasználó az adatgyűjtéshez is hozzájárul (tehát igazából sosem volt titok, csak ez az a szöveg, amit senki nem szokott elolvasni). A telemetria működése A telemetria szolgáltatás jelenlétét elsőként a francia CanardPC munkatársai vették észre, ám mivel nyomtatott sajtóról van szó, a dolognak nem lett különösebb visszhangja. A szóban forgó írás keretén belül, ami egyébként júliusban jelent meg, a GeForce 368.25-ös driver óta a telepítés során a telemetria szolgáltatás is automatikusan aktiválódik. Ez a szolgáltatás alap esetben anonim módon gyűjti az adatokat: a telepítés folyamán azonnal elküldi a szoftver az adott videokártya PCI ID-jét a gfswl.geforce.com címre, méghozzá adattitkosítás alkalmazása nélkül. A szoftvermodul ezzel együtt néhány egyéb adatot is továbbít az Adobe és a Google Analytics felé – például a monitor azonosítóját és a képátló értékét –, ezután a rendszer különböző hardveradatait szedi össze és küldi el a telemetry.nvidia.com címre. Mi a helyzet, ha a GeForce Experience szoftvert is telepítjük? Noha a GeForce Experience használata opcionális, ha mégis szükség van az alkalmazásra a 3.0-s kiadás óta már csak felhasználói fiók regisztrálásával juthatunk hozzá a teljes funkcionalitáshoz. A GeForce Experience ugye alapértelmezetten települ, ha telepítés során nem döntünk másképp, ha pedig felhasználói fiókot is regisztrálunk, akkor új szintre lép az adatgyűjtés. A telepítés és a belépés után részletes hardverinformációt küld a szoftver a gfe.nvidia.com/getsugar címre, amelyben minden fontos adat megtalálható, beleértve az alaplap gyártóját és típusát, az aktuális BIOS verziót, a csatlakoztatott USB meghajtók azonosítóit, a rendszermemória mennyiségét, illetve az adattároló(k) azonosítóit – és még sok mást – is.
A szoftver normál működés közben lejegyzi és továbbküldi a futtatott alkalmazások – nem csak a játékok – neveit, a futtatás időpontját és hosszát, valamint a játékok esetében azt is, hogy milyen beállítások mellett milyen teljesítménnyel futott az adott cím, plusz még egyéb statisztikai adatokat is összeszed. Ennél érdekesebb, hogy a különböző segédprogramok esetében „vizsgálja” a szoftver, egyes lapokon mennyit időzik a felhasználó, valamint azt is, hova kattint. Az adatokat a később az Nvidia felé továbbítja a szoftvermodul. Miért van erre szükség? A fenti adatok összegyűjtésével az Nvidia gondoskodhat róla, hogy az esetleges hibákra hamarabb fény derüljön, a hiba feltárását pedig óriási mértékben segíti, ha minden fontos adat rendelkezésre áll. Ezáltal még jobb szolgáltatást, még jobb felhasználói élményt nyújthat a cég, ami összességében remek dolog. Amennyiben erről a felhasználók már a driver telepítése során értesülnének, esetleg akár el is dönthetnék, kérnek-e az efféle adatgyűjtésből, egészen biztosan nem háborodnának fel annyian a különböző fórumokon, mint manapság. Mitől fél a többség? Attól, hogy az Nvidia a GeForce Experience felhasználói adatok, illetve a telemetria adatainak összefésülésével már nem csak anonim, hanem „nevesített” adatgyűjtésre is képes lehet. Ennek keretén belül a fentebb említett adatcsomagok mellé a regisztráció során megadott felhasználói adatok is „hozzácsaphatóak” a bejegyzésekhez, csak össze kell őket fésülni az adatbázisokban, vagy eleve a további felhasználásnak megfelelően kell őket eltárolni. Az így összegyűjtött adatokat, sőt, még az adott konfiguráció IP címét, illetve esetenként a felhasználó tartózkodási helyét is továbbíthatják az illetékesek harmadik fél számára – például kereskedelmi partnereknek, reklámcégeknek, illetve egyéb cégeknek és/vagy szervezeteknek, akik ezeket különböző célokra használhatják fel. Ez az, ami a felhasználók többségénél kicsapta a biztosítékot. Amennyiben minden így történne és tényleg kikerülnének a személyes adatok, az probléma lenne, de az Nvidia szerint erről szó sincs. Mi az Nvidia hivatalos álláspontja? Természetesen megkérdeztük az Nvidiát is, mi a helyzet a telemetria kapcsán. A hivatalos reakció alapján a GeForce Experience a felhasználói élmény növelése miatt gyűjt bizonyos adatokat már az 1.0-s kiadás megjelenése óta. Ezek között hibajelentések, összeomlással kapcsolatos jelentések, valamint rendszerinformációk szerepelnek, cserébe viszont optimális beállításokat és az adott rendszer igényeinek megfelelő drivert kaphat a felhasználó. Az Nvidia ezeket az adatokat megoszthatja bizonyos partnereivel, de ezt csak anonim módon teszi – felhasználói szintű adatok nem kerülnek ki a cégtől. A GeForce Experience 3.0 érkezésével ez a gyakorlat nem változott, mindössze annyi történt, hogy az adatgyűjtés most már valós időben történik, felhasználó-azonosításra alkalmas adat pedig továbbra sem adható ki harmadik fél számára. A telemetria kikapcsolása
Kikapcsolhatjuk, de a közös érdek az, hogy működjön az adatgyűjtés.[/
A szoftvermodult egyszerűen és gyorsan deaktiválni lehet, ehhez elég a SysInternals nevű szoftvert használni, amennyiben a MajorGeeks leírását követjük, de számos egyéb módon is elérhető, hogy a telemetriához tartozó szolgáltatások ne induljanak el minden egyes rendszerindításkor, így az adatgyűjtés megakadályozható. A fentiek alapján erre a lépésre nincs feltétlenül szükség, de a gyanakvóbb GeForce tulajdonosok elgondolkodhatnak rajta. Viszont azt is érdemes szem előtt tartani, hogy minél nagyobb minta érkezik a felhasználói bázistól, annál jobb lesz a driver és annál hamarabb ki tudnak javítani egy-egy olyan hibát, amelynek okait részinformációk birtokában csak sokára találnák meg. És ha csak a személyhez kötést akarjuk elkerülni? Mivel egyelőre nem kötelező a GeForce Experience használata, így felhasználói fiók regisztrálására sincs szükség, bőven elég lehet, ha új driver telepítésekor kivesszük a pipát a GeForce Experience opció elől, így az alkalmazás nem települ, ezáltal „névhez kötött” adatgyűjtés sem történik – legalábbis az Nvidia részéről… Az adatainkat mások is gyűjtik Naivitás lenne azt hinni, hogy az Nvidia az első, aki efféle adatgyűjtésbe kezdett, gondoljunk csak a Windows 10 adatgyűjtése kapcsán kirobbant botrányra, vagy éppen a FaceBook folyamatos nyomon-követésére – és akkor a hivatalos vagy fél-hivatalos szervekről még nem is beszéltünk. Minden egyes adatunkat lehetetlen megvédeni, de tudatos felhasználóként minimalizálhatjuk a veszélyt, ha megteszünk bizonyos óvintézkedéseket. Például olykor-olykor elolvassuk a végfelhasználói licencszerződéseket. Egyébként a Radeon Software Crimson Edition 16.5.3 óta az AMD is gyűjt bizonyos adatokat az adott rendszerekről, méghozzá anonim módon. Az adatgyűjtés célja ebben az esetben is a felhasználói élmény javítása. Vicces, de általánosságban véve talán van valami abban a mondásban, hogy "Ha valami látszólag ingyen van, akkor Te magad vagy az áru." És abban is van valami, hogy jellemzően inkább azok aggódnak az ilyesmi miatt, akiknek vaj van a fülük mögött, de ez már egy másik történet. Az egészséges gyanakvásra és a józan észre természetesen mindig szükség van, de a bizalmatlanság csak addig hasznos, amíg nem csap át túlzott paranoiába.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Tapir_606
2016.11.07. 16:14
nem az a fő probléma ezzel, hogy az Nvidia, vagy reklám orientált harmadik felek mit kezdenek ezekkel, hanem, hogy ha az adatbázisukat feltörik, vagy mivel épp titkosítatlanul küldi ki a rendszered adatait, csak a hálózati forgalmadat figyeli valaki, ez a szar mindent a tudtára fog adni és sokkal könnyebben válsz egy hacker áldozatává
az, hogy az Apple/Microsoft kaliberű cégek tárolnak néha plaintextben felhasználói adatokat, bizonyítja, hogy amíg ekkora cégek ilyen gyökér programozókat alkalmaznak, nem bízhatsz meg a céges adatgyűjtésekben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Flegeton
2016.11.07. 18:01
Na igen. Ne gyűjtsenek adatot rólam semmilyen formában.
Tehát megveszed a legdrágább karit és ha használni is akarod, akkor bizony kell driver, csak mert nem lehet nem elfogadni a szerződést.
Az is bajom hogy a gépem erőforrása dolgozik nekik. MS féle adatgyűjtéssel is ez a probléma. Sőt a google féle sütik is az én gépemen tárolódnak és az én gépem erőforrásait zabálja, ha küldözgetni kell. Rontva a pinget, sávszélességet és ki tudja mennyit eszik a gépből.
Ebben az a legszebb, hogy csak én nem profitálok ezekből a dolgokból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Kikikirly1...
2016.11.07. 18:27
Gyűjtsön adatot,nem bánom de Anonim módon tegye.Milyen hiba kijavításában segít az hogy összetársítják a személyes adataimmal?Tovább adják reklám cégeknek,meg ki tudja még kinek.NE értsetek félre,ha végül az NSA,CIA,FBI-nál kötnek ki az adataim se zavar,legnagyobb titkom a Micheal Vide pornó lázas keresése,szóval ilyen szempontból nincs gondom.De akkor is na,had ne kelljen meg magyaráznom miért nem örülök neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Resike Tapir...
2016.11.07. 19:43
Ott már igen nagy problémák vannak ha te Michael Vide-ra keresgélsz rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kikikirly1... Resik...
2016.11.07. 20:38
X D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rini
2016.11.07. 20:52
Ha jobban belegondoltok akkor egyre inkább ebbe az irányba haladunk minden téren. Most bedobták az NV de ezelőtt volt az MS és tudjuk, hogy van az AMD driverében is ilyen. Sőt, sok más online eszköz is tartalmaz ilyeneket. Például a TV-k, autók de akár a külső kamerákat is ide sorolhatod.

Az NV-nél az Experience programot ne telepítsed vagy regisztráljál be. Így ugyan a driver küld adatot, csak anonim marad a felhasználó mert nem tudják kihez kötni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Tapir_606 Resik...
2016.11.08. 02:59
halvány fingom sincs az kicsoda
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. master00
2016.11.14. 01:51
Kicsit jogi szempontból közelítve ezzel az a baj, hogy amikor megveszed az nVidia/AMD kártyádat, akkor a boltban senki sem mondja, hogy vagy csökkent funkciókkal használod a kártyát (sima win driver), vagy el kell fogadnod egy szerződést, ami feljogosítja a gyártót, hogy adatot gyűjtsön rólad. Ezáltal vagy károd keletkezik, vagy köteleznek valamire amiről nem tájékoztattak előre.
Kiváncsi lennék mit szólna ehhez a bolt ha emiatt kérd vissza a pénzed...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Konzi
2016.11.14. 10:35
A driver-nek minden körülmények között fel kell mennie (hisz megvetted a terméket, és a hozzá tartozó drivert. Annak 100%-ban működnie kell!), majd miután végzett a telepítéssel, fel kellene dobnia egy ablakot, melyben megkérdez, hogy szeretnél-e hozzájárulni ahhoz, hogy egy külön program adatokat küld az nvidiának, hogy ezek alapján tudják tovább fejleszteni a driver-eket. Ha elfogadod, akkor telepíti a telemetryt azt hajrá. És persze ekkor is kódolva és megfelelő óvintézkedések közepette.
Azzal van baj, ahogy kezelik ezt. Beleírják egy több 10 oldalas jogi leírás közepébe, hogy még véletlenül se vedd észre. (komolyan valaki végigolvasta már?)
Az ilyeneknek mindig külön programként, külön a telepítés végén felugró lehetőségnek kell lenniük, mely a hardware működését nem befolyásolja, ha nem teszem fel.
Egyébként meg ha tudnám, hogy titkosítva, megfelelően kezelik a nem nevesített adataimat, akkor még akár bele is mennék, mert részemről tökmindegy, ipari titkokat nem tartok a gépemen. A fontos adataim meg úgysincsenek hálózatra kötve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!