iPon Hírek

Nvidia + VIA: mégsem készül mobil platform?

Dátum | 2008. 11. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia az idei év áprilisában még arról számolt be, hogy új lapkakészlet fejlesztésébe vág bele, amellyel a Via legfrissebb, Nano névre keresztelt processzorait fogja támogatni. A terv első olvasásra tökéletesnek tűnt: az Nvidia a Via Nano mellé egy ütőképes integrált videó vezérlővel felszerelt megoldást kívánt készíteni, amelynek segítségével a két vállalat jelentős piaci részesedést hódíthatott volna el az Intel-től, illetve annak rendkívül népszerű Atom processzorától. A múlt idő használatára mindössze azért van szükség, mert most kiderült: a két vállalat mégsem működik együtt az új, közös mobil platform elkészítésében.

A rosszindulatú pletykák szerint az Nvidia azzal, hogy a kilátásba helyezte a Via-val való együttműködés lehetőségét, mindössze az Intel-lel folytatott tárgyalások végkimenetelén szeretett volna változtatni. A vélekedések szerint, ha az Intel rábólintott volna arra, hogy az Nvidia készíthet lapkakészletet az Atom processzorokhoz, akkor a vállalat a korábbi, Nano processzorral kapcsolatos terveket azonnal kukába dobta volna. Persze ezek csak pletykák, de érdekesek.


A DigiTimes információi szerint a Via és az Nvidia Nano netbook-okkal kapcsolatos együttműködése egyelőre parkoló pályára állt. A sztori már csak azért is érdekes, mert a mobil megoldásokról szól, pedig az Nvidia április folyamán, amikor az együttműködés szóba került,  egy Mini ITX alaplapot mutatott be, amely asztali rendszerekhez készült. Április folyamán a két vállalat még annak a lehetőségét is felvetette, hogy az Nvidia egy MCP79-es integrált grafikus vezérlővel ellátott lapkakészletet tervez majd a Nano és a C7-es processzorokhoz, de erre a Via illetékesei szerint mégsem kerül sor.

Ha Nano processzorral és Nvidia videó vezérlővel ellátott netbook-okat nem is, de egyéb terméket azért készít majd a gyártó páros. A legfrissebb hírek szerint az április folyamán beharangozott Mini ITX alaplap továbbra is úton van a megjelenés felé, a gyártók az új terméket 2009 januárjában, a CES (Consumer Electronics Show) keretein belül fogják bemutatni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. lapras
2008.11.06. 12:06
Érdekes. A VIA pedig simán odaverné fogyasztásban az Intel-t, már az Atom-ot is simán odaverte és később tök yo lehetne, de sajna a cégnek annyi, valljuk be őszintén. Pedig milyen jó volt anno, főleg mikor a Win 98 a VIA chipset-es USB-t nem tudta rendesen használni, aztán jött az MS patch
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. leviske
2008.11.06. 16:24
Az lenne a legjobb, ha a VIA inkább függetlenedni próbálni az nV-atól. Nem gondolhatják komolyan, hogy egy olyan cég, aki évek óta a felvásárlásukon gondolkozik, az majd erősíteni igyekszik őket...

Nem temetem őket, de az biztos, hogy számukra inkább a SoC (System on Chip) megoldások lennének előnyösek és érdemesebb is volna erre koncentrálniuk... Az Atomot nem olyan rettenetes nehéz leverni. És ha jól tudom, akkor a C7 teljesítményben ezt meg is teszi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Yeffy DJ
2008.11.06. 17:53
Az kár még sztem, h az AMD sem dobta be az ígért Atom-riválist, az energiatakarékos Athlont. Sztem azért az is tarolt volna elég jól. Kár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!