iPon Hírek

Oculus Rift: érdekli-e a virtuális realitás a nagy kiadókat?

Dátum | 2014. 01. 13.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

Brendan Iribe, az Oculus VR főnöke szerint a független fejlesztők tárt karokkal fogadták az új technológiát, de a nagy kiadók kivárnak. A nagy neveket érdekli ugyan a virtuális realitás, de egyelőre várakozó álláspontra helyezkedtek: megvárják, hogy a versenyből melyik technológia kerül ki győztesen, hogy később azt támogathassák. Az Oculussal kapcsolatban álló fejlesztők nagyon lelkesek, sok közöttük a független, vagy most induló cég, és mindegyikük előre megszavazta a VR-nak a bizalmat. A nagyobb cégek viszont nem akarnak kockáztatni, azt mondják, hogy a VR valószínűleg beválik majd, és népszerű lesz, és talán az Oculus lesz a vezető a téren, de lehet, hogy egy másik, már befutott cég technológiája lesz a nyerő. Iribe bízik benne, hogy az elterjedés sebességétől függetlenül a virtuális valóságnak megvan rá az ereje, hogy megossza a szórakoztatóipari és technológiai piacot, szerinte később úgy fogunk visszatekinteni erre az évre, hogy ez volt az az időszak, amikor a VR álom végül valóra vált. Akarunk-e monitor előtt ülve játszani, ha lesz VR napszemüvegünk, és ha igen, miért? - teszi fel a kérdést Iribe. Szerinte a technológia nem fogja megváltoztatni a videójátékokat, hiszen a számítógépek megjelenésével nem tűntek el a táblás játékok sem, ma is léteznek és népszerűek. A jövőben lesz sok nem VR-os játék is, de a VR mindenképp be fog törni a piacra. Persze ez nem egy nap alatt fog végbemenni, hanem inkább 10-20 év alatt. "Talán túl vakmerő dolog ilyet mondani, de valóban hiszek abban, hogy az emberek úgy fognak visszatekinteni 2013-ra és 2014-re, hogy ez volt az a pillanat, amikor a virtuális valóság először működött; amikor eljutottunk oda, hogy megvan az a VR verzió, amely már elég jó ahhoz, hogy tömegesen is kikerüljön a piacra, és megteremtse a maga helyét."
Az Oculus Rift Crystal Cove nevű legújabb, 1080p-s OLED kijelzős prototípusát nemrég mutatták be a CES-en. Ebben a verzióban már kiküszöbölték a mozgáskor keletkező gyomorforgató elmosódást és olyan szenzorokkal ill. kamerákkal egészítették ki, melyek nemcsak fejünk, de testünk helyzetét is figyelemmel kísérik annak érdekében, hogy még pontosabban szimulálják a mozgást. A VR szerkezet felhasználási lehetőségei természetesen nem merülnek ki a számítógépes játékokban: üzleti, orvosi, katonai területeken is széles körben alkalmazható. A NASA már jelenleg is az Oculus Riftet használja a Nemzetközi Űrállomáson és a Marson tett virtuális kirándulásokhoz. Kapcsolódó híreink: Látásproblémák kezelésére is jó lehet az Oculus Rift John Carmack csatlakozik az Oculus Rift csapatához Wicked Paradise - erotikus játék Oculus Rifthez
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. mikej95
2014.01.13. 16:09
A számozott folytatások korában el is hiszem nem csapnak le egy ilyen új dologra a kiadók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. nemlehet
2014.01.13. 16:13
Nem hiszem, hogy le fognak csapni az ocolus riftre, inkább kihozzák a saját szarjaikat, arany áron és csak azzal lesznek kompatibilisek a játékaik. Nekik ez így nem üzlet, vagy legalábbis nem akkora.

Amúgy szívesen kipróbálnám, nincs valahol kirakva állandóan? Pesten vagy pest környéként. Tudom, hogy különböző eseményeken demózzák, de eddig még nem sikerült eljutni odáig, hogy sorra is kerüljek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. jozef8
2014.01.13. 16:24
Volt szerencsém kipróbálni. Csak ajánlani tudom. Ha a fejlesztők nem erre felé terelődnek akkor nagy hibát követnek el. A HL2 iszonyú volt vele, és ez csak a fejlesztői változat volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. zsolt200
2014.01.13. 18:05
Eddig is sejtettem hogy nem lesz olcsó mulatság, de most már hogy kamera is van hozz, meg 1080p-s, így már nekem tuti nem esik megfizethető kategóriába.
Ui: Még mindig nem látom mihez szóltam hozzá a profilomban, ezt jó lenne visszacsinálni, vagy valahol máshol megtudjam nézni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Turit
2014.01.13. 18:21
Az első változat 300 dollár volt ,a mostani ha jók az információim akkor 500 dollár lesz. Szerintem nem drága így se. Egy nagyobb monitor is kerül ennyibe de ez sokkal jobb élmény és látványosabb.
Nekem se volt még alkalmam kipróbálni, az élménybeszámolók engem meggyőztek.

Nem hiszem hogy 10-20 év lesz mire elterjed, inkább 1-2 év
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zephyrus
2014.01.13. 18:36
cserébe a nagyobb monitor nem csak játékra jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. bitangue
2014.01.13. 20:46
akit érdekel kicsit a dolog, 2 srác tesztelgeti játékokkal, h mégis h megy a rift. itt a csatornájuk: http://www.youtube.com/user/thevrhu

facebook oldaluk is van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. crowly
2014.01.13. 22:37
10-20 év? Kizárt dolog. A mai világban miféle technológia igényel ennyi időt, hogy elterjedjen miután már prototípus van és emberek próbálgatják? Ha tényleg jó lesz akkor ennél sokkal gyorsabban terjed majd.

Úgy képzelem el a viszonyát a monitorhoz kb. mint a billentyűzet+egér és a controller. Annyi eltéréssel, hogy ez nem annyira platformhoz, hanem inkább játék típushoz kötődne. Van ami ezzel jobb, van ami azzal. (bár a controllert is úgy képzelném el, de a gyártók máshogy gondolják és ők platformhoz kötik mivel irányít az ember ˘˘ )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zsolt200 Turit
2014.01.14. 14:45
Köszi a választ, akkor ez még a megfizethető kategória.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog
2014.01.14. 15:40
Szerintem,amig ezt ekkora,arco eltakaro monstrum meretben tudjak elkesziteni,addig jogosan ockodnak a nagyobb kiadok,biztos emlekeznek meg a Virtual Boy-ra.
En is azon a velemenyen vagyok,hogy ez szepen el fog tunni mielott megjelenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kunrichard
2014.01.14. 16:59
Én vevő vagyok rá. elvégre a fejlesztői verzió 60000Ft-nak megfelelő USA dollárért megvásárolható és elméletileg a végleges verzió még ennél is kedvezőbb áron kerül majd forgalomba.
Én aztmondom viszlát 3D üdv Oculus
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. KatonaKM
2014.01.14. 17:20
Jól teszik, ha elkezdenek érdeklődni utána, mert bár az első néhány generáció.. hát, nem volt tökéletes... de az igény megvan rá.
Tudjuk, a kiadók sosem jeleskedtek az innovációban, inkább piacra dobták a Super Heroes GTA Diablo stb XI. részét, de aki most kimarad, azt elgyalulja a jövő. Lásd Google Glass, ez már a jelen és használják és szeretik.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zsolt200 kunri...
2014.01.14. 17:57
Azt nem mondanám hogy viszlát 3d, mert az oculus is 3d-s
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kunrichard
2014.01.14. 19:19
Tudod hogy értettem.
persze hogy 3D de azthiszem hogy megfelelő alternatíva lenne a hatalmas passzív 3D megjelenítők helyett. Bár még nem volt szerencsém kipróbálni de amit eddig olvastam róla az épp elég megyőző volt..
Én őszintén szólva már nagyon várom a végleges verziót remélem nem kell rá éveket várni. és ha megfizethető áron lesz akkor simán bevállalok egy ilyet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!