iPon Hírek

NVMe RAID X299-es Intel alaplapokon, fizetős kiegészítővel?

Dátum | 2017. 06. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel nagy port kavart a Computex 2017 alkalmával, mikor bejelentette CoreX sorozatú processzorait, illetve a hozzájuk készített X299-es lapkakészletet – igaz, lapkakészlet terén elég szűkszavú volt a tájékoztatás, így legalább egy fontos részlet elsikkadt. Iparági források szerint az X299-es alaplapok újításként egy különleges RAID üzemmódot kapnak, amit a gyártó fejlesztett ki hozzájuk. Hivatalos tájékoztatás ezzel kapcsolatban egyelőre nem érkezett, de az alaplapgyártók képviselői azért már elárultak egyet s mást a TechReport kérdezősködő kollégáinak. Az információk alapján az új RAID mód a Virtual Raid On CPU, azaz VROC nevet viseli, lényege pedig annyi, hogy az M.2-es és a szabad PCI Express slotokba illesztett NVMe SSD kártyákat RAID0 módba tudja kapcsolni, így a felcsíkozott kötet szupergyors írási és olvasási sebességeket kínálhat. Ezek a speciális RAID tömbök az ASUS egyik illetékesei szerint rendszerindítást is lehetővé tesznek, vagyis operációs rendszer is kerülhet rájuk. A Gigabyte egyik szakembere szerint a VROC működése az Intel RSTe drivertől függ majd, ami ugye egy szoftver, ami a Windowson felül fut. Ez a két kijelentés elsőre érdekesnek tűnik, de van bennük ráció.
A funkció használatához a dolgok jelenlegi állása szerint egy VROC tüskesornak kell lennie az alaplapon, amelybe egy kulcs illik. Alap esetben a RAID0 mód használata ingyenes lesz, a RAID 1 és RAID10 üzemmód használatához pedig egy VROC kulcsra lesz szükség, ami 99 dollárba kerülhet. Ha RAID5 tömb létrehozása a cél, akkor a VROC kulcs még drágább – egyes források 199 és 299 dolláros árról beszélnek. Ezek a kulcsok egyébként nem kerülnek az alaplapgyártókhoz, vagyis csak közvetlenül az Intelen keresztül lehet majd őket megvásárolni. Ezek persze egyelőre nem-hivatalos forrásokból származó információk, amelyeket illik távolságtartóan kezelni. Jelenleg a VROC szolgáltatással kapcsolatos dokumentáció még nem érhető el, így az sem tudható, hogy a VROC kulcs pontosan hogyan működik. Reméljük, napokon belül tisztul a kép. Az efféle módszer egyébként a munkaállomásoknál bevett gyakorlat, mármint a kiegészítő kulcsok alkalmazása, így a történet hihető.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

41. ChoSimba
2017.06.02. 11:52
Még pár év és egyszeri helyett havi díjas lesz adatforgalmi limittel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. katt777
2017.06.02. 11:55
Mekkora kattintásgenerátor nulla hír! Tiszta Prohardver...
Tényleg van, aki ilyesmiért még fizet?A RAID az SSD-k egyes funkcióit (pl. trim) amúgy elérhetetlenné teszi pl. Viszont van egy jó nagy biztonsági luk a procikban (MEI), támadhatók az SSD-k is, ráadásul utóbbit elérhetővé teszik bootoláskor, amiklor semmi nem véd a támadások ellen (ha csak le nem húzom a gépet a kábelről), remek. Persze ilyen konfigokról lehet értékes adatokat csenni, az biztos. Nem csoda, hogy nagy cégek akartak sírni a közelmúltban remek védelmüknek hála.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Resike
2017.06.02. 12:32
Nem adok neki 2 hónapot és valaki meghackeli egy gémkapoccsal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. s_otto katt7...
2017.06.02. 12:41
A trim-et az intel raid driver támogatja 2012-óta, Windows 7 alatt.
Aztán a windows 8-al voltak problémák, amik 2015-ben a lenti driver verzió óta rendben van.

"This was fixed in Intel® RST driver release 14.6.0.1029, and the latest Intel® RST driver supports Trim for RAID 0 under Windows 8 / 8.1 / 10 and Windows Server 2012. This is natively supported by these OS versions and is normally enabled by default."
[LINK]
[LINK]

Egyébként az nvme ssd-k használata során a trim már lényegtelen.

Az intel MEI sebezhetőség javítva, nem tudnak róla akárki használta volna.

SSD-k sebezhetősége vihar a biliben.

Melyik nagyvállalat panaszkodott? Link?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. s_otto katt7...
2017.06.02. 12:52
"A disszertáció 15-19nm-es MLC említi, majd a 40nm alatt bevezetett két lépéses programozás okozta esetleges hibákat sorolja.
Módszernek jelöli hogy FPGA-ra - mint ssd-vezérlőt szimulálva - direktben kötött nyers 15-19nm-es Nand*, cella feszültségének mérését végezték, két lépéses programozás közben.
Mérés közben olyan helyzetet teremtve - amit a valódi vezérlő nem engedne meg - bebizonyították hogy növelhető a hibás kiolvasások száma. Majd bármiféle összehasonlítás, mérés nélkül kijelentetődött, hogy erre a 15-19nm-es nand sokkal érzékenyebb mint bármi előtte."

Laboratóriumi körülmények között valamelyik hdd gyártó cég ügyes tudósai.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. thedevelop... Resik...
2017.06.02. 12:53
Nos, ha a "kulcs" egy módosított TPM-szerű chip, akkor erősen kétlem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. beleutomaz...
2017.06.02. 13:34
koszonjuk intel, mostmar varjuk a havidijjas boot kulcsot, sli es crossfire kulcsokat, etc. Ez volt az ev ukitasa eddig. Prociban 5% max de itt ez 100% eredeti es uj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. kean
2017.06.02. 13:40
Ez nagyon Intel Olyan mint a fizetős unlock a Pentium G6951-en
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. barbik beleu...
2017.06.02. 13:44
Nem szabad intelről álmodoznod, inkább tessék megvenni az amd-t, ott még hasonló sincs mint az RST, ha a smartot ki tudod olvastatni, vagy bootol az intel ssd benne már durran a pezsgő. Alapból az intel az ssd cacheinget ingyen adja, de azért szidni kell persze. Amd megoldásokhoz képest igy is overkill.
Raid 1 +10 hez meg akkor venni kell egy hardveres raidkártyát, az is ingyen lesz. Persze töredék sebességben.
Hardveres raidkártyákra ugyanigy kell venni keyt. Megveszed a kártyát 90 ért utána az X funkció , még plussz 60 ezer. Egy kis jumperre kell rátenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.06.02. 13:52
A kettős mérce ugye ugye
Veszel egy méregdrága CPUt, egy méregdrága alaplapot, legalább 3 méregdrága NVMe meghajtót és akkor még fizetned kell 99-199$t egy kulcsért és ez számodra teljesen rendben van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. s_otto kean
2017.06.02. 13:58
"A kettős mérce ugye ugye " - vagy pedig gondolkodni kellene


"Veszel egy méregdrága CPUt", - még nem tudni a 16 magos amd mennyibe lesz

"egy méregdrága alaplapot", - ahogy az x399 alaplapok felszereltségét néztem nem lesz drágább az intelhez való x299

" legalább 3 méregdrága NVMe meghajtót" - ugyan annyi mint ha amd-hez vennél

és akkor rájössz, hogy az amd-nél még ha fizetsz sem tudod raid-be rakni

és ez számodra teljesen rendben van

A raid0 amit otthonra a sebesség vadászok használnak ingyenes, a cég meg fizessen a raid 5-ért - ennyi. HW Raid kariért is fizet. Ha a te ötleted volna ingyen osztogatnád bizonyára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.06.02. 14:09
Nem AMD és Intel összehasonlításról beszélek, hanem az Intel lehúzásáról, bármennyire is próbálod ezt a vonalat erőltetni...

A funkció benne van alapból, csak blockolva van és te azért fizetsz, hogy újra elérhető legyen
Olyan, mint az index egy BMW-ben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. s_otto kean
2017.06.02. 14:12
Nem erőltetek semmit, de legalább az egyiknél a lehetőség adott. Azt próbáltam megértetni, hogy a másik vonal se olcsóbb és még lehetőség sincs.
Gyanítom ha lesz az amd-nek az se lesz ingyen.
Egyébként raid0-tól kb vállallati igény, aki fizet, vagy az intelnek vagy valamilyen raid kártyát gyártónak.

Te egyébként ingyen dolgozol?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. eriol
2017.06.02. 14:18
Mert NVMe SSD -t nem lehet software RAID -be kötni..? Kicsit többet dolgozik a CPU naés? Van 10+ core.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.06.02. 14:45
De ez a cikk nem összehasonlítás Intel és AMD között, az nem magyarázat erre a trükkre, hogy AMDnél még ha fizetsz sem tudod megcsinálni.

Arról van szó amit a pentium CPU esetében is csináltak, letiltottak funkciókat, amit pénzért feloldhatsz, de míg ott egy olcsó processzorról volt szó, addig itt egy több ezer eurós konfigurációról.

RAID5 meg nem csak vállalati környezetbe való, 3+ adattároló esetében én is RAID5öt használnék a paritás miatt.

Az óradíjam meg elég magas, de nem lehúzással keresem a pénzt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. s_otto kean
2017.06.02. 15:38
Intel kitalált egy technológiát, pénzt kér érte.
Te ügyesen rakod a falat, pénzt kérsz érte. A tudás benned van, rakhatnád ingyen is, mondjuk Máltán a szeretet szolgálatnál.
Főnöködnek ugyan olyan rosszul esik a fizetésed, mint most neked az intel plusz díja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. barbik kean
2017.06.02. 19:18
Bocs de te egy szolgáltatást szeretnél ingyen megkapni. Ez egyéni szoc probléma.
Megveszed a bömöst, aztán sírsz, hogy nincs hozzá korzikán garázs. Kit érdekel? (közben a háttérben rinyálsz sírva hogy de tök drága volt ehhe ühe hhe , ráadásul a magyar utakon leér az alja !)

https://www.thomas-krenn.com/en/wiki/MegaRAID_CacheCade_SSD_Cache

"Currently SW and HW license keys can be used to enable CacheCade. But in the near future HW keys will be the only option enable CacheCade. Information about the usage of SW keys can be found in"

Gondolom ezekről soha nem hallottál, ami nem is baj, csak ezek a dolgok így működnek.( ezer éve)

X gyártó x kulcsa.

Ha meg drága, tessék venni amd-t. Akinek ez a feature kell, senkit nem láttak még amd-re borulva sírni. Amd-nek itt a lehetősége ezt ingyen adni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. beleutomaz... s_ott...
2017.06.02. 20:33
De mar elve fizettem a fal rakesert. Innen a problema ember. Fabol ingyen rakod, de ha teglat veszek felaras? Nem vagod igaz? Ha a raid0 is fizetos lenne mindenki ertene, de innen van a boki. Mitol lesz a raid5 fizetos meg vallalati. Senki mezei user nem hasznal raid-et. Kerdezd meg nagyapadat hogy raid-be kototte a gepben a hdd-t, meg hogy szereti a barck palinkat. Az egyikre biztosan jo valaszt fog adni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. beleutomaz... barbi...
2017.06.02. 20:41
"With CacheCade, LSI is offering a quick SSD read/write cache for RAID volumes."
Mint latod ez egy LSI vezerlo, az LSI talata ki es ez a sima RAID-en felul van. Ez nem az amit az Intel ad neked. Ahogy 100 evel ezelott is az alaplapon voltak kulonbozo ide/sata chipe-k ugy voltak raid chip-ek is es felarat fizettel ertuk mikor alaplapot vettel. Ha Intel beletette a Prociba akkor a CPU megvasarlasakor mar kifizeted az arat. Miert fizetnel egy raid chip-ert ha nem tudod hasznalni?
Erted, nem erted.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. beleutomaz...
2017.06.02. 20:51
Ami a kerdes az a PCIE teljesitmeny. Miutan a top procik adnak kb 44 pcie lane-t egy sli utan marad 28 es ez sokmindere kell. ha meg elveszek 16-ot ssd-zni akkor erdekes lesz. Nem beszelve ha meg inkabb hasznalnek 2 intel-es compute cardot is akkor kiderul hogy kakao mert nincs eleg pcie savszel. Az extra chip meg ad extra PCIE savokat egy 4 savos kapcsolodason keresztul. Na vegye aki hisz ebben mert szerintem gane.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. katt777 s_ott...
2017.06.02. 22:28
Lósz.rt javították a sebezhetőséget, máig le van tiltva az egyébként naprakész MEI driverem, marha nagy javítás! Egy jó pár funkció nem működik miatta se W7-en, se W10-en . Szóval nehezen hiszek a marketingnek, ha mást látok a saját PC-men. Gondolkodtam AMD-n, de azokban a procikban meg még csak le sem tiltják a hasonló szolgáltatást.

Persze, hogy nem tudnak róla, hiszen éppen az a lényeg, hogy anélkül használható ki, hogy ezt észrevennék.

Nem olvasol? WannaCry képekkel tele a net! Deutsche Bahn, stb, szerinted mennyire ügyelnek a biztonságra?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. s_otto katt7...
2017.06.03. 07:41
Én olvasok, viszont te marha felületesen, ha olyanokra hivatkozol ami 3-4 éve működik, vagy egy cikknek nem nézel utána (főleg ha érdekel és parázol tőle) hogy valójában mi van mögötte mi a valóság tartalma. Mert az ssd-k sebezhetősége riasztó, de ha tudjuk hogy laborban szimulált dologról van szó, olyan eszközök felhasználásával amit a vezérlő nem engedne meg akkor látszik hogy semmi az egész.

A WannaCry windows sebezhetőségből táplálkozik, ráadásul olyanból ami javítva lett. AZokat a régi gépeket fertőzi, ahol el lett hanyagolva a frissítés. Köze nincs a MEI driverhez.

Aki napra készen tartja a gépét, kis anyagi ráfordítással a fontos doksikról, képekről tart egy felhős és/vagy egy elszeparált fizikai mentést, felelősségteljesen használja a gépét (nem mindenre OK és IGEN a válasz) annak nincs mitől tartania.

Vállalati környezetben is számos megoldása van a problémának.

Kezeltesd a jól fejlett paranoiád.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. barbik beleu...
2017.06.03. 13:55
Ja értem, és akkor az intelt azt nem az intel tervezte, oké.

Illetve amikor valaki megveszi a 2 nvme ssd.t 130 ért alaplap 120k, proci 130-250, felsir a kulcsért? Ez nem amd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. thestock barbi...
2017.06.03. 14:44
Nem tudnak cégként, vállalatként gondolkodni, nem értik azt hogy ha valami KELL akkor azt megveszik... a 99 dollár meg elenyésző összeg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. beleutomaz... barbi...
2017.06.03. 20:11
En nem beszeltem amd-rol. A raid chip kifizetve es engedlyezve van benne mert kulonben raid0-at se kapnal. mit nem ertel? Az a kerdes miert kellene a raid5, 1 es 0-1, 1-0 kombinaciokert fizetni.Mibol gondolja barki is hogy ezeket a megoldasokat hetkoznapi ember nem hasznalja.Ha nekem rendes raid kell veszek professzionalis raid kartyat. Ezt a szutykot ugysem hasznalnam. Minden kiba***tt szerverbe vesznek raid kartyat, mert SCSI fog hasznalni es tobb mint valoszinu megfelelo PCIE raid kartya is van, ami ennel sokkal tobbet kinal. Akkor mirol beszelunk hogy ceges meg etc?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. beleutomaz...
2017.06.03. 20:22
5 perc guglizas utan itt a mezei M2 raid controller kartya:
https://www.startech.com/Cards-Adapters/HDD-Controllers/SATA-Cards/m2-raid-controller-card~PEXM2SAT3422
Alig tobb mint 99 usd. Ebben jobban hiszek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. beleutomaz... thest...
2017.06.03. 20:49
Thestock ez a kijelentesed ugy hulyeseg ahogy van. akinek Xeon kell nem veszi meg az ar 80%-ert a HEDT-t es aztan rafizeti a plusz 99-eket. Akinek tenyleg xeon kell xeon-t vesz. Ott nem kell 99-es felarat fizetni a raid5-ert. Akinek nem kell xeon annak a mezei 4 magos Core i7 is megfelel es nem kell neki raid, mire is kellene. nem fog 2k-t fizetni euroban valamire hogy ne csinaljon semmit Excelben meg Wordben. Ez akkora suket duma amit lenyomtal hogy valakinek kell egy wrc rally auto es kicsiben akarja megoldani es vesz egy mezei M4-es bmw-t. Hat tudod...nem tudom ki kicsinyeskedik itt a mas penzevel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. thestock beleu...
2017.06.04. 20:55
Oké, van benne valami. De! Miért van szükség erre a platformra? Nem akarom elhinni hogy csak a gámereket akarják vele kiszolgálni. Az AMD is megpróbál ebbe a szegmensbe betörni, ebből nekem az jön le hogy megérős,van értelme bele feccölni. Gondolom az intel sem hülye,és nem akar pénzt kérni olyanért ami nem kell senkinek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. barbik beleu...
2017.06.04. 21:22
és akkor linkelsz egy ilyet 123 dodóért:

Chipset ID Marvell - 88SE9230

DDDDDDDDDDDDDDDDDDD
ebből látszik, hogy halvány lövésed sincs a dologról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. beleutomaz... barbi...
2017.06.05. 19:16
Nem lovik, konfiguraljak.
Marvell =/= Intel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. beleutomaz... thest...
2017.06.05. 19:16
Az emberek azt veszik amit adnak nekik. A PR gyoz nem az ertelem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. beleutomaz...
2017.06.05. 23:39
Linus Tech Tips:
https://www.youtube.com/watch?v=TWFzWRoVNnE
"makes no sense to me"
"the whole thing is so confusing"
De majd itt egyesek megmondjak a tutit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gromgotth beleu...
2017.06.06. 02:47
Hasonló ugyan ebben a témában: https://www.youtube.com/watch?v=QJNRtGo5IMc
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. barbik
2017.06.06. 11:43
Intelnél csak hülyék dolgoznak nem tudtátok?
A maradék amd-sek meg ha 4 órát is szívnak a konfigjukkal, akkorsincs rá egy deka panasz sem.Mert az aztán az utolsó centet is megérte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim barbi...
2017.06.06. 11:48
De.
Tudtuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. barbik Asagr...
2017.06.06. 12:02
Igen arról beszél, hogy az intelnek egy deka vetélytársa nem volt az elmult 10 évben.

Ez csak most esett le?

Tervezzen mindenki jobbat, éls adja olcsóbban, itt a lehetőség mindenkinek.
Ha meg drága, akkor max az amd konfigra borulva szabad sírni.

Meg a másik, ha az intel nem fejlődött semmit az elmúlt 10 évben, akkor tessék szépen Q9500al nyomni a játékokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim barbi...
2017.06.06. 12:15
10 perc alatt megnéztél egy 11 és egy 14 perces videót? Gratulálok.

Nem, a videók arról szólnak, hogy az Intelnek halovány lila fingja nincs mit csinál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. barbik Asagr...
2017.06.06. 12:20
Inteles gépem mindenre képes, egy 14 perces video lemegy 10 perc alatt!!! NÉGY4

Szóval teljesen elment az intelnek az esze és fejvesztve sikítanak a teherautóra? Eközben pedig amd-é a világ? Linus mindig megmondja a tutit. Mondjuk amd fan modikkal nemem érdemes vitatkozni

legyen az amd-é a világ na jolvan. Veszek egy rájzent délután.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim barbi...
2017.06.06. 12:30
Ja, AMD fan.

https://ipon.hu/forum/hozzaszolasok/57661/ilyen_gddr6-os_es_hbm2-es_lapkakat_kinal_az_sk_hynix?limit=200#comment849921
https://ipon.hu/forum/hozzaszolasok/57642/rengeteg_uj_amd_processzor_erkezhet_iden?limit=200#comment849878
https://ipon.hu/forum/hozzaszolasok/57629/core_i9-es_sorozatu_intel_processzorok_erkeznek #28-33

Látom write only módban fórumozol. Sebaj, lesz ez még így se.

Szerk.: Ha mégis kipróbálnád az értő olvasást, ajánlom az utolsó bekezdést:
https://ipon.hu/forum/hozzaszolasok/57276/amd_ryzen_5_a_core_i5-osok_egyeduralma_is_veget_er?limit=200#comment845992
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. barbik Asagr...
2017.06.06. 12:37
Ebben igazad van, write only, vitatkozni már nem szoktam különösebben, mivel
"Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal."
A végén meg kibannolnak a halálba mint átlagos intel "fan"t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim barbi...
2017.06.06. 12:49
Oooké, ezt itt fogom hagyni, hogy mindenki tudja miért raktalak ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!