iPon Hírek

Nvidia + Via + AMD = saját USB 3.0 szabvány?

Dátum | 2008. 06. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az USB szabvány jelenlegi 2.0-s változatát várhatóan jövőre váltja fel a legfrissebb verzió, amely már 3.0-s verziószámmal és nagyobb adatátviteli képességekkel áll a felhasználók rendelkezésére. Az új szabvány természetesen visszafelé kompatibilis lesz az USB 2.0-s megoldásokkal. Ez a tény elméletben jól hangzik, ám a dolog nem ilyen egyszerű, ugyanis az Intel megnehezíti a riválisai dolgát az új szabvány bevezetésében.

A News.com információi szerint az Intel nem adja ki olyan gyártóknak a szabvány specifikációit, amelyek konkurenciát jelentenek a lapkakészletei és processzorai számára. Az Intel ezzel azt éri el, hogy 6-9 hónapos előnybe kerül a konkurensekkel szemben, akik ez idő alatt tétlenül várhatnak. A források szerint a szabvány visszatartására az Intelnek nincsenek megfelelő indokai, ugyanis az USB 3.0 nagy része mögött a PCI Special Interest Group áll.


A News.com a kissé furcsa információk hallatán természetesen megkérdezte az Intel illetékeseit is, hogy tisztázódjon végre a félreértés, már ha van. Az Intelhez közel álló forrás szerint az Intel végzi el a szabványfejlesztésével járó munkát, amely jelen pillanatban nem közös ipari együttműködés keretein belül készül. Ahogy a szabvány készen áll, ingyen, licenc nélkül továbbadják a többi vállalatnak - állítja a forrás. A News.com kérdésére az illetékes elmondta: "Az Intel csak akkor teszi elérhetővé a szabvány specifikációit, amikor az készen áll. Jelen pillanatban az USB 3.0 még készülőben van, amikor megfelelő állapotban lesz a megjelenéshez, akkor meg is fog jelenni." - tette hozzá.

Ezzel egy időben az AMD, az Nvidia és a VIA összefogtak, hogy együttes erőikkel létrehozzák a saját USB 3.0-s szabványukat. A gyártók állítása szerint a szabvány elméletben kompatibilis lesz az Intel megoldásával, ám nem kizárt, hogy a felhasználók kisebb-nagyobb problémákkal találkoznak majd a jövőben, ha "mindkét szabvány" megjelenik.
A gyártók véleménye szerint ez a megoldás nem túl jó a felhasználók számára, de nincs más választás.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Alamos
2008.06.09. 19:17
(Vendég_XiX_* @ 2008 Jun 9, 17:17) JA, ténylegesen elbénáztam, yes, yes, respect !!!

Okés, számolgassunk, de a lényegen nem változtat.
Melyik készülék tud 1,5Gbit/s-es (192MB/s) adatátvitelt?
Majd az új Samsung SATA2-es winyó és majd talán a WD 20.000 RPM-es winyói fognak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Alamos
2008.06.09. 20:46
Én azt már kb. 10 éve megszoktam a SCSI winyóktól.
Kb. mára az IDE újabb SATA-ja érte azt utól, és a fura hogy mennyi ötletet koppintottak le onnan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!