iPon Hírek

Objektív fájdalommérés agyi felvételekkel?

Dátum | 2013. 04. 12.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Coloradói Egyetem kutatói más amerikai egyetemeken dolgozó kollégáikkal együttműködve kidolgoztak egy eljárást, amelynek révén objektív módon mérhetővé válhat, hogy mekkora fájdalmakat szenved el egy beteg. Jelenleg a fájdalom intenzitását csak a páciens saját bevallása alapján lehet megítélni: ennek során általában arra kérik az illetőt, hogy egy egytől tízig terjedő skálán osztályozza, milyen súlyosak a fájdalmai. Ezzel az a probléma, hogy a betegek egy része hajlamos felülértékelni, mások pedig alábecsülni saját fájdalmukat, így nehéz megítélni, mennyire megbízhatók ezek a szubjektív eredmények. Az egyetem szakértői azonban most azt állítják, hogy az agyműködést vizsgáló felvételek alapján képesek megállapítani a fájdalom mértékét. Ha tényleg működőképesnek bizonyul a módszer, akkor nagy előrelépések történhetnek annak megértésében is, hogyan generálódnak agyunkban a különféle fájdalomérzetek, és idővel talán ezek hathatósabb enyhítésére is mód nyílhat. „Jelenleg az egyetlen mód egy beteg fájdalmának és érzelmi állapotának mérésére, ha megkérdezzük, hogy érzi magát” – mondja Tor Wager pszichológus és ideggyógyász. A kutató és kollégái 114 alany funkcionális MR-felvételét vizsgálták meg, amelyek készítése közben az önkéntesek különböző mértékű hőhatásoknak voltak kitéve, a kellemes melegtől a fájdalmasan forróig. Egy adatbányász program segítségével a kutatóknak sikerült azonosítaniuk a fájdalom mértékének jellegzetes neurológiai jegyeit.

Ezek több különböző agyi alrendszerben is jelentkeznek, és a kutatók legnagyobb meglepetésére univerzálisnak tűnnek. A szakértők eredetileg úgy hitték, hogy egy alany fájdalmának mértékét csak egy fájdalommentes állapotban készült agyi felvétellel összevetve tudják majd megállapítani, úgy tűnik azonban, hogy agyunk meglehetősen egységesen viselkedik adott fokú fájdalomra reagálva. A kutatók arra is rájöttek, hogy a fizikai fájdalomnak külön jellegzetes jegyei vannak. Korábbi hasonló vizsgálatok eredményei azt sugallták, hogy a lelki fájdalom során jelentkező agyi aktivitás nagyon hasonló ahhoz, ami a fizikai fájdalom bekövetkeztekor észlelhető, a coloradói kutatás alapján azonban úgy tűnik, hogy kettőt lehetséges elkülöníteni. A szakértők szintén tesztelték, hogyan viselkedik az agy fájdalomcsillapítók hatása alatt: a hatóanyag a felvételeken is látható módon visszaszorította a fájdalmat. Bár a kutatás nagyon fontos alapokat fektet le, arra még egy darabig várni kell, amíg az egészségügyi gyakorlatban ténylegesen használatba kerülhet a fájdalom objektív tesztelésének módszere. Wager és társai a következő fázisban azt fogják vizsgálni, hogy a fájdalom testen belüli helye, illetve a különféle jellegű fájdalomérzetek megkülönböztethetőek-e az agyi felvételek alapján. Arra is kíváncsiak a kutatók, hogyan jelenik meg a teszteken a krónikus fájdalom, amelynek tanulmányozására a mostani kutatás még nem tért ki.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. crowly
2013.04.12. 16:33
Ezzel majd össze hasonlíthatjuk, hogy mennyire is fájdalmas a szülés az egyéb fájdalmakhoz képest. Túloznak-e a nők ezzel kapcsolatban.

Szerintem azt is figyelembe kéne venni a teszteknél, hogy az alany mit csinál a fájdalom közben. Nem mind1, hogy csak ülnie kell és elviselni, vagy közben csinálni valamit. Én megterhelőbbnek érzem ha mondjuk fáj valami de ennek ellenére dolgozni kell, mint ha csak pihenés közben kéne ugyanazt a fájdalmat elviselni. (Nem arról van szó, hogy fáj a lábam de akkor is rá állok. Azzal nyilván növelném a fájdalmat.) Legyen az bármilyen jellegű fájdalom, ha mellette csinálni kell valamit akkor sokkal elviselhetetlenebb tud lenni, függetlenül attól, hogy azt a részt terhelem-e a tevékenységemmel ami fáj vagy nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. petXYZW
2013.04.15. 04:10
-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!