iPon Hírek

Nyomásérzékeny érintőkijelzők készülnek

Dátum | 2011. 04. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Manapság az érintőkijelzők egyre népszerűbbek és ez a tendencia valószínűleg a jövőben is folytatódni fog. A kapacitív érintőkijelzők egyre nagyobb teret hódítanak a piacon, ami nem is csoda, hiszen segítségükkel kiaknázhatóak a többérintéses technológiában rejlő lehetőségek, azaz speciális mozdulatokkal speciális funkciók használatára is lehetőség van az egyes alkalmazások esetében (például kétujjas képkicsinyítés és képnagyítás). Korábban a konvertibilis tábla konfigurációkhoz rezisztív típusú érintőkijelzőket használtak, de manapság ez a típus már csak elvétve tűnik fel az egyes termékekben, pont az előbb említettek miatt.

A legfrissebb hírek szerint úgy tűnik, hogy hamarosan konkurenciát kaphatnak a kapacitív és a rezisztív érintőkijelzők, ugyanis a Peratech egy új érintőkijelző technológiát fejlesztett ki, amely nyomásérzékeny vezérlést használ. A friss technológia QTC (Quantum Tunneling Composite) névre hallgat és a lényege abban rejlik, hogy a két érintőkijelző réteg közé egy konduktív - elektromos vezetőképességgel rendelkező - kompozit réteget helyeznek el. Ha az így létrejött "kijelző szendvicset" megnyomjuk, akkor a kompozit rétegben elhelyezett részecskék a nyomás erősségének megfelelően elkezdik vezetni az áramot. A Peratech elnök-vezérigazgatója, Philip Taysom elmondta, hogy a kompozit réteg vékonyabb, mint a rezisztív érintőkijelzők által alkalmazott légrés. Ez utóbbi miatt a legfelső rétegnek nem kell annyira hajlékonynak lennie, mint a rezisztív érintőkijelzőknél alkalmazott megoldásoknak, így a QTC technológiára épülő nyomásérzékeny érintőkijelzőknél legfelső rétegként merevebb, strapabíróbb megoldást is használhatnak.

A QTC technológia a hírek szerint multitouch kompatibilis, azaz a többérintéses technológia alkalmazására ennél az eljárásnál is lesz mód, ami a kapacitív kijelzők számára bizony rossz hír. Mr. Taysom szerint a QTC technológiára alapozó nyomásérzékeny érintőkijelzők hatékonyabb energiafelhasználás mellett üzemelnek, mint a rezisztív és a kapacitív megoldások. Az új technológiánál alkalmazott konduktív kompozit réteg több fényt enged át, mint a rezisztív megoldásoknál alkalmazott légrés, így a termékeknél alacsonyabb fényerőre van szükség. A QTC technológia másik előnye, hogy csak akkor van áramfogyasztás, ha a felhasználó megnyomja az érintőkijelzőt, ezzel szemben a kapacitív megoldásoknál a szenzorok folyamatosan áram alatt vannak, ha a kijelző be van kapcsolva, azaz folyamatosan fogyasztanak attól függetlenül, hogy megérintjük-e őket.

Ez eddig szép és jó, de nem eszik olyan forrón a kását. Sajnos a nyomásérzékeny érintőkijelzők esetében nem csak előnyökről kell beszélnünk, hanem a technológia hátrányait is meg kell említenünk. Egy német professzor állítása szerint - ahogy arról a technológiáról beszámoló MIT's Technology Review is ír - a QTC technológia egyik nagy hátránya, hogy az érintőkijelzőre nagyobb nyomást kell kifejteni, mint amit már megszokhattunk a kapacitív megoldások esetében.

Hogy ennek ellenére használható-e a technológia? Az rövidesen kiderül, ugyanis Mr. Taysom elmondása szerint még az idei év vége előtt forgalomba kerülhetnek az első olyan készülékek, amelyek már QTC technológiára alapozó nyomásérzékeny érintőkijelzőt alkalmaznak.

A QTC technológiával kapcsolatban további részletek itt találhatóak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

39. haly
2011.04.24. 14:17
Én pont azért szerettem meg a kapacitív érintőkijelzőt, mert nem kell nyomogatni.
Szerintem sokan a kapacitív kijelző mellett fognak maradni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. mythbuster
2011.04.24. 14:24
Retardált cég ... Kinek kell manapság rezisztív nyomásérzékeny kijelző? Nagy az Isten Állatkerje! ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. prohlep
2011.04.24. 14:27
Mig a bal oldali abran ket eltero potencial szerepel, addig a jobb oldali abran ket azonos potencial szerepel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. micu13
2011.04.24. 15:08
ezzel szemben a kapacitív megoldásoknál a szenzorok folyamatosan áram alatt vannak, ha a kijelző be van kapcsolva, azaz folyamatosan fogyasztanak attól függetlenül, hogy megérintjük-e őket.

Ti olvastok is, vagy csak a cím alapján írogattok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. mythbuster
2011.04.24. 15:21
micu13

Én elolvastam a cikket, de meg ne haragudj marhaságnak tartom az indokot, miszerint azálltal, hogy folyamatosan feszültség alatt vannak a cellák az jelentősen hozzájárulna az akku merüléséhez és ezért kellene leválltani a kapacitívot nyomásérzékeny kijelzőkre...

1. A kapacitív kijelző csak onnantól kezd önálló életet élni, hogy felvillant a kijelző, ha a kijelző háttérvilágítása elszáll megszűnik létezni mint objektum az éterben(ergó microvezérlő)

2. Ha folyamatosan feszültség alatt lenne sem tudna számottevő merülést kreálni az akkukban, mivel csak pár mV nagyságú áram folyik a rendszerben, kb 1 év alatt ha tudna meríteni 1% -ot az akkuból, tényleg ezért lenne szükség a kapacitív kijelzők lecserélésére? Nevetségesnek tartom, hogy ilyen hülye emberek vesznek körül az éterben akik egyáltalán ilyen böszmeségeken tudnak gondolkodni, hogy hogyan lehetne leválltani a kapacitív kijelzőket nyomásérzékenyre és ehez egy meggyőző indokot is kreálni ... Szánalmas cég!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. mythbuster
2011.04.24. 15:25
micu13

Amit ők szenzoroknak hívnak az csak egy microvezérlő, ami leolvassa az x,y szállakon levő feszültséget illetve feszültségváltozásokat. Mikor nem érinted meg akkor kb akkora fogyasztása van mint egy ceruzaelemnek a gyári csomagolásban!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Xeon
2011.04.24. 15:44
én a jövőt nem is ezekben látom, hanem azokban kütyükben, ami vmivel bemérik, h hol érintetted meg a képernyőt asztal stb., sajnos a nevére nem emlékszem már, de asszem a kinect is iesmit használ talán
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. axe
2011.04.24. 17:03
Spanyolviasz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. proton
2011.04.24. 17:26
1. Az egész területen ahol alkalmazzák ezeket a kijelzőket mV-okról beszélünk úgyhogy igen is számít a fogyasztása a kijelzőnek.
2. Kapacitív kijelző nagyon baba míg nem akarod kesztyűben használni (csak egy pl. a hátrányokra)
3. Az egész világot ez hajtja hogy nem elégszünk meg azzal ami van hanem jobbat akarunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. micu13
2011.04.24. 19:06
mythbuster

Értem, így már világos. A háttérvilágítást én is mindig kikapcsolom, szóval akkor így nem fogy az akku?Király
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. polaki236
2011.04.24. 20:10
protn
Neked volt már olyan eseted, hogy az egyik haverod úgy hívott fel, hogy közben a rezisztív képernyős telója a zsebében volt és nem csinált vele semmit(nekem volt)->erre a kapacitív kijelző, ilyen balesetek elkerülhetők.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Cukrosbacs...
2011.04.24. 20:35
Sajnos a zsebe tárcsázás nálam is előfordult vagy sms küldés ha netalán nem zárnám le...... pedig tokba van ami még egy kicsit nyomás álló is. Mán pedig szerintem is el fog terjedni a használata bizonyos készülékek közt de nem lesz akkora ereje hogy kiüsse a másikat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. mythbuster
2011.04.24. 21:21
Szerintem meg sem fog jelenni ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. malware36
2011.04.24. 21:48
[LINK]

Eddig is meg volt a lehetőség, rezisztív és multitouch, meg a nyomásérzékenység is...

Sőt:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Benes
2011.04.24. 23:21
Csak ez a nyomásérzékenység ami irigyelhető, de inkább a kapacitív. Sokkal finomabb és könnyedebb az eszköz használata, hisz nem nyomni hanem ténylegesen érinteni kell a kijelző, sokkal légiesebb. Persze ebben van szubjektív vélemény, de kinek nincs?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Gundam00
2011.04.25. 01:57
"proton - 2011-04-24 17:26:479
1. Az egész területen ahol alkalmazzák ezeket a kijelzőket mV-okról beszélünk úgyhogy igen is számít a fogyasztása a kijelzőnek.
2. Kapacitív kijelző nagyon baba míg nem akarod kesztyűben használni (csak egy pl. a hátrányokra)
3. Az egész világot ez hajtja hogy nem elégszünk meg azzal ami van hanem jobbat akarunk."


EZ attól függ milyen kesztyűben mert rajtam már volt olyan vágásvédő kesztyű amely képes volt hatni a capacitív kijelzőre!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. proton
2011.04.25. 02:42
Én meg egy zsepivel az ujjamon nem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. proton
2011.04.25. 02:48
polaki236:
Bill. zár vagyis Képernyőzár.

De ám ne értsen félre senki én nem vagyok haszonélvezője ennek a technológiának nem reklámozni, népszerűsíteni akarom, csak az első 4,5 komment akkora baromságokat tartalmazott ami megnyilvánulásra késztetett.
(Minden tech.-nek van hátránya előnye majd az élet eldönti melyik válik be.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. micu13
2011.04.25. 07:05
Nekem egy HTC TP2-m van, ami ha jól tudom rezisztív, mert nyomni kell és lehet látni ahogy bemélyed, megtörik a fény.De szerintem ennél jobb nem kell.Igen, a kesztyű.Télen ismerősöm HD2-es készülékét lehetetlen volt használni kesztyűbe.Elkellett döntenie, hogy vagy szétfagy, vagy inkább elteszi a telefont.EZ tényleg hátrány.Ami még hátrány, az toll használatának hiánya.Szeretek tollal nyomkodni.Egy unalmas előadáson jól esik, mikor kitámasztom a telefont és kényelmesen elvagyok a tollal.Én ezért választottam ezt, nem zavar hogy "elavult", tökéletesen érzékel mindent.Persze hátrányai is vannak, zsebből hívás (nem fordult még elő, tokba van mindig a zsebemben). Multitouch hiánya ami a legnagyobb hátrány szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. axe
2011.04.25. 08:11
van hozzá speckó toll micu13 úgyhogy valótlan dolgot ne írj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. nightmare1...
2011.04.25. 09:53
Miért van mindig az, hogy csak telefonokban gondolkodtok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. polarx
2011.04.25. 10:05
táblákba azért jól jöhet, (rajz és egyéb progiknál ahol sokat számít az ilyesmi.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. micu13
2011.04.25. 11:26
axe

XY összegért vehetsz akármit, ezekhez a telefonokhoz ALAPBÓL mellékelik.Ennyit a valótlan dolgokról.Ha 150.000ért veszek telefont, elvárom hogy legyen benne és ne kelljen semmilyen "speckó" dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. axe
2011.04.25. 12:05
micu13 - reszisztiv volt a gagyi telefonok és közeépkategóriák képviselője a kapacitiv pedig a drága kategória (lehet összekevertem a 2 nevet) ez a hír meg kb olyan mintha visszamentünk volna az időben kb 5-6 évet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Szerzetes
2011.04.25. 12:20
OFF:
Nem ismerem a hozzászólók munkáját, de feltételezem, hogy ha kutatókról, komoly cégekről ilyen véleménnyel vagytok, akkor ti is valami hasonló területen dolgoztok, esetleg a CERN-ben...
Azért mert Vér Pistike nem lát előre és nincs fantáziája, nem biztos, hogy sok sok milliót befektető cégek munkatársainak sincs...

ON: hajrá, csinálják!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Cukrosbacs...
2011.04.25. 12:40
"Azért mert Vér Pistike nem lát előre és nincs fantáziája, nem biztos, hogy sok sok milliót befektető cégek munkatársainak sincs..."
Valami hasonlót próbáltam én is megfogalmazni finoman ezek előtt. Egy példa rá, hányan vannak a világon autószerelők akik notebookról állítják be az autókat vagy épp a bajukat derítik ki belőle és egy kevésbé sérülékeny kijelző ellenállóbb a koppanások ütések (ha valami rá esik) ellen, sőt még lehet csinálnak olyan szoftot is nekik ami mondjuk működés közbe (teszt közbe) nyomás érzékelős alapon növeli a gázt. Így elég egy ember egy beállításnál és nem kell kettő. Ezért is mondtam hogy csak részbe lesz befutó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Cukrosbacs...
2011.04.25. 12:42
Még mi mindent tudnak majd belőle fabrikálni amiről még csak elképzelése sincs itt senkinek......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. TaRsY
2011.04.25. 16:00
HTC HD2-m kapacitív, a zsebemben mégis képes smst írni, vagy felhívni valakit (pedig képernyőzár is van) Amúgy fém tárgyakkal lehet böködni a kapacitívot, érzékeli. Kapacitív másik hibája, hogy a hőmérsékletváltozást kevésbé tűri, mint a rezisztív.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. patrik2991
2011.04.25. 16:40
Szerzetes: ehhez mi köze a CERN-nek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. patrik2991
2011.04.25. 16:41
Szerzetes: ehhez mi köze a CERN-nek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. fxdx
2011.04.25. 18:05
Mielőtt valaki elektronikai témába téved, jó lenne, ha tisztában lenne azzal, hogy a mV az feszültség és nem folyik, az áram meg folyik, de az mA.

A kapacitív érzékelőnél folyamatosan nagyfrekvenciás jelet kell az érzékelő felületbe juttatni, és azon keresztül lehet érzékelni, hogy a szenzor közelében megváltozott-e a tér villamos jellemzője. (Ez a szenzor gyakorlatilag így egy kondenzátor egyik fegyverzete, a dielektrikum meg az ujjad.) Ez folyamatos energiaellátást igényel, és a kiértékelése is bonyolultabb. Háklisabb az egész, és nem olcsó dolog. Valamint itt sokat kell ilyenből csinálni. (Már leírni sem volt egyszerű a működését.)

Ezzel szemben a fenti megoldás "két drót" összeérintésének szintjére egyszerűsíti ezt a feladatot. Amin csak akkor folyik áram, ha összeér.

( Ennyire hatott rám a feszültség és az áram összekeverése: [LINK] )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. micu13
2011.04.25. 20:22
Örömmel látom, hogy azért valaki szereti a rezisztív telókat.

axe, nem tudom hogy vagy vele, de egy HTC Touch Pro 2 az akkori 150.000-es árával a középkategóriás telefonok közé tartozik-e. Még azt se mondom, hogy manapság oda tartozna.A piacon lévő legjobb billentyűzettel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mythbuster
2011.04.25. 22:42
micru13

XXI. században már nem beszélünk billentyűzetről ha egy okostelefont akarunk reklámozni ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. axe
2011.04.26. 00:53
mythbuster - okostelefon alias pda általában billentyűzetes, a mai okostelefonoktól a pda nagyon messze van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lorddiablo
2011.04.26. 01:16
Jó nézni, ahogy itt izzad mindenki, hogy védje egyik-másik megoldást. Azonban nem elhanyagolható az sem, hogy melyik miből készül. Ha a szuper megoldás titánium-arany-platina ötvözetből , a "gyengébb" meg palacsintatésztából gyártható, akkor nem kérdés, hogy mi fog elterjedni. Valószínűleg az ötlet gazdája nem hülye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mythbuster
2011.04.26. 02:45
lorddiablo

Végülis az USB-s ceruzahegyzőt és hűtőszekrényt is vagonra szállítják az egéssz világon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mythbuster
2011.04.26. 03:07
Legalább annyi értelme van mint ennek(http://ipon.hu/hir/rogzitokeret_4_db_ssd_hez_pci_slotba/7867) a terméknek! Lásd hozzászólások ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. micu13
2011.04.26. 07:37
Egy okostelefonon miért ne lehetne billentyűzet?Nekem ez új.

Akkor az XPERIA X10 bill.-es változata már nem is okos?Az már semmi?Én is így gondolom

A link viszont jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. straw
2011.04.27. 14:18
@micu13: lehet rajta billentyűzet, sőt az ma már plusz fícsőr, viszont amire te gondolsz az Xperia X10 bill-es változata, hanem az X10 mini-é, nem ugyanaz.

@mythbuster: ebben nincs azért teljesen igazad, akkor minek neveznéd pl, a blackberry-ket, vagy a Moto droid-ot, és még sorolhatnám. Hidd el hogy sokan vannak olyanok akiknek fontos a billentyűzet, mert megszokták és ragaszkodnak hozzá. És ez szerintem egyelőre nem század meg marketing kérdése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!