iPon Hírek

Nyolc új élhető bolygót azonosítottak

Dátum | 2015. 01. 07.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Kepler űrtávcső adatait elemző csillagászok nyolc olyan, a Földnél nem sokkal nagyobb bolygó létezését erősítették meg, amely csillaga élhető zónájában kering, vagyis a rendelkezésre álló adatok alapján felszínük akár folyékony állapotú vizet is tartalmazhat. Ezzel a bejelentéssel duplájára nőtt az élhetőnek ítélt földszerű planéták száma, vagyis azon bolygóké, amelyeken a legnagyobb az esélye annak, hogy az általunk ismert élethez hasonlót találjunk. A nyolc újonnan felfedezett bolygó közt két olyan is akad, amelyek minden korábban megismert exobolygónál jobban hasonlítanak otthonunkra, vagyis ezek rögtön az élhető bolygók katalógusának élére ugrottak. Guillermo Torres, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagászának elmondása szerint valószínűsíthetően a nyolc exobolygó mindegyike a Földhöz hasonló kőzetbolygó. A két leginkább földszerű planéta, a 470 fényévnyire levő Kepler−438b és az 1100 fényévnyire található Kepler−442b egyaránt egy-egy vörös törpe körül kering, amelyek kisebbek és hűvösebbek is a Napnál. Az előbbi bolygó 35 földi nap alatt, míg az utóbbi 112 nap alatt ér körbe pályáján. A Kepler−438b átmérője mindössze 12 százalékkal nagyobb a Földénél, és a kutatócsoport számításai szerint 70 százalékos az esélye annak, hogy szilárd felszínnel rendelkezik. A Kepler−442b átmérője egyharmaddal haladja meg a Földét, de ebben az esetben is nagyon valószínűnek tűnik, hogy kőzetbolygóról van szó. Az élhető zónába azon exobolygók sorolódnak, amelyek nagyjából annyi napfényt kapnak csillaguktól, mint a Föld a Naptól. Ha a sugárzás túl erős, a víz elforr, ha viszont túlságosan távoli a csillag, az élethez jelenlegi fogalmaink szerint létfontosságú folyadék fagyott állapotban fog létezni az égitesten.
A Kepler−438b relatíve közelebb van csillagához, mint otthonunk, így 40 százalékkal több fényt kap, mint a Föld. Ez azonban annak ismeretében nem tűnik nagyon jelentős különbségnek, hogy a Vénuszt kétszer annyi napfény éri, mint saját planétánkat. A Kepler−442b cserébe enyhén hidegebb otthonunknál, hiszen a Földet elérő napfény kétharmadának megfelelő mennyiségű energiát kap csillagától. A felfedezést megelőzően a Földre leginkább hasonlító exobolygók listáját a Földnél 10 százalékkal nagyobb Kepler−186f vezette, amelyet azonban csak a földi energia 32 százaléka ér el csillagából. Az leginkább élhető bolygók korábbi második helyezettje pedig a Kepler−62f volt, amely 1,4-szer nagyobb a Földnél, és a bolygónkat elérő energia 41 százalékának megfelelő fénymennyiségben részesül. A bolygók nyomára elsőként a Kepler űrtávcső akadt rá, létezésük megerősítéséhez azonban független megfigyelésekre is szükség volt, ami ilyen apró és ennyire távoli égitestek esetében nem bizonyult egyszerű feladatnak. A változatos mérési módszerekkel végrehajtott vizsgálatok során azonban további érdekességekre derült fény a földszerű bolygókat tartalmazó rendszerekkel kapcsolatban. Kiderült például, hogy az újonnan bejegyzett nyolc bolygó közül négy olyan többes csillagrendszerek egyik tagja körül kering, amelyekben a többi csillag kellően távol van ahhoz, hogy ne befolyásolja jelentősen a bolygók pályáit.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. RealDreamQ
2015.01.07. 18:16
Húúú ez izgalmas dolog , nagyon érdekes és érdekel engem is . Köszi a cikket ! Várom a további fejleményeket ... egyszer lehet elindul a föld bolygóról NOÉ bárkája egy másik lakható bolygóra ?! Több Kepler űrtávcsvet fel / elküldeni ... kezd érdekes lenni a dolog és nem csak találgatások és fantáziákról olvashatunk .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.01.07. 18:29
Hát igen mert egyszer a Föld lakhatatlan lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szefmester ZyLex
2015.01.07. 19:40
Lesz az lakhatatlan kétszer is. Ne legyél ennyire emberközpontú.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun
2015.01.08. 08:15
Faja! Már csak a távolságot kell valahogy megoldani!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!