iPon Hírek

Nyomkövető gyilkos chip Szaud-Arábiából

Dátum | 2009. 05. 26.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Igen durva eszközt próbált szabadalmaztatni a német szabadalmi hivatalnál egy szaúdi feltaláló: egy bőr alá ültethető, bűnözők és gyanúsítottak nyomon követésére, valamint szükség esetén azonnali távirányításos likvidálására alkalmas chipet.

A feltaláló elképzelése szerint ez a kis egység kiválóan alkalmas terroristák, bűnözők, szökevények, illegális bevándorlók, politikai disszidensek(!), háztartási alkalmazottak(?) és a vízum-időkeretüket túllépve sem távozó külföldiek megfigyelésére és kordában tartására.

A megfigyelést természetesen egy GPS-adóvevő, míg a kordában tartást egy ciánkapszula biztosítaná, ami távirányítással bármikor aktiválható szükség esetén. Így tehát ha a gyanúsított bármiféle olyan helyre talál tévedni, ahol neki az illetékesek szerint semmi keresnivalója, akkor egy gombnyomás, és valóban nem is lesz.

A német szabadalmi hivatal azonban elutasította a feltaláló egyébként még 2007 októberében bejegyzett szabadalmi kérvényét, mégpedig azzal az indoklással, hogy a találmány "nagy valószínűséggel megsértené a Német Szabadalmi Törvény második bekezdését, miszerint a közrendet vagy a jó erkölcsöt veszélyeztető találmányok nem szabadalmaztathatóak".

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. jadam92
2009.05.26. 14:38
VISSZA A HIRHEZ

én inkább olyat szabadalmaztatnék ami meg sokkolja őket egy kicsit(árammal) ennek emlékeztetésére ha túl lépték mondjuk az országban való maradást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. raiden
2009.05.26. 14:43
Jadam92, amit írtál még mindig életképesebb mint, amit ez az arab vallási rögeszmék által _mérgezett_ embernek nem mondható élőlény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Csaber
2009.05.26. 15:15
jadam92 :hülyeségnek tartom és embertelennek , és nem is alkalmazható mindenkinél pl aki szívritmusszabályzót használ , a másik az hogy valahogyan tudni kell a gépnek hogy épp hol tartózkodik az illető és a pontos időt is tudnia kell , elég "vicces" volna ha valaki feltörné azt a szervert ami ilyen adatokat tárolja , és átállítaná úgy hogy mindenkinek lejárt a tartózkodási engedélye ...de ha nem is töri fel senki és épp kocsikázik az illető elkezded árammal ösztökélni hogy ideje hazamennie nem biztos hogy tud koncentrálni a vezetésre és elüt egy pár embert ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. elpaso
2009.05.26. 15:24
Hát igen csak mivan akkor, ha a rendszer meghibásodik és véletlen aktivál pár ezer kapszulát? LOL Ekkora hülyeséget, nem kellene annyi akció filmet néznie az ürgének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jadam92
2009.05.26. 15:38
hát... Biztos nem rég látta a JB007: Casino Royale-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Tyberius
2009.05.26. 17:06
Az etikai aggályokat félretéve nem is működne a dolog. Kétirányú föld-műhold kommunikáció, emberi testen belülről? Még a vízum lejárta előtt rákot kapna a delikvens - vagy heresérvet a 2 kilós akkumulátor hasüregben való cipelésétől. Igazából a kütyü áramellátása hosszú távon nehezen megoldható.

Ennél esetleg életképesebb lenne egy RFID-chip+ciánkapszula beültetése, ami egy külső, hordozható kütyüvel tartaná a kapcsolatot - ez utóbbi egy RFID-olvasóval ellenőrizné a júzer jelenlétét, foghatná a GPS-jelet, kommunikálna a központtal (akár GSM-hálózaton keresztül), és szükség esetén aktiválná a ciánkapszulát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jadam92
2009.05.26. 17:41
Tyberius: ahogy lép / huzza a lábát a földön feltölti a testét elektromossággal és ez a chip át veszi ezt az elektromosságot és így feltölti magát (túl sok mesét nézek?)

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. TescoZsomi
2009.05.26. 19:39
Tyberius: Az igazság az, hogy már több, mint 10 éve vannak olyan elemek, amik 40-50 évig adnak áramot. Ha jól tudom, hidak érzékelőit tápolják velük, és egy, az uránnál kevésbbé radioaktívabb izotóp bomlásából nyeri az energiáját. Részben akku, azzal a különbséggel, hogy az izotóp-rudat kell csak cserélni benne és újra működik. Ez az elem akkor kv egy 10cm hosszú 2cm-es átmérőjü henger volt. hogy ma mekkora, azt én nem tudom...

Viszont amint azt már elöttem is emlegették, jópár etikai és technikai kérdést vet fel a dolog.

Technikai oldalról ott van például, hogy mi van, ha a tag kiveszi, vagy kiveteti magából?? Hova rajkák, hogy egy jól irányzott ütés ne törje szét a kapszulát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zolkabolka
2009.05.27. 10:51
Amennyire tudom, pacemaker-ekben is vannak izotóp hőbomlásos elemek. És azok ugye nem olyan dolgok, hogy eldől tőle a páciens, mert olyan nehéz az aksi. Amúgy valóban gond a radioaktív rész sérülése, de emlékeim szerint jelölni is szokták, ha valakiben ilyen van.
De mondjuk balesetes ismerősöm is volt, akibe annyi platina implantátumot raktak (nem magyarok), hogy jelentenie kellett, merre jár éppen. Aztán amikor újra volt vázszerkezete, egy listán lévő klinikán (nem mindenkinek engedték) kivették belőle.
Az egymillió dolláros férfi... :-)

Arra meg tudomásom szerint van koncepció, hogy a mozgási és testhő dolgokkal mobilt vagy más rajtunk lévő kütyüt töltsenek (a mobil is hamarosan bankkártya, személy azonosítás, filofax, távdoki stb. funkciókat is ellát majd + remélhetően beszélni is lehet majd rajta)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!