iPon Hírek

Oculus vs. Zenimax - 500 milliót kell fizetnie a Facebooknak

Dátum | 2017. 02. 02.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Megszületett az elsőfokú bírósági ítélet az év (talán az évtized?) technológiai perében, mely a Zenimax és az Oculus között kezdődött el pár hete. Az ítélet szerint az Oculust tulajdonló Facebooknak 500 millió dollár kártérítést kell fizetnie a Zenimaxnak. A bíróság úgy találta, hogy az Oculus és annak vezetősége jogtalan módon használta fel a Zenimax technológiáját az Oculus Rift elkészítésére. Az Oculusnak természetesen nem tetszik az ítélet, úgyhogy fellebbeznek. "Az egész vállalatunk a technológiára épül, ezért nagyon komolyan vesszük, ha valaki a szellemi termékeinkből lop. Nagyra értékeljük, hogy a bíróság a vádlott ellen döntött, és fél milliárd dollárt szabott ki kártérítésül." - nyilatkozta Robert Altman, a Zenimax elnöke. Az Oculus azonban úgy látja a helyzetet, hogy itt kereskedelmi titkok ellopása volt a fő vádpont, amiben végül nem találták bűnösnek őket. Ezzel együtt természetesen csalódottak, és mindenki számára egyértelművé szeretnék tenni, hogy az Oculus a saját technológiájukra épül, úgyhogy fellebbeznek. A beszámolók szerint egyébként az 500 millió dolláros büntetés a következőkből áll össze: - Oculus - megszegett titoktartási szerződés - 200 millió - Oculus - szerző jogok megsértése - 50 millió - Palmer Luckey - eredet hamis megjelölése - 50 millió - Oculus - eredet hamis megjelölése - 50 millió - Brendan Iribe (volt vezérigazgató) - eredet hamis megjelölése - 150 millió
Palmer Luckey-nak 50 millió dollárt kéne fizetnie.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. ianbrenner
2017.02.02. 20:46
Mi az, hogy eredet hamis megjelölése?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. crowly
2017.02.02. 20:59
A Zenimax játékkiadó, illetve a leányvállalatai játékokat fejlesztenek. Mégis miféle technológiát loptak tőlük, ami egy VR szemüveg alapja? Amiből amúgy meg temérdek van már a piacon, mind hasonló felépítésű és lényegében évtizedekre visszamenő alapja van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Ch00ler
2017.02.02. 21:18
https://www.law.cornell.edu/uscode/text/15/1125


Kb. azt jelenti, hogy azt allitja valaki, hogy az o sajat otlete, sajat tulajdona volt az, amit aruba bocsajtott. Magyarul lenyulta valakitol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Bzsolt
2017.02.02. 22:31
Eredetileg a VR-t a Zenimax kezdte el fejleszteni házon belül, de úgy látták, hogy a játékos közösség még nem érett meg a technológiára, és elhalasztják a kiadását, és visszavették a fejlesztés prioritását. Carmack is ezen dolgozott annó, még az ID-nél amit megvett a Zenimax... Ez nem tetszett Carmack-nak. Ekkor jött Palmer Lucky és felajánlotta neki, hogy csatlakozzon a csapatához, és fejlesszék együtt az occulust. Carmack meg úgy gondolta, hogy amit a zenimaxnál (ID-nél) közösen fejlesztettek, azt elviszi magával. Ebből lett az Occulus rift. Ez az ami nem tetszett a Zenimax-nak, mivel ők jelezték az elejétől fogva, hogy a technológia amit használnak az az övék, ők fejlesztették, mások tudták licencelni. Ekkor döntöttek úgy Palmer-ék, hogy mivel ott van már náluk Carmack, saját fejlesztésként adják el a dolgot. Mivel beállt mögé a Facebook, úgy gondolták, senki sem fog szólni semmit. Hát nem így lett.
Többre bűntettem volna őket, mivel úgy gondolták, hogy ha sok pénzük van, akkor senki nem mer szólni nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Cavalli87 Bzsol...
2017.02.03. 00:28
Nekem csak az furcsa, hogy nem tudták maguknak megvenni a bírókat, se peren kívüli megegyezés, valaki nagyon el akarta kaszálni őket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim
2017.02.03. 06:35
Az első erről szóló cikk, amiben nem látom Carmack, mint főkolompos nevét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hympyke
2017.02.03. 08:07
Teljesen mindegy mi a kiváltó ok, de ha beszarik az Oculus akkor legalább gyorsabban kipusztul még egy használhatatlan semmire való technológia. Az egész VR kb annyit ér mint a 3D tévézés... egy nagy nulla. 20-30ezerért majd jó lesz krónikus farok vs marok fightereknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Gyurkov
2017.02.03. 08:19
És remélem minden egyes eladott darab után is fizetniük kell majd a Zenimax-nak. Így lenne korrekt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gombabacsi
2017.02.03. 10:05
milyen technológia van az oculusban amit fel kellett találni???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ferenczga Gyurk...
2017.02.03. 10:57
Nem hiszem, hogy korrekt lenne, tekintve, hogy nem fejlesztettek belőle kész terméket, ráadásul ahogy írták is, halogatták erősen.
Az alapötletért max fizessenek, aztán ennyi. De én személy szerint ezt is erősen korlátoznám, mert ha nem fejleszt belőle az ötletgazda,, akkor ne üljön már rajta korlátozva a világ technológiai fejlődését. Persze ez messzire vezet, nyilván sokaknak nem tetszene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. chaos25 hympy...
2017.02.03. 11:10
Gondolom próbáltad, az összeset azért vagy ilyen okos!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rocknor
2017.02.03. 13:31
Én ugyan nem próbáltam, de szerintem hamar le fog csengeni ez a VR dolog. Lehet, 1-2 órát baromkodni jó, de nem tudom elképzelni, hogy pl a Skyrimet így toljam végig, vagy valami másik hosszú RPG-t. Monitort sosem fogja helyettesíteni. Pluszba, aki burzsuj vegye meg , ha már nincs mire költenie a pénzét, valami értelmesebbre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BiroAndras rockn...
2017.02.03. 17:07
"Én ugyan nem próbáltam"

Innen kár is tovább olvasni. Ha nem próbáltad akkor fogalmad se lehet róla, hogy milyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!