iPon Hírek

Nyugdíjasoknak kedveskedik a Microsoft

Dátum | 2009. 03. 20.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Érdekes kezdeményezésbe vágott bele az MS, különböző hardver-forgalmazókkal együtt: a szépkorúaknak kedveskednének, olyan speciális számítógépekkel, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy könnyedén használhassák őket akkor is, ha előzőleg még soha az életben nem volt dolguk számítógéppel.

Ami alapvetően természetesen egy nagyon szép célkitűzés, és ha sikerül jól megvalósítani, az nagyon dicséretes is. De vajon tényleg sikerül...?

Ezeket a HP asztali gépeket és laptopokat $1300 körüli áron vesztegetik, és az egyik fő különlegességük (túl azon persze, hogy igény esetén extra nagy billentyűzettel és trackball-al is kaphatóak) az, hogy jelentősen leegyszerűsítették valamennyi programjukat a szövegszerkesztőtől a böngészőig, valamint speciális alkalmazásokkal (így például egy "gyógyszerszedési emlékeztetővel" is) felszerelték őket.

Az oprendszer azonban Vista. És úgy tűnik, a nagy ikonok ellenére például a tálca semmivel sem lett átláthatóbb, és még mindig túl nagy a kínálat, túl sokfelé kell nézelődni - és ezen az MS Ease of Acces Center-e (könnyű hozzáférési központja) se segít sokat a maga nagyítóival és hangüzeneteivel.

Itt tehát az a fő kérdés, hogy ha valakit - kivált ha egy idősebb illetőt - életében először ültetünk számítógép elé, akkor nem egy olyan egyszerű rendszert kell-e kínálnunk neki, amilyet csak lehet? Főleg, amennyiben az illetőnek sokkal több célja nincs is a dologgal, mint mondjuk e-mailezgetni az unokáival? Ehhez és az ilyesmikhez bőven elég lenne csak három-négy ikon is. Ehhez képest amit a képen láthatunk, az persze már egy előrelépés a Vista-hoz képest, de ha valóban az a cél, hogy egy időseknek szánt egyszerű rendszert kínáljunk, akkor még mindig túl bonyolult.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Svindler
2009.03.20. 11:08
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Vendég-Ven...
2009.03.20. 15:22
Gyógyszerszedési emlékeztető, LOL, 1,300 dollár nem túl sok ezért? Azt hiszem, csak egy új piaci szegmenst próbálnak megdolgozni. Lehet, hogy az idősebb ember csak szemüveggel lát jól, de azért nem hülye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gomba001
2009.03.20. 15:41
tetszik az a szép nagy fehér-sárga egér
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. StevyXIX
2009.03.20. 16:00
Az egér?
Én valami pánikgombra gondoltam, bár igaz kábeles így nem jó, mert ha a nagyi épp a konyhában van szívroham előtt nem biztos, hogy visszaér szobába, hogy rátenyereljen erre az izére.
1300 dollárért már én is vállalnám ezt a gyógyszer emlékeztetést vagy mit, erre amúgy van egy ilyen gyógyszertartó dobozka amibe napi adagok szerint egy hétre be lehet spájzolni a gyógyszeradagokat és van vagy 100 ft ez a cucc. Ha meg ott tartunk, hogy a nagyi annyira szemilis, hogy nem tudja magának adagolni a gyógyszereket, hát akkor kétlem, hogy egy számítógép megoldaná a dolgot, újgazdagék ilyenkor valami menő otthonba dobják be a nagyit, ott "biztos megkap mindent".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vardar
2009.03.20. 21:11
Most ne nézzetek hülyének, de egy XP home nem lenne elég? Vagy egy régebbi Windows? Esetleg egy átdolgozott FreeDOS?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. raiden
2009.03.21. 00:50
Ez egy olyan dolog, hogy tanulj meg úgy olvasni, hogy nem ismered a betűket... Alapvető ismeretek nélkül nem lehet... Ennyiből érettségizni is elmehetnénk 9. év végén, mondván, hogy az 5. év után majd hozzánk butitják az érettségit, és nem nekünk kell elsajátítani az alapvető ismereteket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!