iPon Hírek

Nyílt "forráskódú" bútorok a Mozillától

Dátum | 2013. 07. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Mozilla nemrégiben rendezte be Japánban található irodáját, amelynek bútorait a Mozilla és a NOSIGNER szakemberei tervezték. A cél egy költséghatékony összetevőkből álló irodabútor rendszer megtervezése volt és ez a jelek szerint sikerült is, hála a költséghatékony anyagfelhasználásnak és a leleményes ötleteknek.

Az Open Source Furnitures projekt keretén belül az irodabútorok terveit közkinccsé tette a vállalat, így a tervrajzok segítségével bárki megépítheti saját költséghatékony irodabútorait. A fából készült asztalok egyszerű deszkákból állnak, ezeket műanyagból készített háromszög alapú lapokból álló alkalmatosságokkal rögzítették egymáshoz. A "sarokvasként" használható műanyag rögzítők széles kivágásokkal is rendelkeznek, így a csavarok pozicionálása meglehetősen tág keretek között történhet. Magukat a műanyag rögzítőket egyébként Mozilla Moduloknak nevezték el a tervezők. Érdekesség, hogy ezekkel a műanyag kellékekkel akár lámpa is készíthető: az egyes oldallapokhoz csak három polikarbonát lapot kell csavarozni, majd jöhet az izzófoglalattal felszerelt kábel és az egész alkotást fel lehet lógatni a mennyezetre.

A padlózat sokkal érdekesebb, ugyanis magukat a fa padlólapokat egy műanyagból készített raklapszerű alkalmatossághoz rögzítették, ami rejtett kábelcsatornaként funkcionál. Itt elvezethetőek az iroda gépeihez futó különböző kábelek - Ethernet kábelek, tápkábelek - , a moduláris felépítés miatt ezek könnyedén hozzáférhetőek, így egy esetleges átkábelezés is viszonylag egyszerűen megoldható - legalábbis egy klasszikus irodához képest, ahol a falban futnak a kábelek. A padló kivehető szerelőablakot is tartalmaz, amelyen keresztül az adott munkaasztalhoz vezethetőek a különböző kábelek. Az irodabútoroké mellett polikarbonát lapokból álló térelválasztó elemek tervrajzai is elérhetőek. Persze nem kötelező ugyanolyan anyagokat használni, sőt, a tervrajzokat továbbgondolás alapjaként is be lehet vetni.

A nyílt forráskódú irodabútor-tervek természetesen ingyenesen letölthetőek, így segítségükkel bárki megépítheti saját költséghatékony irodabútor rendszerét. A tervrajzokat tartalmazó csomag itt található.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. KisDre
2013.07.01. 16:53
Jupiii!
Nem kell többé IKEA-t warezolni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. homeware
2013.07.01. 17:46
Most miért? Ez tök jó szerintem! Több ilyenre lenne szükség!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. cNobody
2013.07.01. 18:28
Mozilla Modul = műanyag sarokvas LoL
Még ha fémből lenne akkor OK, de műanyagból... na ne szórakozzanak már.
Nyikli nyakli...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim cNobo...
2013.07.01. 18:29
Valszeg 3D nyomtatóval lett kinyomtatva, amit már ugye a Windows 8.1 is natívan támogat.

Szóval tessék otthonra óccó 3D nyomtatót beszerezni és bútort nyomtatni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. westlake
2013.07.01. 20:45
Persze, minden szép és jó. Költséghatékony = silány minőségű. Megnézném ugyanennek az irodának az "állapotát" 2 évnyi folyamatos használat után. Egyáltalán nem tudom mi volt ezzel az egésszel a céljuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Flegeton
2013.07.02. 04:54
Ezt majdnem úgy hívják, hogy szemét.
Még költséghatékonyabb lett volna, ha lomtalanításból összekaparják a bútorokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nemlehet
2013.07.02. 14:06
Simán jó. Meglepően tartós és szívós műanyagok is léteznek. Mondjuk nem tudom, hogy a 3D nyomtatót mit használ. De ha olcsó és 2 évente cserélni kell a sarokelemeket akkor is beljebb vagy mint ha k*rva drágáért kell megvenni az irodabútort.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zelbacsi
2013.07.03. 09:15
Kár, hogy ennyire igénytelenül néz ki. Szerintem legalábbis randa szegény. Pedig a japánok tudnak eszméletlenül jól kinéző bútorzatot is csinálni, mind tradicionális japán, mind pedig modern "amerikanizált" stílusban. Ez meg? A rút kiskacsa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!