iPon Hírek

Nyári laptop-merevlemez hiány várható?

Dátum | 2008. 05. 21.
Szerző | Gabriel
Csoport | NOTEBOOK

Egyre több jel utal arra, hogy bajba kerülhetnek a laptopkészítők idén nyáron, már ha merevlemezeket is szeretnének tenni a gépeikbe.

Az 1,8 hüvelykes meghajtókkal ellátott mikrolaptopok egyre növekvő népszerűsége - így például az Eee PC 900-asé és hasonlóké - kihatott a nagyobb, 2,5 hüvelykes merevlemez-készletekre is. Mivel a legnagyobb gyártók mindeddig nem igazították hozzá a termelésüket a kereslet mértékéhez, így nem kizárt, hogy a nyáron hagyományosan még külön megnövekvő igényeket nem fogják tudni kielégíteni.

Példaként lehetne említeni az amerikai Western Digital-t, amely már tavalsz szeptemben elérte a termelési csúcspontját, és onnan azóta sem lépett tovább. Az ipar bennfentesei szerint pedig ugyanezt jó eséllyel el lehet mondani másokról is, bár konkrétumokat ezekről még nem lehet tudni.

Mindez azért is lényeges, mert a forgó korongos merevlemezek piacát igazából viszonyleg kevés cég látja el csupán; a Western Digital-on kívül a japán Fujitsu-t, Hitachi-t és Toshiba-t érdemes még említeni, valamint természetesen a Seagate-et és a Samsung-ot. Márpedig ilyen kevés résztvevő esetén az is elég, ha csak ketten-hárman esnek ki egy kicsit a termelésből, a hiány már akkor is érezhető lesz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!