iPon Hírek

OCZ IBIS: SSD meghajtók HSDL interfésszel

Dátum | 2010. 09. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az OCZ illetékesei korábban már ejtettek néhány szót azzal kapcsolatban, hogy a vállalat mire készül üzleti SSD meghajtók frontján: az akkoriban rendelkezésre álló információk alapján annyit lehetett tudni, hogy HSDL (High Speed Data Link) csatolófelülettel ellátott megoldásokon dolgoznak a cég mérnökei. Az új interfész használatának köszönhetően sokkal nagyobb adatátviteli sávszélesség áll majd az SSD meghajtók rendelkezésére, mint amit a SAS vagy SATA csatolófelületek alkalmazásával el lehet érni.

Egyportos HSDL vezérlőkártya (PCIe x4)
Négyportos HSDL vezérlőkártya (PCIe x16)
A HSDL interfésszel ellátott megoldások most pedig valósággá váltak, az OCZ ugyanis bemutatta IBIS névre keresztelt SSD családját, amelynek tagjai HSDL interfész segítségével kapcsolódnak egy PCI Express x4-es slotba illeszkedő egyportos vezérlőkártyához. A PCI Express x4-es kártya és az SSD meghajtó között rendkívül jó minőségű SAS adatkábel teremt kapcsolatot. Az IBIS SSD meghajtó belsejében összesen négy darab SandForce SF-1200-as sorozatú vezérlő lapul, amelyek egy Silicon Image 3124 RAID vezérlőre vannak felfűzve. Ez utóbbi vezérlő ugyanaz, mint amit a RevoDrive esetében is használnak. A vezérlő egy Pericom PCIe x4-es switchez kapcsolódik, amely HSDL interfészen keresztül továbbítja a négy PCIe sávon futó jelet a vezérlőkártyához, ahol azt egy másik chip a PCIe buszra ülteti azt. Ez a megoldás nem túl elegáns, de a nem is oly távoli jövőben már az egész szövevényes rendszert helyettesíthetik majd egy natív PCIe-HSDL vezérlőchippel. Az egyportos, PCI Express x4-es slotba illeszkedő vezérlőkártya mellett az OCZ négy darab HSDL portot kínáló megoldást is piacra dob: ez - az egyébként 69 dollárba kerülő - termék már PCI Express x16-os slotba fog illeszkedni, tartalmaz majd egy RAID vezérlőt is és lehetővé teszi, hogy egy rendszerben akár négy darab IBIS SSD meghajtót használhassunk. Az egyportos PCI Express x4-es slotba illeszkedő vezérlőkártyának köszönhetően 2 GB/s-os sávszélesség áll az SSD meghajtó rendelkezésére (1 GB/s oda és 1 GB/s vissza).

OCZ IBIS
A 3,5 hüvelykes formátummal rendelkező IBIS SSD meghajtó a fent említett alkatrészek mellett MLC típusú NAND Flash chipeket tartalmaz, amelyek kétmillió üzemórán át működhetnek majd meghibásodás nélkül. A három év garanciával forgalomba kerülő újdonságok között 100 GB-os (529$), 160 GB-os (629$), 240 GB-os (739$), 360 GB-os (1099$), 480 GB-os (1299$), 720 GB-os (2149$) és 960 GB-os (2799$) változatok lesznek jelen és a fentebb említett egyportos vezérlőkártya minden esetben ingyen jár majd hozzájuk. Fontos kiemelni, hogy termékek kifejezetten az üzleti felhasználókat célozzák majd meg, azaz szerverekbe és munkaállomásokba szánja őket a gyártó.

Az AnandTech már tesztelte is a 240 GB-os IBIS modellt. Az asztali alkalmazások általában nem rónak nagyobb terhelést az SSD meghajtókra:  a queue depth (teljesítésre váró I/O lekérdezések mennyisége) ezekben az esetekben 1-3 közötti szinten helyezkedik el és sosem magasabb 5-ös szintnél. Ekkora terhelés mellett a 240 GB-os IBIS meghajtó 373 MB/s-os olvasási- és 323 MB/s-os írási sebességet ért el, de a terhelés növelésével ezek az értékek jelentős mértékben emelkedtek. A teszt második felében munkaállomás-szintű terhelést pakoltak az SSD meghajtó vállára (queue depth=32), így az olvasási sebesség 804 MB/s-ra, az írási sebesség pedig 675 MB/s-ra növekedett. A véletlenszerű írási teljesítmény is említést érdemel: 4k módban a tesztelt IBIS meghajtó 130000 I/O művelet elvégzésére képes másodpercenként, ami félelmetesen komoly teljesítmény.

Az AnandTech által készített teljes tesztet itt találják az érdeklődők.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. jozsefm
2010.10.03. 23:09
Na majd ha egyszer ezeknek lesz ,1€ alatt a GB-onkénti ára!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!