iPon Hírek

Nyereséges negyedévet zárt a HTC

Dátum | 2014. 07. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A HTC az elmúlt évek alatt rettentő nehéz helyzetbe keveredett, és sokáig nem találták a megoldást a gondokra, ám most úgy fest, hogy már látják a fényt az alagút végén. A vállalat a színfalak mögötti változtatások, valamint az új modellek révén sikeresen túllépett egy nagyon hosszú időszakon, ami alatt egyszer sem tudtak nettó profitot felmutatni.
De mennyi is pontosan az annyi? A tajvani vállalatnak az elmúlt három hónapban közel 2,2 milliárd dolláros árbevételre sikerült szert tennie, ami egészen szép eredmény. Ennek persze csak egy töredéke maradt meg a „kasszában”, mire a kiadásokat levonták: adózás előtt a HTC profitja nagyjából 92 millió dollárra rúg. A számítások szerint ebből az összegből kb. 75 millió marad az adózási procedúrát követően, ami valójában nem egy nagy összeg, de itt mindenképpen azt kell szem előtt tartani, hogy a HTC számára ez még ilyen formán is rég nem látott diadalnak számít. A gyártó a fentiekkel együtt összességében 80 millió dollárt meghaladó üzemi nyereséget könyvelhetett el a június 30-ával lezárult három hónapos időszakban. A HTC a körülményeket tekintetbe véve tényleg egy nagyon jó eredményt tudhat maga mögött. Olyan utat jártak be korábban, ami minden vállalat és persze befektető rémálma. Legutóbb éppen egy éve volt olyanra példa, hogy pozitív irányba billent a mérleg nyelve, de ez a mostani 80 százalékkal túlteljesíti 2013 második negyedévet, arról nem is beszélve, hogy az év elején még 60 millió dollárt meghaladó veszteséggel kellett elszámolniuk. Még a vezető gyártók top tízes listájáról is kihullottak. Rengeteg átszervezés történt a háttérben és bizony felmerültek a felvásárlásról szóló pletykák is, ami elkerülhetetlen egy jelentős értékcsökkenésen áteső gyártó esetében (és néha be is igazolódik a dolog, lásd Nokia). Mostanra viszont talán túl vannak a nehezén, és egy sokkal szebb „korszak” jöhet, mint amilyet az utóbbi pár évben átéltek.
A mostani fellendülés javarészt a kellemesre sikeredett újdonságoknak köszönhető. Valószínűleg egészen elfogadható eladási mutatókkal rendelkezik mindegyik fontosabb idei okostelefonja a cégnek, kiváltképp gondolhatunk itt a HTC One új generációjára, ami az M8 jelöléssel lett ellátva – sajnos hivatalos értékesítési számokkal a HTC nem szokott szolgálni. Ez a csúcsmodell az egyik legjobb a komplett kínálatban. Kamerarendszer tekintetében sajnos továbbra is hagy némi kívánnivalót maga után (az UltraPixel nem tudja beváltani a hozzá fűzött reményeket), viszont kétségtelenül érdekes trükkökre képes, az pedig tagadhatatlan, hogy a kézbevételt követően ez sugározza talán a legkomolyabb minőségérzetet a felsőházban. A vásárlás előtt állók számára viszont már olyan különlegességgel is szolgál a HTC, mint a One (E8), melynél ugyan le kell mondani a rengeteg fém felületről, ám ezzel együtt az ár is sokkal barátibb. Kiemelendő még a HTC One mini 2, ami ugyan nem igazán hozott áttörést, de kisebb méretben, alacsonyabb áron – persze ezzel együtt gyengébb hardverrel – kínálja a kifogástalan minőségérzetet. Végül megemlítendő még a középkategória két harcosa, a Desire 610 és a Desire 816 is, amik szintén jól sikerültek. Azt egyelőre nagyon nehéz megjósolni, hogy megmarad-e hosszabb távon a HTC nyereséges üzemelése, viszont az mindenképpen jó előjel, hogy a tavalyihoz képest sokkal nagyobb volt a mostani bevételük. Pillanatnyilag nem tudunk olyan telefonról, ami a közeljövőben újdonságként vonulna be a kínálatba, de a tajvaniak abban azért reménykedhetnek, hogy a HTC One iránt hosszabb távon is fennmarad a vásárlók érdeklődése.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Resike
2014.07.07. 18:24
A birkák végre rájöttek, hogy melyik márkát kell venni, ha elfogatható áron akarsz minőségi készüléket venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Gruzill Resik...
2014.07.07. 18:39
Abszolút egyet értek, nagyon profin vannak össze rakva a HTC-k !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. grunge
2014.07.07. 18:41
Egyetertek! Imadom az M8-am, Motorola-rol jöttem at, es szamomra ez a ket mark aa mervado.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. R3LaX123
2014.07.07. 20:16
M7-em van, szerintem baromi jó telefon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. raiden
2014.07.08. 06:02
hát azért azt nem mondanám, hogy elfogadható az ára...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Insignia
2014.07.08. 06:35
HTC-nél baromi jó irányvonal ez a fém készülékház, én is imádom az M8-amat.
Külön piros pont, hogy végre visszahozták a microSD slotot, az M7-et csak emiatt hagytam ki a One X után.
Az ár meg ebben a kategóriában szerintem teljesen elfogadható, a konkurencia se olcsóbb... és ott meg műanyagot árulnak ugyan ennyiért...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!