iPon Hírek

Nyolcmagos alapokra helyezett Alcatel érkezik

Dátum | 2014. 01. 02.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Alcatel legújabb reménysége a TCL márkajelzésével látta meg a napvilágot. Az Idol termékcsalád új tagját Kínában, vagyis a vállalat hazájában leplezték le, ennek tudható be, hogy a TCL színeiben indult útnak. Az eszköz rendkívül erősnek ígérkezik, és versenyképes áron lesz megvásárolható. Az Idol X+ az Idol X mintájára jött létre, így sok közös van a két okostelefon között. A változás a sebesség terén lesz a legjelentősebb, így kezdjük is a motortérnél az újdonság bemutatását. Az Alcatel mérnökei ezúttal is egy MediaTek lapkához nyúltak a tervezés során, ám itt már nem az MT6589-et használták fel, hanem a legújabb, nyolcmagos MT6592-t. Ebben a lapkában is Cortex-A7 magok dolgoznak, de már kétszer annyian és lényegesen magasabb, 2 GHz-es órajelen. A grafikus processzor szerepében ARM Mali-450 egység tetszeleg MP4 konfigurációban, 700 MHz-es frekvencia mellett. A telefon rendszermemóriája 2 GB-os méretet öltött, így ez sem lesz szűk keresztmetszet. A tárhelye microSD kártyás bővíthetőséggel kecsegtet, alapból pedig 16 GB állhat majd a vásárlók rendelkezésére. A kapcsolati lehetőségeit illetően még nem teljes a kép, de biztosan van 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul és GPS vevő is a tarsolyában.

Az okostelefon előlapját egy 5 hüvelykes megjelenítő tölti ki szinte maradéktalanul – az oldalsó keretek mindössze 1,9 milliméteresek. A panel IPS technológiát használ, így a színek élethűek, a betekintési szögek pedig szélesek lesznek, míg a tűéles végeredményért a Full HD felbontás a felelős. Operációs rendszer tekintetében ismételten az Android mellett tették le a voksukat, de erről pontosabb információnk nincs. Vélhetően a 4.2-es verzióval lesz egyébként dolgunk, ami a gyártó által némi extrát biztosan kapni fog. A 7,9 milliméter vastag ház egy 2500 mAh-s kapacitással rendelkező telepet is magában foglal. Ezzel átlagos üzemidőre lehet kilátás vegyes használat mellett, illetve ha nem terheljük komolyabban a vasat, akkor 2-3 napot is kibírhat egy töltéssel. Szemben az Idol X-szel, ezt csak teljesen fehérben lehet majd megvásárolni. Az Idol család új tagja két kamerával fog hódító útjára indulni. A főkamera 1080p-s videózásra és 13 megapixeles fotók készítésére lesz alkalmas. Méghozzá rettentő gyorsan, ugyanis mindössze 13 ms is elegendő lehet neki a fókuszáláshoz, köszönhetően a nagy fénybeengedő képességű lencsének (F/2.0), és az izmos hardvernek. A videócsevegéseink bonyolításáért felelős megoldásról nem esett szó a bemutató során. Valószínűleg ezúttal is az Idol X 2.1 MPixeles kamerája figyel előre. Emellett a zenei részleg sem lett hanyagolva, vagyis a hangzása is rendben lesz az X+-nak, erről egy Maxim 9720 DAC gondoskodik. A 24bites / 192 kHz-es hangfájlok lejátszás sem foghat ki rajta, így a maximalistákat is meggyőzheti. A készülék nem egymagában fog kereskedelmi forgalomba kerülni, hanem egy speciális viselhető kiegészítő is érkezik majd mellé. A csuklóra csatolható pánt a Boom band nevet kapta. Az okostelefonhoz, jelen esetben a TCL Idol X+-hoz Bluetooth 4.0 segítségével fog kapcsolódni, és több színben is elérhető lesz. Ebbe a mérnökök különböző szenzorokat rejtettek, és a feladata több rétűnek ígérkezik. Figyelheti a teljesítményünket egy edzés alkalmazással, de riaszthat is minket, ha a telefonunkat elhagynánk, vagy eltulajdonítanák tőlünk (tehát ha hirtelen megszűnik a kapcsolat). Persze ezek mellett más, kreatív dolgokra is használható majd, mert bármilyen Bluetooth-os applikációval együttműködhet, ha erről gondoskodik az app fejlesztője. A TCL Idol X+-ra előrendeléseket már most is felvesznek, de a vásárlóknak egyelőre még várnia kell, mielőtt kézhez kaphatnák a mobiltelefont. A Kínában útnak induló modell január 15-től lesz elérhető. Az ajánlott fogyasztói ára – kártyafüggetlen konstrukcióban – átszámítva mintegy 330 dollár. A forgalmazás kiterjesztéséről egyelőre nem esett szó, de szinte biztos, hogy a jövőben elszakad a gyökereitől; Európába már Alcatel Idol X+ néven érkezhet majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. freyr
2014.01.02. 12:49
8 mag, 2 GHz, de akkor is csak A7. Igaz elnézve az összképet bruttó $330-ért best buy lenne a világon bárhol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. nemlehet
2014.01.02. 13:06
Azt viszont ne felejtsd el, hogy a fogyasztás így nem szalad el. Az MTK 6589T is a legerősebb kétmagos Krait-ek szintjét hozza, mégis fogyasztásban jellemzően alájuk vág, mert nagyon jó az energiamenedzsmentje. A legtöbb MTK-s teló simán elfutkos 2-3 napot még giga aksi nélkül is.
A MediaTek nem száll be az e-pénisz méregetésbe, mert tök fölösleges. A felhasználóknak sincs rá jellmezően szüksége és így olcsók tudnak maradni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mocsok92
2014.01.02. 14:38
bocs a kérdésért, de van értelme 8magnak egy telefonban? van ami kihasználja?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. nemlehet
2014.01.02. 18:23
Így konkrétan tudtommal nincs. De multitasknál igen jól jöhet. Pl játszol valamivel, a háttérben megy a zenelejátszó, de kapsz egy bejövő hívást. Ilyenkor a legtöbb telefon minimum megröccen, de sokszor mp-ig nem válaszol, nem tudod felvenni a hívást. Meg még egy csomó ilyen helyzetet el lehet képzelni. Vagy pl van AutoCAD amiben egy nagy méretű modell mozgatása megterheli a SoC-ot (nem telefonon modellezel, de megnézni jó a telefon is)
Ráadásul ez nyolc maggal sem csúcs SoC lesz, tehát nem a S800 al versenyez. Ez inkább a S400-600 szintjén lesz tippre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. DemonDani
2014.01.02. 21:34
nemlehet

Nyolc mag aktiválása után pontosan hogy az S800-zal versenyez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gargoyl
2014.01.02. 22:30
hahaha...hihihihi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Walmont
2014.01.03. 09:11
Engem nagyon érdekelne, hogy hol lehet beszerezni.
Az első tesztek elég szépre sikerültek.

http://blog.gsmarena.com/mediateks-brand-new-mt6592-octa-core-soc-takes-on-antutu-posts-an-impressive-score/

Ebben a tesztben jobb, mint az S800.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mocsok92
2014.01.03. 12:38
köszi a választ!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DroiDMeste... Walmo...
2014.01.03. 13:41
Hát ezek a szintetikus tesztek(AnTuTu és társai) kutyafülét sem érnek! az LG G2.esem ugyan csak 4.mag és 2265.MHz en ketyeg mégis le alázza(35610.pötty) ezt a 8.hengeres -t!

Katt a képre teljes mérethez


Semmi módosítás nincs rajta gyári 4.2.2. szoft!

az MTK -s SOC -k pedig soha nem lesznek olyan erősek mint a társaik! Szóval ez a 8.magos mizéria is csak paraszt vakításnak jó!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. IGZO
2014.01.04. 01:25
A maxim 9720 nem a DAC típusa, hanem egy fejhallgató erősítőé.
http://www.maximintegrated.com/datasheet/index.mvp/id/3851
De vajon milyen DAC lehet benne? Már elég régóta nem figyelnek a mobiltelefon gyártók a hangtechnika fejlesztésére. Szóval érdekelne, hátha van valami értékelhető darab benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nemlehet
2014.01.04. 15:45
Droidmester:
Pont nem parasztvakítás, mert a maga kategóriájában a MTK 6589 is remekül szerepel. Ugye az főképp a két magos A9-es SoC-ok ellenfele. Ugyan azt hozza csak 4 maggal, de alapvetően ha nem tudnád, nem mondanád meg a különbséget. Itt is ez lesz. Eltérő megközelítés mint az Intel (magonkénti nagyobb számítási teljesítmény, HT) vs AMD (több gyengébb mag, skálázható teljesítmény, párhuzamosítás). Mondjuk ez nem teljesen jó példa, mert az AMD-nek nincs procija az abszolut csúcs kategóriában, de talán érted az analógiát. Teljesen jók lesznek ezek a 8 magos MTK-k szerintem.
IGZO:
Szerintem ez nem is igazán szempont. Ha nem kiugróan szar, akkor nem foglalkoznak a hangminőséggel. FŐleg hogy a legtöbb ember a filléres mellé csomagolt fülest használja egy telefonnál és jellemzően utazás közben és zajos helyen hallgat zenét. Ha nem recseg, torzít vagy nincs egyéb komoly hiányossága a zenének akkor én sem foglalkozok a hangminőséggel. Itthon már más a helyzet, mert a csöndben, jó minőségű forrásból kijön a különbség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gargoyl
2014.01.05. 21:22
nemlehet:
Érdekes a Win8 el tud futni 2 darab cortex A9-en.Ezekbe meg nyavalyás A7est préselnek.
Ez kb olyan mintha PII-es magokból raknák össze az új nyolc magos intel procikat.
Már az A9-est el kéne felejteni és a fejlettebb architektúrát bepakolni!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Walmont
2014.01.08. 21:53
DroiDMester:
De ha melléteszed a tudását ami a nyolc mag körül van, meg az árát akkor mindjárt átbillen a mérleg nyelve. Gondolom hetven pár ezerért nem szerezhetőek be a konkurens telefonok kártyafüggetlenül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!