iPon Hírek

OCZ Indilinx Everest SSD vezérlők: kibújt a szög a zsákból

Dátum | 2012. 04. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az OCZ Indilinx Everest SSD vezérlője tulajdonképpen egy, a Marvell által készített megoldás, nem az OCZ saját, házon belüli fejlesztéseinek eredménye.

A teljes gőzzel az SSD piacra fókuszáló vállalat több mint egy éve vásárolta fel az Indilinx-et. Azóta a cég elég szűkszavúan fogalmaz, ha szóba kerülnek Indilinx Everest névre keresztelt SSD vezérlői, amelyek az Octane és a Vertex 4-es SSD meghajtókon teljesítenek szolgálatot. Talán most már azt is tudjuk, hogy mi ennek az oka.


Az AnandTech kutatómunkájának köszönhetően fény derült a turpisságra: a szóban forgó SSD vezérlőchipek csak nevükben köthetőek az Indilinx-hez, ugyanis magát a hardvert a Marvell készítette. Az első Indilinx Everest SSD vezérlő tulajdonképpen nem más, mint egy Marvell 88SS9174-es chip, amely hardver szinten mindössze annyiban különbözik a riválisok által alkalmazott példányoktól, hogy magasabb magórajelen ketyeg. A második generációs Indilinx Everest vezérlő, amely Everest 2 néven fut – és amely a Vertex 4-es SSD meghajtókon is helyet kap – a jelek szerint szintén a Marvell műhelyében készült: ez a chip a 88SS9187-es típusjelzést viseli.

Pedig az OCZ Indilinx Everest-je is Marvell vezérlőre alapoz, mint a riválisok termékei.
Természetesen nincs azzal semmi baj, ha egy vállalat az SSD-ihez kész vezérlőket használ – az OCZ ezekhez például házon belül kifejlesztett, teljesen saját firmware-t alkalmaz. Az már azonban egy kissé furcsa, hogy a vállalat minden lehetőséget megragad, hogy leplezze, ki az SSD vezérlők eredeti gyártója. Az akció olyannyira jól sikerült, hogy a média képviselői mind azt hitték, hogy az Indilinx Everest vezérlő tulajdonképpen OCZ hardvernek minősül, amit a vállalat által felvásárolt Indilinx készített. Ahogy az a fenti összehasonlító ábrán is látszik, a riválisok esetében feltárta a cég, hogy az ő megoldásaik Marvell alapokon nyugszanak, míg saját termékénél nem – jelen esetben az Octane SSD-nél.

A vállalat nem érezte szükségét annak, hogy említést tegyen az SSD vezérlő készítőjéről, ami tulajdonképpen érthető is, hiszen hasonló gyakorlatot folytatnak a többiek is – igaz, az OCZ-vel ellentétben a Crucial és az Intel nem rejti véka alá, hogy SSD meghajtóiban mely vállalat SSD vezérlője lapul. A Marvell számára egyébként nem jelent problémát az OCZ gyakorlata: a cég nem bánja, ha az OCZ Indilinx felirattal dobja piacra a különböző SSD meghajtóiban helyet kapó Marvell vezérlőket.

Tény, hogy a fentiek nem befolyásolják az OCZ termékeiről eddig alkotott képet, sőt, az SSD meghajtók értékéből sem vonnak le semmit, de a gyakorlat azért mindenképpen furcsa és kissé érthetetlen is, mivel az igazság szinte mindig kiderül – ez történt most is.

Úgy igazságos, ha azt is megemlítjük, hogy az OCZ műhelyében már készülnek a házon belül kifejlesztett SSD vezérlők is, ám az újdonságok specifikációival és várható megjelenésükkel kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre információk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Destructo
2012.04.16. 09:04
Te jó ég... Majd ha 5k lesz akkor 2x1TB-ra benevezek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm
2012.04.16. 09:13

Mi szükségük volt erre?
Aki nem ért hozzá annak teljesen mindegy, a témában jártasak pedig csak megnyugszanak a Marvell hallatán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Sr4c
2012.04.16. 09:20
Pff értelmetlen trükközés a semmivel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. markangabo...
2012.04.16. 09:35
Én SSD-t teszt alapján választanék, nem vezérő. Ami kikötésem van a vezérlővel, hogy legyen megbízható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm marka...
2012.04.16. 10:47
Kisebb-nagyobb hibákba, minden gyártó belefutott az utóbbi időben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csabi02
2012.04.16. 11:46
Nekem személy szerint mind1 lenne milyen a vezérlöje csak ne szarjon be!
Vettem 1 120Gigás OCZ Agility 3 ast és 2hétig bírta a vezérlöje
De egésszen addig tökéletesen müködött és mivel a notimban sata2 es csati volt
csak az szabott határt a sebességének!
Vissza küldtem és azt írták hogy 3-4hét mire kicserélik
Örültem mert elég jó áron vettem 116 euro volt,de így elég kellemetlen a helyzet,hogy bármikor elromolhat csak úgy elöjelek nélkül egy ssd vezérlö....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Lazahunter
2012.04.16. 22:14
csabi02
Tegyük hozzá, hogy 2011-2012-ben egyenesen vicces, hogy egy ilyen szaros kis chip be tud szarni. Ennél sokkal bonyolultabb áramkörök milliói is megbízhatóbban működnek, miközben ezeknek még az árát is rendesen megkérik(megkérték).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!