iPon Hírek

Nvidia vs. Samsung és Qualcomm: Hogy áll a per?

Dátum | 2015. 10. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia még tavaly szeptemberben fogta perbe a Samsungot és a Qualcommot, mivel a vállalat szerint a Samsung Exynos és a Qualcomm SnapDragon SoC egységei számos Nvidia szabadalmat használnak anélkül, hogy erre engedélyük lenne. Az Nvidia emiatt a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál (ITC) is panasszal élt, remélve, pozitív elbírálás esetén sikerülhet a Samsung szabadalomsértőnek vélt eszközeire importtilalmat kivetni. Az Nvidia perére a Samsung novemberben egy válaszperrel reagált, amellyel az Nvidiát, illetve egyik partnerét, a Velocity Micrót vette célba, hogy kellő mértékű nyomást gyakoroljon a zöldekre. Később már a dél-koreai cég is importtilalmak bevezetését szerette volna elérni egyes Nvidia termékek esetében.
A fentiek óta nagyjából egy év telt el, és végre megszületett az első ítélet, ami az Nvidia szempontjából nézve nem túl kedvező. A Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság ítélete alapján a Samsung és a Qualcomm termékei nem szegik meg az Nvidia szabadalmait, így a három vádpontból kettő ki is esett, a harmadikról pedig azt állítja a bíró, Thomas Pender, hogy az nem egy új szabadalom, hisz korábban bejegyzett szabadalmakban is megtalálhatóak egyes részei – így nincs is mit megsérteni. A döntés kapcsán érdemi nyilatkozatot sem a Samsung, sem pedig a Qualcomm szóvivője nem adott, az Nvidia szóvivője azonban nem ment el szó nélkül a "vereség" mellett. Robert Sherbin szerint a cég teljesen biztos az igazában. A friss ítéletet a tervek szerint egy bizottság vizsgálja majd meg, amely várhatóan február folyamán tesz pontot az ügy végére. Ennek fényében még egyáltalán nem biztos, hogy az Nvidiának nem sikerül nyernie, viszont az tény, hogy a szóban forgó ítélet valamelyest kivette a szelet a zöldek vitorlájából.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. gery84
2015.10.13. 08:10
Sejtettem hogy bele bukik mivel a Qualcomm tudtommal AMD liceszet használ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. 5hR3kY gery8...
2015.10.13. 09:04
A Qualcomm SnapDragon, és a Samsung Exynos processzora is ARM architektúrára épül amik RISC utasításkészleten alapulnak. Magát a technológiát és a terveket az ARM Holdings-tól licenszelik. Az AMD-nek ehhez köze nincs, mivel ők x86/x64 architektúrával dolgoznak.

Amúgy az egész per értelmetlen volt az nVidia részéről, mert ha nyernének is talán a Qualcomm-ot érintené jobban, de egy Samsungnak meg sem kottyanna. Mivel a koreai óriással kikezdett így ők nem csak a Velocity Micro-t fogják támadni hanem az ECS, EVGA és Zotac cégeket is, és ha azok becsődölnek akkor még az nVidia is lehúzhatja a rolót, ha valaki fel nem vásárolja őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tibaimp 5hR3k...
2015.10.13. 09:49
Ez így van, a RISC utasításkészletet meg az IBM találta ki valamikor a 70-es években, szóval tényleg semmi köze az amd-hez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. ChoSimba tibai...
2015.10.13. 10:40
Ettől még a VGA specifikus ötleteket licenszelhetik az AMD-től. Mint ami a perben is van. Programmable és Unified Shaders, stb. Ez nem utasításkészlet specifikus, tehát ugyanúgy megvalósítható ARM mint x86 architektúrán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. 5hR3kY
2015.10.13. 11:03
A Qualcomm az Adreno GPU-kat valóban AMD licensz alapján gyártja, mégpedig az AMD Imageon GPU-k alapján. Ellenben az Exynos chipek nagy részében ARM Mali GPU van ami az ARM Holding licensze alapján gyártanak, de van két modell ami PowerVR GPU-kat tartalmaz.
Jó lenne tudni hogy most akkor konkrétan mi szúrja az nVidia szemét. Gondolom az ARM Holdingot azért nem perelték mert tőlük licenszelik a Tegrákba a CPU-t, de akkor miért nem a PowerVR-t meg az AMD-t perelték?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. matyi009
2015.10.13. 11:15
Miért tart ez egy évig? Az ügyvédek annyira alulfuzetettek hogy csak az ebédszünetükben dolgoznak ezen az ügyön?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. TheEnginee... 5hR3k...
2015.10.13. 11:22
"Jó lenne tudni hogy most akkor konkrétan mi szúrja az nVidia szemét."

Maganvelemeny:
Semmi! Egyszeruen bevett gyakorlat az amit latunk. Szereny velemenyem szerint balgasag volt a zold oldalrol ezt meghuzni, foleg egy kek balnaval szemben, de Ok tudjak.

A jog(gykorlat/orvoslat/etc.) manapsag semmilyen korulmenyek kozott sem a valosagrol, vagy igazsagrol szol. Egyszeruen egy ujabb uzletag, ahol a felkeszultseg es a targyalokesseg (es ezekben valo elteresek) vezetnek el a "kimenethez".Magunk kozott en orulok a fenti hirnek. Nem tartom a Samut sem kiscserkesznek - korant sem - de ez egyuttal balga, es teljesseggel haszontalan lepes is volt az nVidia oldalarol. (Megitelesem szerint.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tibaimp ChoSi...
2015.10.13. 11:59
Az igaz, az igp-re nem is gondoltam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Meteoreso
2015.10.13. 16:41
De szeretné valaki kitiltani amerikából a Samsung cuccokat
Csak az ájfón lenne csak az ájfón, de jó is lenne
Ezután nem gyakran fog Samsung gyártani bármit is Nvidiának 14 es csíkszélességen
Hynix meg csak eleve úgy fogja adni nekik a HBM2 t ha kifizetik mind előre.
Nvidia nagyon benézett valamit arról hogy milyen erős.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. csabi02
2015.10.13. 17:30
Annyira erősködnek,hogy a végén magukat szopatják be.(lásd alma esete)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010 csabi...
2015.10.13. 17:57
Kibírják nem kell sajnálni őket, jó pár szemétséget elkövettek már most ideje nekik is a farok másik végén lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. TheRealTsL Meteo...
2015.10.13. 20:44
Mert ennek olyan sok köze van az egyéb üzleti megállapodásokhoz. Ugye az Apple-nek se gyárt és gyártott semmit a Samsung mióta/amíg megállás nélkül pereskedtek egymással. Ja, de.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 5hR3kY TheRe...
2015.10.14. 08:04
Gyárt továbbra is az Apple-nek a Samsung, de így elég nekik pár centtel drágábban adni egy legyártott terméket, és máris visszajön a büntetés/perköltség, amit esetlegesen ki kellett fizetni az Apple-nek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti2010 5hR3k...
2015.10.14. 11:40
Most az Apple is kapott egy 862 millió dolláros büntit szabadalom sertésért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gery84 5hR3k...
2015.10.14. 13:06
Hát ezért áll az Apple is két lábon. Samsung és TSMC s gyárt neki chipet.

Az első hsz. pont az Adreno GPU-ra gondoltam.

Csak nem nézem olyan sűrűn a hsz.-at.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!