iPon Hírek

Nyomoznak a HP vesztegetési ügyeiben

Dátum | 2010. 04. 16.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Oroszország és Németország mellett immár az USA is nyomoz a HP háza táján; az óriásvállalatot ugyanis az a vád érte, hogy több millió dollárral vesztegették meg az orosz kormány egy illetékesét annak érdekében, hogy ők nyerjenek el egy 35 millió eurós szerződést.

A kenőpénz összege egyelőre pontosan nem ismert, de mintegy 10,9 millió dollárra becsülik az eddig rendelkezésre álló adatok alapján. Ezt azért különösen nehéz pontosan meghatározni, mert a kifizetést gondosan álcázták, és rendkívül körülményesen intézték: több részletben és számos különböző országban szétszórt közvetítő állomáson keresztül utalták, így a szálak felgöngyölítése még eltarthat egy darabig.

Német hatóságok kérésére az oroszok szerdán házkutatást tartottak a HP moszkvai főhadiszállásán, bár az egyelőre még nem derült ki, hogy találtak-e bármi érdemi bizonyítékot. Érdekesség, hogy ez az ügy a jelek szerint már igen régóta tart; a németek még tavaly letartóztattak az ügy kapcsán a HP egyik jelenlegi és két korábbi vezetőjét - viszont konkrét vádemelés nem történt, és időközben óvadék ellenében mindhármukat szabadlábra helyezték.

A HP egyik képviselőjének elmondása szerint a feltételezett bűncselekmény nem kevesebb, mint hét évvel ezelőtt történt, a gyanúsítottak legtöbbje pedig már régóta nem is dolgozik a vállalatnál. Mint mondta, a maguk részéről teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal, és belső vizsgálatot is folytatnak az ügyben. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a vesztegetés valakinek a magánakciója volt, vagy a legfelsőbb szinten hozták-e a döntést.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. perempe
2010.04.16. 18:40
itthon is hasonlóan működhettek a multikkal kötött szerződések (pl. MS).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm
2010.04.16. 21:57
A négy nagy /DELL, HP ,LENOVO ,IBM / tudomáson szerint mind többnyire Intel part-
ner az üzleti szférába gyártott gépek terén.Az árbevétel igazi hányadát pedig itt
realizálják a gyártók.A profitot is.
Ebben a szférában sajnos volt az AMD-nek az a bizonyos nehezen felejthető malőr-
je.Ezt a bevétel kiesést nem lehet egyensulyozni a nyilt kereskedelmi forgalom
termékeinél alkalmazott igen- igen kedvező ár-teljesitmény mutatóval.
A napvilágra került botrányoknak ,a teljes versenyszférát nézve szerintem
többszöröse az ahol megfelelően müködött a konspirácio!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nattila77
2010.04.17. 14:05
józsef: milyen nehezen felejthető malőrre gondolsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2010.04.18. 19:51
"A HP egyik képviselőjének elmondása szerint a feltételezett bűncselekmény nem kevesebb, mint hét évvel ezelőtt történt, a gyanúsítottak legtöbbje pedig már régóta nem is dolgozik a vállalatnál."

Ez a 7 ev egybecseng azzal a tapasztalatommal, hogy 9 eve, azaz 2001-ben nem tudtunk kozbeszerzes kereteben LED-sors OKI nyomtatot venni. Es amikor kerdore vontam az OKI kepviseletet hogy miert nem palyaznak arra, hogy ok is szerepeljenek a kozbeszerezheto dolgok kozott, akkor egy hosszabb beszelgetes utan kiboktek, hogy mar ok is gondolkodnak azon, hogy kovessek-e a HP "meggyozesi" es "palyazasi" gyakorlatat.

Azt persz nem mondtak ki, hogy pontosan mire gondolnak. En sem tudom, hogy miert eppen ezen hir kapcsan jutott ez eszembe.

Remelem nem jutunk el olyan jogi remuralom/terror szintjere, hogy az ember mar azert is felelos, hogy mirol mi jut eszebe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!