iPon Hírek

OCZ: HSDL interfész SSD meghajtókhoz

Dátum | 2010. 06. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS


PCI Express kártya HSDL vezérlővel és SAS porttal.
Az OCZ illetékesei egy saját fejlesztésű technológiát mutattak  be, ami a HSDL nevet viseli (High Speed Data Link). A megoldás kifejezetten a többcsatornás architektúrára épülő nagysebességű SSD meghajtók számára készült, amelyeknek nem elegendő a SATA/SAS 3 Gbps-os, de még a SATA/SAS 6 Gbps-os szabvány által kínált adatátviteli sávszélesség sem. Az extrém írási- és olvasási sebességet kínáló NAND Flash alapú termékek ezért PCI Express kártyák formájában érkeznek, amelyen tulajdonképpen RAID tömbbe kapcsolva foglalnak helyet maguk az SSD modulok. A kártyák általában PCI Express x4-es vagy PCI Express x8-as csatolófelület segítségével kapcsolódnak a konfigurációhoz. Már egy PCI Express 1.1 x4-es csatolólfelület is elegendő ahhoz, hogy megfelelő sávszélességgel lássa el az SSD egységeket, de az OCZ által kifejlesztett eljárás ennél jóval nagyobb sávszélességet kínál. A hagyományos PCI Express formátumú kártyák hátránya, hogy azok blade szerverekben méretük miatt nem alkalmazhatóak megfelelő hatékonysággal.

PCI Express kártya HSDL vezérlővel és 4 db SAS porttal.
Jelenlegi formájában a HSDL kiaknázásához egy speciális vezérlő alkalmazására van szükség, amely PCI Express csatlakozón keresztül kapcsolódik a rendszerhez. A vezérlő maximum négy darab SAS porttal ellátott, üzleti felhasználók számára készített SSD meghajtó egyidejű kezelésére képes, az általa kínált maximális adatátviteli sávszélesség pedig 20 Gbps-os (2,5 GB/s-os) értéket képvisel. A HSDL ugyanazokat az alap protokollokat alkalmazza, amit a PCI Express is, gyakorlatilag nem tesz mást, minthogy összefűzi a rendelkezésre álló PCI Express sávokat egyetlen virtuális csatornává. Az OCZ vezérlőjét használó kártyák már alacsony profillal érkeznek, így jóval helytakarékosabbak, mivel az SSD modulok nem rajtuk helyezkednek el, hanem az általuk kínált SAS portokra csatlakoznak. A szokásos kábelt lecserélik egy új fajtára, de a csatlakozók kialakítása szabványos marad, nem változtatnak rajta semmit.

HSDL-képes SSD meghajtó.
A HSDL technológia alkalmazásának semmilyen extra szoftveres követelménye nincs, kiaknázásához csak magára a HSDL vezérlőre és HSDL támogatással ellátott speciális SSD meghajtókra van szükség. Ilyenek nem meglepő módon először az OCZ kínálatában fognak felbukkanni. A gyártó ezzel egy időben már azzal a lehetőséggel is foglalkozik, hogy miként lehetne az alaplapkészítő vállalatokkal együttműködni annak érdekében, hogy a HSDL vezérlő közvetlenül az adott alaplapra kerülhessen, azaz a technológia még helytakarékosabban működhessen, így külön PCI Express alapú vezérlő kártyára sem lenne szükség.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. bszoke88
2010.06.12. 15:33
csak azt nem értem, h minek még egy szabvány, már a sata és az sas helyett is lehetne pci-e-t használni, kábelek is vannak hozzá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szerzetes
2010.06.12. 16:47
Talán mert a PCI csak egy csatorna és nincs benne semmi vezérlés?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2010.06.12. 20:43
Szerzetes
ezt hogy érted???

Mikrobi
az addig ok, h vannak pci-e-s ssd. ez a hsdl arra készült, h maguk a flash chip-ek ne legyenek azon a kártyán, ami belemegy a pci-e slotba. magyarán csak kivezetés. ezért írtam, h miért kell új szabvány, még egy réteg, miért nem használják csak a pci-e-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!