iPon Hírek

Nyugdíjazza a floppykat a Sony

Dátum | 2010. 04. 27.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Majdnem - egy híján - kereken harminc évvel az 1982-es bemutatkozásuk után, 2011-ben (azon belül is márciusban) érdemei elismerése mellett végleg leállítja a Sony a 3,5-es floppyk forgalmazását - legalábbis Japánban.

Mert bár ott még tavaly is mintegy 12 millió példányt tudtak eladni belőlük, a jelek szerint ez már kevésnek bizonyult, nem is szólva arról, hogy - mint mondták - már kellő mértékben elterjedtek a gyorsabb, nagyobb és kényelmesebb alternatívák.

Ettől függetlenül Japán sem fog teljesen floppyk nélkül maradni jövő márciustól, mivel a Sony "csak" 70%-át uralja az ország floppypiacának, így ha a többi versenyzőnek még megéri, ők folytathatják a nagy múltú eszközök forgalmazását.

A világpiacra vonatkozó elképzeléseit még nem ismertette a floppykkal kapcsolatban a Sony, de elég valószínű, hogy világszinten is csak talán két-három év lehet még vissza.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. MassKilla
2010.04.27. 12:52
úristen... már floppy meghajtó sincs az új gépemben..., és a 8 éves gépemben is talán 10x, ha használtam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. agyturbini...
2010.04.27. 13:05
Ezt Tisztessegel Megerte Jo Szolgalatott Tett Nekem R.I.P

Meg a Dos ES Win 3.1 Korszakban amikor Lemezrol Raktam fel na az Szep mutatvany volt..meg tomoritgetni a jatekokat...Sokat Kuzdottem veluk de megerte.
Bar a WIN XP meg igenyli de Sokan mar tortenelmenek tartjak, Pedig nagyon egyszeru es ilyen Celra meg a mai napig megfelel igaz Legalabb 5X fel kell ra dobni a Drivert hogy Biztosan Megmaradjon De megvan a Maga Varazsa.
Mostanaban Mar csak a Kocsmazeneszek hasznaltak a Szintikbe de a Fejlodes Onnan is kiturta mert jott a CF kartyas Szinti meg a Vinyoval megalldott sem Ritka.
Szep Volt Jo Volt Eleg Volt..

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. prohlep
2010.04.27. 13:20
Kornyezetemben 88/89-ben igyekeztem elterjeszteni az 1.44-es ilyen kis floppyt az akkor szokasos 360-as nagyobb helyett, es kapacitaltam az embereket arra, hogy hagyjak ki az 1.2-es de nagyobb koztes megoldast.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. hunmyke
2010.04.27. 13:24
Épp tegnap jártam a Penny market-ben még árulják őket ezerrel
Bizony jó sokáig használtuk, főleg amikor egy hálózat meg volt dögölve, akkor beindult a "gyaloghálózat", és nyomkodtuk teli a közel 1,5MB-os lemezeket.
3.1-es win telepítése floppyról tényleg egy élmény volt, főleg ha végig is ért a telepítő...
Utoljára AHCI driver-t nyomtam rá Xp-hez, arra tökéletes. De egyszerűbb azt is megjátszani már egy nlite-al...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pjszilard
2010.04.27. 13:34
Az ASUS P5k alaplapomon meg mindig ez a legbiztonsagosabb modja a biosfrissitesnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Insignia
2010.04.27. 14:11
pjszilard abban a lapban már van 2. bios chip is.. szal ha véletlen nemsikerülne akkor onnan vissza tölti az előzőt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pjszilard
2010.04.27. 15:17
En is ebben biztam amikor windowsbol frissitettem. Megis vennem kellett egy uj bioszt hogy ujra mukodjon az alaplap!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. forintuser
2010.04.27. 17:31
Venni egy új BIOS-t??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pjszilard
2010.04.27. 18:03
Hogyan irod a biosz csippet ha rossz lett a beirt biosz? Nem lehet elinditani a rosszol megirt bioszt es ratolteni az ujat, mert rosszol lett megirva es nem indul el. IC ki uj IC be (jo biosszal). Elvileg ez volt az egyik funkcio amiert megvettem, csak a gyakorlatban nem mukodik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ossyni
2010.04.27. 19:38
egy átlagember 10 éve már biztosan nyugdíjazta ezeket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. axe
2010.04.27. 20:45
egész éves könyvelés ráfér egy ilyenre. Használják még nagyon sokan adatmentésre. Adatmentés alatt nem a 15gigás gta-kat értem meg a porno siteripeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mihaly.her...
2010.04.28. 08:10
azonnal rohanok a boltba és veszek 2-t, hogy legyen tartalék
Azt sem tudom mikor használtam utoljára, de valamiért megnyugtat, ha a gépben van... Biztos azért, mert régen sokat használtam... és úgy "hozzámnőtt".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. agyturbini...
2010.04.28. 11:46
pjszilard

erdekes amit leirtal mert az egyik ismerosom azt csinalta hogy szerzett meg egy lapot meg egy Szunetmentest es a jo lapban menet kozben kicserelte a PROM-ot majd elkezdte frissiteni...Sikerult De ha ilyen lehetoseged nincs akkor nagyon sok helyen van EPROM egeto azzal gond nelkul lehet megoldani a dolgot...ES ha Dual Bios os a Lopod egyszeruen csereld fel a Ket Biost Fizikailag Mukodni kene bar en meg nem probaltam..

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. grrrgo
2010.04.28. 13:10
Az igaz hogy az átlagemberek 10 éve már nem használják és hogy az esetek 99,999% nincs szükség rá, de mi van a maradék 0,001%-kal? És általában ezek kritikus esetek. Régen az informatikában az volt a csodálatos, hogy univerzális volt (bizonyos területeken.) Aztán jöttek az új szabványok és inkompatibilisek lettek a régiekkel. Ma nincs olyan nyomorult alkatrész ahol az eladónak ne kéne megkérdeznie hogy milyen típusú az alkatrész. (Pedig az IDE 40 és IDE 80pin-es kábelnél milyen szépen megoldották ezt.) Ha egy ismeretlen géphez elhívnak X operációs rendszerhez NINCS egyetlen egy olyan közös adatátviteli felület ami 100%-osan mindkét gépen megtalálható és működésre is bírható. Ezért alapfelszereltségem: USB-s floppy, pendrive (FAT és NTFS), CD és DVD, UTP kábel + switch, + USB-s mobilrack (amin van: PATA, Mini PATA és SATA)
Az alaplapokról lelopták az LPT1-et van ahol a PS/2-es portokat is. A PCI helyett mindenféle fizikai méretű PCI-E x1-x4-x8 van. Örülhetsz ha a bővítőkártyát be tudod tenni a gépbe. (Fizikailag elférnek egymás mellett a kártyáid.) Nem az a baj, hogy vannak speciális gépek HTPC, Netbook, de hogy a Desktop szegmensnél is különvált az irodai gép és a játékgép ez már siralmas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. grrrgo
2010.04.28. 13:45
Mondja már meg nekem valaki, miért nem lehetett a floppy drive-ot és a kártyaolvasót egy kis helyre összezsúfolni és ami még fontosabb szabvánnyá tenni? A floppy meghajtó a régi gépek 100%-ban benne volt, és így a mem.kártya olvasó is minden új gépbe bekerülhetett volna. Most bezzeg viheted magaddal mindenhova a 100az1-ben olvasódat. Szuper.
Azért a legsirályabb dolgot a Microsoft művelte még '98-2000 tájékán. Mobilrack-el próbáltatok Win98-as gépről WindowsNT-s gépre adatokat másolni? (A Win98 az NTFS-t míg a WinNT a FAT32-őt nem ismerte. Megoldás? Igen, a FAT16 2GB-os partició.
Visszatérve a témára: Igen, előre a szabványtalanítás útján, minden gép legyen egyedi, mint egy személyiség. Megismételhetetlen. Egyik gép se értse a másikat, ne hasonlítson a másikra.
Végül, csak egyet szeretnék, legyenek szívesek a régi portokat, szabványokat ne dobják ki csak ilyen egyszerűen. Próbálják meg az új cuccokat kompatibilissé tenni a régiekkel. (Lásd: USB1, USB2, USB3, Ugye hogy így kényelmesebb?)
Ui.: Sokan jönnek azzal; Vegyen új gépet!, Cserélje le az op.rendszerét új windows-ra! Azt nem veszik figyelembe, hogy egyre több lesz az elavult gép és spéci feladatokra ezek még tökéletesek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. isti80
2010.04.29. 02:43
Nem értek egyet. Elavult technika... Lépni kell a korral.. szerintem már 7-8 éve ki kelet volna vonni a forgalomból.. Nagyon nagy volt a hiba arány nagy nagy volt az adat vesztés..

Szabványosodni.. Minden új átveszi a réginek a helyét.. USB3 nak már ideje volt, mert van rá igény. És hogy a régiek állatába kompatibilisek az ujjal... Visszafelé persze hogy nem igaz.. ilyen a világ..

Jó volt a floppy szép volt de elavult.. El kel temetni..

Spéci feladatokra... Régi gépek több energiát zabálnak, nagy hiba arányuk van, ha valami hiba fellép több idő kel a hiba elhárításra. Le kel őket cserélni.. És mai világba már nem drágák... És a régi gépeket nem örök időre tervezték, úgyis elfognak romolni,idő kérdése..

Ne értsetek fére szeretem a régi gépeket.. Szerintem mindig az egyik legjobb számítógép az Enterprise 128. És mostanság is használom emulátorba..Nem várom meg az öt percet hogy betöltsön a kazettáról egy programot..

Amugy is informatika nagyon pörgeti a gazdaságot, a fejlődést..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. agyturbini...
2010.04.29. 12:16
isti80

Igazad van de sokszor vannak olyan dolgok az eletbe amit a legegyszerubben meg lehet oldani egy soros porttal vagy egyszeruen egy floppyrol esetleg az ISA szabvany segitsegevel: PL EPROM egeto vagy oszcilloszkop esetleg barmilyen vezerlesi feladat amire legendo a soros por(kijelzok, egyszeru automatikak).
Pesze lehet sokszor oda vissza alakitott berendezeseket gyartani de MINEK ?

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!