iPon Hírek

Nyomtatás bárhol, bármikor, eldobható nyomtatóval

Dátum | 2010. 08. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG


A piacon már régóta kaphatóak eldobható fényképezőgépek, amelyek alkalmanként jó szolgálatot tesznek, így viszonylag népszerűek is. Az eldobható fényképezőgépek mintájára most kreatív kínai dizájnerek az eldobható nyomtató koncepciójával rukkoltak elő, amely első olvasásra kissé furcsának tűnhet,de kétségtelen tény, hogy vannak olyan helyzetek, amikor ezek a szerkezetek igenis jól jönnének.


Hogy mi az elképzelés lényege? Nos, az, hogy olyan nyomtatókat biztosíthassanak a felhasználók számára, amelyek bárhol és bármikor elérhetőek, könnyedén használhatóak és a festékpatron(ok) kifogyása után egyszerűen eldobhatóak. Annak érdekében, hogy a környezetet valamelyest kímélni tudják, a kis szerkezetek, a hozzájuk való tinta és az üzemeléshez szükséges áramforrás is egy tejes doboz szerű házban foglal helyet, amely újrahasznosítható vagy újrahasznosított anyagból készül csak úgy, mint a nyomtató összes olyan része, ahol lehetőség van újrahasznosított anyagok alkalmazására. A kis szerkezethez gyakorlatilag így semmi nem kell, csak a papír, amire az adott dokumentumot vagy fényképet nyomtatni szeretnénk, illetve maga a forrás (PC, fényképezőgép, stb...), amelyről a szerkezetre USB-n keresztül továbbíthatjuk az adott fájlt.


A koncepció szerint többféle eldobható nyomtató is készülhetne, amelyeknek a csomagolása alapján választhatnánk ki a számunkra megfelelő egységet: a gyártó a nyomtató sebességét, a használható papír méretét, a szerkezet által kínált felbontást és azt is feltűntetné a csomagoláson, hogy az adott gép színes vagy monokróm nyomatokat készít-e. Az ötlet alapjában véve jó, de néhány kérdést azért felvet, már ami az összetevők újrahasznosíthatóságát illeti, no meg azt, hogy egy üres festékpatron sem dobható csak úgy a kukába, az ugyanis hivatalosan veszélyes hulladéknak minősül, ha bevizsgálás után további használatra (újratöltés) nem alkalmas. Hogy a koncepcióból lesz-e valami, az egyelőre rejtély, mindenesetre a Yuexun Chen és Chia-Chen Hsiao által kigondolt megoldás egyáltalán nem tűnik életképtelennek. A piac hamarosan eldönti, hogy szükség van-e hasonló termékekre. Mobil nyomtatók már elég régóta kaphatóak, ezek picik, könnyedén használhatóak, de üzemeltetési költségeik viszonylag magasak. Létezik belőlük akár Bluetooth kapcsolaton keresztül üzemelő modell is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. YuGabe
2010.08.05. 10:16
Szegény kínaiak, nagyon nehezen megy nekik az angol. Az *összes* angol mondatban van valami nyelvtani hiba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Ecku01
2010.08.05. 10:18
érdekes, bár én nem hiszem, hogy bármikor is használni fogok ilyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. csx01
2010.08.05. 10:24
Ötletes találmány, főleg ha figyelembe vesszük hogy egy nyomtató esetében nem maga a hardware a drága, hanem a festék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Gundam00
2010.08.05. 10:34
(YuGabe) már nem azért de nálunk Mo-n sem ír mindenki hibátlanul angolul még ott sem ahol fontos lenne .

ps: sokan még magyarul sem tudnak hibátlanul írni !

üdv!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Supra
2010.08.05. 11:35
Ez tévedés, a nyomtatóban a nyomtató a drága, meg a kifejlesztés, a tinta költsége lényegében zéró. De ha már megvan az olcsón vett drága nyomtató, megveszed hozzá drágán az olcsó tintát is. Ezt hívják üzletpolitikának, magyarul átverésnek, vagy csőbe húzásnak - ennek a HP a nagy mestere.

Ettől függetlenül az ötlet érdekes, pláne technikailag - de azért arra kiváncsi leszek, hány százalékban végzi a sima kukában, újrahasznosíthatóságidevagyoda...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. sleepingdr...
2010.08.05. 11:59
Technikailag érdekes, de szerintem van már elég szemét a földön... Én 100x annyiért is megvennék egy olyan nyomtatót, ami 10évig működik hiba nélkül. Meg lehet csinálni, van egy C64-esem, mind a gép, mind a nyomtatója működik ~20 év után!!! Igaz, nem tintasugaras, de ez lényegtelen, manapság direkt rövid élettartamra terveznek mindent.

Nem azt mondom, hogy járjunk lovaskocsival meg gőzmozdonnyal, kell a fejlődés, de mikor mindenfelé szemétkupacokba botlunk, akkor kijönnek egy eldobható nyomtatóval? Mekkora IQ! A McDonalds meg telis tele C-vitaminnal, mi?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. TescoZsomi
2010.08.05. 12:24
sleepingdragon: Ne is mond. A gőzmozdony nagyon környezetszennyező cucc...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Rider15
2010.08.05. 12:40
A McDonald’s zsírszegény, vitaminnal teli, fogyókúrás kajákat árul!
Mellesleg nálunk fordítva volt, viszonylag drága HP nyomtató, és olcsó tinta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. 620hun
2010.08.05. 13:06
Én inkább úgy mondanám, hogy kevés a helyes mondat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. firebuddha
2010.08.05. 13:39
mondjuk én is védeném a hp-t... még az olcsóbb kategórában is... officejet 6000 kb 20e... 920xl fekete patron kb6000 és 1200 oldal... szal ez azért nem drága... főleg ha bemész copy general vagy valami hasonló faszság helyre és 25ft egy fekete oldal nyomtatás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. csicsoblad...
2010.08.05. 14:14
Nekem a HP nyomatóba a HP festék lenne 21ml 8200Ft (30ml 11.700Ft), ehelyett veszek egy utántöltőt 600Ft-ért ami ráadásul 30ml. Annyi, hogy azonos minőség eléréséhez jobb minőségre kell állítani a nyomtatást. (pl gyors helyett normál). 4 vagy 5 éves a patron, és 6x töltöttem tele, és nem lett semmi baja, szóval még azt lehet mondani, hogy szétcseszi a patront, vagy a nyomtatót. Talán 100év múlva nem úgy fog kinézni a nyomat, mint a gyári hp festékel, de otthoni használatnál ez nem is lényeges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Supra
2010.08.05. 15:30
Édes istenkém!

Valahol azért elképesztő, hogy a nagy cégek reklámokkal addig sujkolnak hazugságot az emberek agyába, amíg el is hiszik, és még ki is állnak érte...

Nem fogok erről vitát nyitni! Akit érdekel, látogasson el egy utántöltő cuccokat áruló boltba (szinte minden plázában/bevásárló központban van), nézze meg az árakat, vegyen belőle, és hasonlítsa össze a nyomtatási képet. No comment.

Amit 5 ezerért megvesznek a kevésbé jártas emberek a boltban, annak az önköltségi ára (gyártással, tintával, csomagolással) valahol egy dolcsi körül lehet.
10 ezer forintért lehet venni 4-6 utántöltö patront, nullázóval, töltpvel, meg kb fél liter festékkel. akkor mennyibe is kerül?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ccnaee
2010.08.05. 16:25

10990 ért vetem a sokak és általam sem szeretet kék-piros bevásárló központok egyikében egy HPf2420 as 3funkcios nyomtatott. sima 300 patronokkal. Ha új patront akarok az 10e a kettő gyáriba ahogy láttam(én is után fogom töltögetni ha majd kifogy). Szóval nem látom túl sok értelmét ezeknek az eldob hatosoknak. Legalább is árban nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ccnaee
2010.08.05. 16:26
Bocsi a mondat értelmezésért......sietem..........
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csicsoblad...
2010.08.05. 17:25
Mikrobi: Szemmel ugyanúgy néz ki a nyomat az utántöltővel, mint a gyári festékkel. Annyival olcsóbb, hogy 1-2év alatt lazán visszahozza a 40K készülék árát is, még akkor is jobban jönne ki az ember, ha 2-3 évente kinyiffan a nyomató.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Csocsocx
2010.08.05. 18:49
Nah ehhez már csak egy eldobható számítógép kell!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2010.08.05. 21:33

"Nah ehhez már csak egy eldobható számítógép kell!"

Az ELDOBHATO VILAG-gal dacolva, a jelenlegi, eletem masodik nyomtatojat, 1998 juniusaban vettem hasznalatba, mig az azt megelozot 1986 decembereben.

Az elso tehat gyenge 12 (11.5) evet szolgalt, es a masodik mar tul van a teljes 12 even.

Az elso egy 24 tus epson lq800, a masodik egy egybe fenyheger+festek kazettas HP LJ 6P.

Ami a hasznalt cuccokat illeti, egyszer itt vettem egy utantoltott kazettat a szokasos gyari erdeti harmad aranal is olcsobban.

Az elso nehany papir utan gyorsan kikaptam a nyomtatobol, nehogy tonkretegye: jol hallhatoan eroltette a lepteto motorokat. Utana kezzel kiprobalva teljesen nyilvanvalo kulonbseg volt a gyari eredeti es az utantoltott verzio kezzel megforgathatosaga kozott. A gyari nem szorult, az utantoltott igen.

A tintat kopkodo rendszernel pedig en is ugy gondolom, hogy nem hiszem, hogy az utangyartok rajonnek az osszetetel lenyeges tulajdonsagaira, azaz rajonnek, hogy mi lenyeges es mi nem.

Ettol kezdve egy olcso, 10 ezer alatti tinta kopkodonel esetleg szobajon nem gyari patron, de mondjuk egy 30 erzresnel mar nem szivesen kockaztatnek.

En ott sporolok a tintaval, hogy szinte kizarolag csak CD nyomtatasra hasznalok szines printert, es minden mast a fekete/feher lezeren printelek ki. Azt viszont nagyon elvezem, hogy az egetett CD-ken vegre nem az en esetlen filctollas felirataim vannak, hanem rendes felirat + valami apro kep, hogy ne nezzen ki minden CD egyforman.

Az sajnos kerdeses, hogy etikus-e ilyenert egy nyomtatot legyartani es fenntartani, mert nem egetek + printelek sok CD-t. Ha neha megtortent nehany oldal szines kinyomtatasa, azt indokolatlan luxusnak ereztem.

Ugye a CD nyomtatas es a papir nyomtatas kozott nagy kulonbseg, hogy miutan a CD szinte semmit sem iszik be a tintabol, ezert a nyomtato optikai erzekeloje mar keves tinta eseten is azt jelzi, hogy elegseges a kifrocskolt tinta.

Papir nyomat eseten szamottevo tetel, hogy ne normal papirra nyomjon az ember, mert az itatoskent issza a tintat. Emiatt, ha egy tiz oldalas iromanyban van 2-4 szines abra, akkor azok fajlagosan dragan nyomtatodnak, mert nem eri meg a specialis papir hasznalata.

Nincs egy milliom, hogy vegyek egy BuzHUB szines lezer nyomtatot, hogy utana kozonseges papiron is relative olcso legyen a szines nyomat. Az viszont nyilvanvalo, hogy a nyomtatas annal olcsobb, mennel tobb ember mennel komolyabb kaliberu egyetlen nyomtatot hasznal kozosen.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hocza
2010.08.08. 21:54
Szerintem ezt ki sem kell már találni. Már ma is létezik. 12 ezer Forintért már multifunkciós készüléket lehet venni ajándék patronokkal, de ehez a készülékhez 10 Ezer forint az eredeti patron. Tehát ha kifogy a patron, az ember inkább új nyomtatót vehetne már, ha +2 ezer Forintot ráfizet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!