iPon Hírek

Nyomtatási világrekord nanoméretekben

Dátum | 2012. 03. 13.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A kétfoton-litográfiának nevezett módszerrel háromdimenziós tárgyak nyomtathatók rendkívüli felbontásban, akár nanoméretekben is. A Bécsi Műszaki Egyetem kutatói áttörést értek el a nyomtatási technológia sebességének növelésében, nagyságrendekkel lerövidítve a gyártási folyamatot. Ez egy sor új alkalmazást tesz lehetővé, például az orvostudomány területén.A fenti videó valós időben mutatja a nyomtatási folyamatot. A lézersugár gyors vezetésével négy perc alatt száz réteg nyomtatása lehetséges, melyek mindegyike 200 sort tartalmaz.

A nyomtató folyékony gyantát használ, amelyet a precízen célzott lézersugár szilárdít meg a kívánt helyeken. A nagy felbontás rendkívül részletgazdag alakzatok nyomtatását teszi lehetővé, amelyek nem nagyobbak egy homokszemnél. Mostanáig egy ilyen tárgy létrehozása nagyon hosszú ideig tartott. A nyomtatási sebesség pár milliméter volt másodpercenként. Az új készülék ehelyett öt métert képes teljesíteni másodpercenként, ami magasan új világrekordnak számít.


Az eredményt számos új ötlet kombinálása tette lehetővé. Jelentősen javítottak a tükrök irányításának mechanizmusán, és a gyanta összetételén is változtattak. Ez utóbbi fotoaktív molekulákat tartalmaz, amelyek a lézerfény hatására láncreakciót okoznak a gyanta nagy részét alkotó monomerekben, amelyek így megszilárdulnak. A reakciót beindító molekulák akkor aktiválódnak, ha egyszerre két fotont nyelnek el, ez pedig csak akkor következik be, amikor a lézersugár közepe találja el őket, ahol a legnagyobb az intenzitás. A korábbi 3D-technológiákkal ellentétben a folyékony gyantán belül bárhol szilárd anyagot lehet létrehozni, nem csak a legutoljára kinyomott rétegben. Ezért aztán a felszínt sem szükséges speciálisan előkészíteni a következő réteg kinyomása előtt, ami nagyon lerövidíti a gyártási időt.


A sebesség megnövekedésével nagyobb tárgyak is nyomtathatóvá válnak, így a kétfoton-litográfia ipari alkalmazása is lehetséges lesz. A bécsi kutatók most biológiailag kompatibilis műgyantákon dolgoznak, amelyek vázként szolgálhatnak élő sejtek számára szövetek és szervek növesztése közben. A technológia ezen kívül nagyon jól használható lesz különböző nanotechnológiai és „normál” méretű berendezések alkatrészeinek létrehozására is.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Ronan
2012.03.13. 16:09
Hajrá fiuk nagyon jó lett!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Renhoek
2012.03.13. 16:55
Ez zseniális egyszerűen! Reméljük a bionikában is felhasználható lesz nemsokára, ahogy ígérik

Amúgy egyre jobban kedvelem az Ipon hozzáállását. Nekem jelenleg ez a kedvenc online újságom. PH gyakorlatilag olvashatatlan lett, 10-ből 1 cikk szól hardverről...az SG sokszor fárasztó, Index meg szakmaiatlan.

Örülök neki, hogy egyre több tudománnyal és technikával foglalkozó cikketek van, de a hardver témák is változatosak. Szerintem jó úton halad az Ipon, hogy a vezető tech és tudomány magazin legyen. Szóval csak így tovább!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm
2012.03.13. 18:29
3D tranzisztor?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog
2012.03.13. 19:27
Hova lett a pilota?Kiszallt a fotozas elott?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mvtibor
2012.03.13. 19:51
Lenyűgöző technológia, hihetetlen egyetemi kutatás.
Én is nagyon várom az orvosi bevetését, hihetetlenül sok lehetőség van a felhasználásra.
Az Iponnak óriási grat az oldalhoz. A webshop szinte tökéletes és állandó olvasója lettem a cikkeknek. Egyik kedvenc oldalam lett.
További hasonló cikkeket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. axe
2012.03.13. 20:54
az iponból meg népszava online lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. djwolf
2012.03.14. 06:10
no ja! jó oldal az ipon. Sokat tanultam itt + a hsz-ek ből!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Bazsikai
2012.03.19. 16:43
teljesen egyetértek, rengeteg érdekes és színvonalas cikk van az oldalon, csak így tovább!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!