iPon Hírek

Nyúlékony arcidegeik vannak a barázdásbálnáknak

Dátum | 2015. 05. 08.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Bob Shadwick, a University of British Columbia kutatója és kollégái egy közönséges barázdásbálna boncolása közben különös, fehér, zsinórszerű struktúrákra figyeltek fel az állat arcizmai közt. Először azt hitték, hogy talán véredényekről lehet szó, rögtön kiderült azonban, hogy a kötegek nem üregesek, ellenben roppant nyúlékonyak, és nyugalmi hosszuk több mint duplájára is megnyújthatók, majd károsodás nélkül visszaugranak eredeti méretükre. A közelebbi vizsgálat kiderítette, hogy idegekről van szó, amelyek azonban egyetlen addig ismert idegre sem hasonlít.
Az emlősök idegei az esetek többségében egyáltalán nem mondhatók rugalmasnak: ha 10 százalékkal megnyújtjuk ezeket, már nem képesek az elektromos jelek megfelelő továbbítására. 30 százalékkal megnyújtva a legtöbb ideg egyszerűen elpattan, és már kisebb mértékű nyújtásnál is olyan deformációkat szenved, amelyek akadályozhatják működését. Az ugyanakkor tökéletesen érthető, hogy a barázdásbálnáknak miért van szükségük rugalmas idegekre. A barázdásbálna-félék családjába tartozó fajok mindegyike planktonokkal és krillekkel táplálkozik, mégpedig úgy, hogy egyszerre hatalmas mennyiségű vizet vesz a szájába, amelyből aztán kiszűri az apró zsákmányokat. Táplálkozás során a bálna először nagy sebességre kapcsolva megközelíti a krillek csoportját, majd kitárja a száját és lenyeli azt. A szájnyílás megnagyobbítása érdekében alsó állkapcsának két csontját is széttárja, nyelvét pedig hátraszorítja. Evés közben a bálna szájának kerülete nyugalmi méretének 162 százalékával növekszik meg, elképesztő mennyiségű vizet és tápanyagot engedve magába. A kékbálnák egyetlen kortyolással akár félmillió kalória bekebelezésére képesek.
Az arckoponyát felépítő lágy szövetek redős szerkezete biztosítja, hogy a művelet közben a bőr és az izmok nem szakadnak el. Ami pedig az idegeket illeti, ahogy mostani kutatás igazolta, ezek hasonlóan jól alkalmazkodtak az óriási méretbeli változásokhoz. A rugalmas idegek szerkezete egyszerű, ugyanakkor nagyon elegáns, mondják a szakértők. Maguk az idegrostok nyugalmi állapotban harmonikaszerűen redőzöttek, és egy egy vastag tok veszi körül őket, amely szintén redőzött kollagénből és rugalmas elasztinból épül fel. Amikor a bálna kitárja a száját, a rostok és a kollagén kisimulnak, az elasztinszálak pedig megnyúlnak. Amikor a kollagén maximális hosszára nyújtódott, merevvé válik, és megakadályozza, hogy az ideg tovább nyúljon, így a belül fekvő idegrost nem sérül meg. Ha a víz elkezd kiürülni a szájüregből, az elasztin újra összerántja az ideget, amely visszanyeri eredeti alakját. Maguk az idegrostok tehát ebben az esetben sem rugalmasak, mindössze nagyon okosan vannak összecsomagolva. További érdekesség, hogy a jelek szerint csak bálnák szájüregében található idegek ilyen szerkezetűek, a test többi részén ugyanolyan nyújtásra érzékeny idegeket találunk, mint bármelyik másik emlősben. A váratlan felfedezés rávilágít, hogy még napjainkban is milyen keveset tudunk a legnagyobb testű emlősök anatómiájáról. Néhány évvel ezelőtt ugyanez a kutatócsoport azonosította azt a röplabda méretű érzékszervet, amely a barázdásbálnák alsó állkapcsának csúcsán található, és egészen addig senkinek sem tűnt fel, hogy létezik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Leon121
2015.05.08. 13:33
Pofám leszakad!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. rfj1989 Leon1...
2015.05.08. 15:43
De a bálnáé az nem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tomchee
2015.05.08. 15:44
Azt olvastam hogy "Gyúlékony...." ._.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pdx06
2015.05.08. 20:05
Olyat sem hallottam még hogy egy halfélének arca legyen de úgy alapból az állatvilág egyik élőlényéről sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bmakszim pdx06
2015.05.08. 23:45
Arról nem hallottál véletlenül, hogy a bálna nem hal?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek pdx06
2015.05.09. 22:05
Az egy dolog, hogy te nem hallottál róla, de az állatorvosi anatómia mindenhol arcidegről beszél... már nagyon régóta (n facialis)

Problem sir?

Amúgy nagyon érdekes, és a természet újabb zseniális eszköze. Érdemes belegondolni, hogy apró mutációk hogyan vezettek egy ilyen elmés szerkezet kialakulásához. Mindez abszolút a túlélést szolgálta. Amelyik állat nagyobbra nyithatta a száját, evolúciós előnyt élvezhetett. Lehet más érdekes konstrukciók is kifejlődtek, csak egyszerűen eltűntek a süllyesztőben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!