iPon Hírek

Nvidia + Vista = 28,8% rendszerösszeomlás?

Dátum | 2008. 03. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft egy felmérést készített, amelynek keretein belül vizsgálták, hogy az új operációsrendszer, azaz a Windows Vista rendszerösszeomlását leggyakrabban melyik gyártó szoftverei okozzák. A felmérés a 2007-es viszonyokat tükrözi, az eredmények mindenképpen meglepőek: a rendszerösszeomlások 28,8%-a az Nvidia szoftverei miatt következett be - áll a Microsoft által nyilvánosságra hozott jelentésben.

A Vista összeomlásának okozói. Forrás: ArsTechnica.
A 2007-es adatok alapján az Nvidia szoftverei által okozott rendszerösszeomlások mértéke sokkal magasabb volt, mint bármelyik másik gyártóé. A második legrosszabb gyártó ebből a szempontból maga a Microsoft, hiszen az összeomláshoz vezető hibák 17,9%-áért maga az operációsrendszer gyártója a felelős. Ez a szám is kiugróan magas, de az Nvidia eredménye minden szempontból katasztrofális. Az ATI és az Intel szoftvereinek hibájából már jelentősen kevesebb kékhalál, illetve egyéb probléma adódott: az ATI esetében ez az érték 9,3%-ot képviselt, míg az Intel esetében 8,8%-os volt. Érdekesség az is, hogy a kékhalálok 17%-át végül is ismeretlen eredetűnek nyilvánították, azaz nem tudták meghatározni, hogy pontosan mi okozta őket. Az összes többi vállalat szoftverei és driverei összességében a rendszerösszeomlások 18,5%-áért felelnek.

Az adatokat a Microsoft emberei gyűjtötték össze. A vélemények szerint 2007. folyamán az Nvidia bug-os driverei nagymértékben hozzájárultak annak a véleménynek a kialakulásához, amely szerint a Windows Vista instabil és megbízhatatlan operációsrendszer.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Svindler
2008.03.31. 11:37
Az nVidia 70% körüli piaci részesedése egyébként kb addig igaz amíg csak a diszkrét asztali gépbe szánt VGA-kat nézzük. Tehát semmi notebook vagy integrált, mert ott sokkal jobban áll az ATI (valahol volt is róla hírünk csak nem találom)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Svindler
2008.03.31. 15:59
(Vendég_Moloch_* @ 2008 Mar 31, 11:38) [snapback]22009[/snapback]
Svindler! Senki nem írta, hogy az Nvidiának 70 %-os részesedése van, hiszen bármilyen meglepő, az Intel integrált chipjei birtokolják a piac 40%-át. Tehát az Nvidiának is kb 40 % marad. Ez még mindig 2* annyi, mint az Ati. Tehát a hibalehetőségek is duplázódnak. Cobrának igaza van, ha whql minősítést ad a Microsoft, akkor elvileg jól működik a driver. A baj az, hogy a Microsoftnál az elméletnek és a gyakorlatnak nem sok köze van egymáshoz.


Emlékeim szerint az összes szegmenst figyelembe véve sincs 2x annyi de még ha lenne akkor is tetemes a hiba százalék. No mindegy, nem nV ellenes topiknak szántuk ezt, de szerintem sok köze lehet az új meghajtókhoz is a dolognak, mert mint említettétek _elméletileg_ WHQL minősítést kaptak, gyakorlatilag a Vista szerint nem azok. A 169.25 (decemberi driver 8800-akhoz) felmegy minden gond nélkül de a 174-es szériánál már megerősítést kér a rendszer, hogy megbízunk e a meghajtóban. WHQL esetén ilyet elvileg nem illene tennie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Svindler
2008.04.01. 15:43
(Vendég_nvlddmkm.sys_* @ 2008 Mar 31, 22:31) [snapback]22050[/snapback]
Elég erre rákeresni... 2007 óta a mai napig megoldatlannak tűnik ez a hiba.


Sajnos igaz, pont a napokba futotunk megint bele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!