iPon Hírek

OCZ SSD meghajtók 25 nm-es gyártástechnológiával

Dátum | 2011. 02. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az OCZ illetékesei örömmel jelentették be, hogy az OCZ az első olyan SSD gyártó a piacon, aki 2x nm-es csíkszélességgel készülő NAND Flash chipekkel ellátott SSD meghajtókat kínál. A vállalat a piacon elsőként hajtotta végre a 34 nm-es csíkszélsségről a 25 nm-es gyártástechnológiára történő átállást, amely komoly mérföldkőnek tekinthető, ugyanis a friss gyártástechnológiának köszönhetően ezentúl ugyanazért az összegért több adattároló kapacitáshoz juthatunk, cserébe viszont valamelyest csökken a NAND Flash cellák által elviselt írási ciklusok mennyisége, azaz a chipek várható élettartama.


Ez utóbbi tény sajnos nem meglepő, ugyanis már hónapokkal ezelőtt is olvashattunk arról a különböző hírekben, hogy a 34 nm-es NAND Flash chipek esetében érvényes 5000 írási ciklus körüli élettartam a 25 nm-es gyártástechnológiával készülő NAND Flash chipek esetében már csak 3000 írási ciklus lesz. Ezzel a nem túl előnyös tulajdonsággal valamit kezdeniük kell a gyártóknak, hogy a csíkszélesség váltás következtében megszerzett előnyök továbbra is vonzóak maradjanak. A 25 nm-es gyártástechnológiával készülő NAND Flash memóriachipeket tartalmazó SSD meghajtóknál az úgynevezett „over-provisioning” tárterület mérete – amely egyébként a felhasználók számára teljesen láthatatlan – nagyobb lesz, így valamelyest sikerül kompenzálni a rendelkezésre álló, a korábbinál szerényebb mennyiségű írási ciklust. Az említett tárterületet az SSD vezérlő kezeli és a terület legfőbb célja az, hogy a rendelkezésre álló írási ciklusokat minél hatékonyabban, pazarlás nélkül használhassa fel a rendszer.


Az új gyártástechnológiával érkező SSD meghajtók esetében a felhasználók azt vehették észre, hogy egy 34 nm-es csíkszélességű NAND Flash memóriachipek köré épülő SSD-hez képest az újdonságok 4-5 GB-tal kevesebb tárterületet kínálnak, pont a megnövelt „over-provisioning” tárterület miatt. Az OCZ egyelőre nem látta el semmiféle extra jelöléssel a 25 nm-es csíkszélességgel készülő NAND Flash chipeket tartalmazó SSD meghajtóit, így azokat nem lehet megkülönböztetni 34 nm-es gyártástechnológiával készülő társaiktól, legalábbis első ránézésre semmiképpen. Remélhetőleg ez a helyzet hamarosan megváltozhat.


A 25 nm-es gyártástechnológiára alapozó SSD meghajtók egyébként ugyanolyan garanciális feltételek mellett kerülnek forgalomba, mint elődeik. A gyártó közleménye árakról és SSD modellekről nem tett említést.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. mtrx220
2011.02.16. 14:44
kamu szaga van ennek az egész "ennyi meg annyi irási ciklust visel el" dolognak.
nevetségesnek tartom, hogy elkérnek érte több 100 eurót és nem elég hogy kicsi a kapacitás, nem elég hogy elvesznek egy csomót az "új" technológiának köszönhetően, még nem is tart addig mint egy hdd!
plusz még Te gondold meg hogy mire használod - nehogy idő előtt behánnyon a vásárfia, hát az anyátokat azt!
de akkor mi értelme a sebességen kivül? semmi?
mert kb semmi de semmi előnye nincs a sebességén túl, sőt egyre jobban kijön hogy egy nagy pénzlehúzás az egész ssd úgy ahogy van.
szemétre való ipari hulladék - sznoboknak ideális.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. MZperX75
2011.02.16. 15:19
Nem minden esetben kell,otthoni felhasználásból kiindulni.
Igen abban igazad van ,hogy "nekem itthon X4-es rendszerem mellé,hogy a krájzisz hamarabb elinduljon ,nincs szükségem SSD-re."
Nem csak "VÉRISTVÁNOK VANNAK"
Ha egy cég ,tervezéssel,nagyon nagy számításkapacitást kell megmozdaniuk,és egy egy munka olyan mértékü haszonnal jár,hogy "bagó ráfordítással-gondolok itt 100.000ft -os ssd" aakor nem számít ,hogy 2 hónap múlva cserélni kell.
Egy "szerszám" ami elkopik,de sok pénzt termel,+időt sporol vele a cég és hát IDŐ=PÉNZ!!!!

MTX220,kicsit gondolkodj ,míg egy hivatalos fórumra butaságokat írsz,ne magadból indulj ki,Nem csak pistabácsi,meg te használsz számítógépet
Elnézést a hangnemért OFF
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. mtrx220
2011.02.16. 16:29
figyi, ugyanaz pepitában.
a hirben nincs olyan, hogy üzleti felhasználóknak készülne. rendkivül egyszerű, tehát hozzáférhető a vérpistiknek is.
és persze hogy magamból indulok ki, egy non-business felhasználóból.
ha egy cégnek megéri, akkor vegye.
de nem csak ők vannak a világon, hanem vannak az egyszeri emberek is.
elvégre ez a réteg is meg van célozva, de persze semmit sem kötelező megvenni.
csak ennyi és nem több, elvégre mégiscsak az ssd a hdd utódja. de már elég régóta jelen van a piacon úgy gondolom.
és absz nem is az árat emelném ki a legnagyobb gondként, hanem azt hogy nagyon rövid idő után magától is tönkremegy. ez nevetséges.
mindegy, szép napot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Renhoek mtrx2...
2011.02.16. 17:41
mtrx220

Ha nem értesz a technológiájához, akkor felesleges hozzászólnod. Látszik, hogy nem láttál még SSD-s gépet, ez biztos. Ezenkívül, az élettartammal szerintem senkinek nem volt ilyen problémája. Olvasgass utána légyszíves, olvasd el a PH áttekintő cikkét.

Folyamatosan végigkövethető a cellák romlása, nem egyszerre borul meg az egész. Még így is bőven jó lesz annyi évig, amikorra már rég 100x jobbak lesznek.

Nehogy már a HDD jobb legyen... Meg se tudom számolni, hány mechanikai hibás, bad sectoros, táp miatt kihalt, vagy csak szimplán egyik pillanatról a másikra megdöglő vinyót láttam. Sőt sajnos az újabbak szerintem még rosszabbak is ilyen téren, az adatsűrűség miatt.

HDD-re is szükség van ez egyértelmű. Kiegészítik egymást az SSD-vel.

Az meg hogy drága? 30K-ért már lehet venni egyet, ami rendszernek tökéletes és fényévekkel gyorsítja a gépet, ugyanis a HDD a legszűkebb keresztmetszet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. inq
2011.02.16. 18:29
renhoeknek igaza van. nem kicsit, nagyon.
3000 írási ciklus nem kevés. Ennyi erővel a 8 millió klikk egéren meg még kevesebb lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. DJJK
2011.02.16. 18:35
mtrx220

A mondatok első szavát nagy kezdőbetűvel írjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Sheldon
2011.02.16. 18:41
Renhoek Tudom, hogy off, de a "fényévekkel gyorsítja a gépet" kifejezés azt jelenti, hogy nem tudod mi a fényév. Ha viszont nem tudod mit jelent akkor miért használod? A fényév az a távolság amit a fény vákuumban megtesz ha egy földi évig halad, tehát sebesség X idő = távolság dimenziójú. A "gyorsítja a gépet" meg nem távolság ha nem gyorsulás dimenziójú. Amúgy ha emiatt végre elérik a az SSD-k árai a 1$ / Gb-s árat, akkor végre megfizethetők lesznek értelmes méretben is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. sleepingdr...
2011.02.16. 19:10
Azt kéne látni, hogy az SSD nem a HDD utóda, hanem kiegészítője lesz (szerintem!) idővel. Már most is vannak hibridek: ODD+SSD meg HDD+SSD is, aminél egy 4-16 GB SSD jutna egy 1000gb HDD-hez. Én ebben látnám az otthoni felhasználás lehetőségét. Amugy nemré vettem egy 16GB-os SSD-t, nem venném meg ujra, de meg sem bántam. egy HTPC-ben van, a rendszer harmada idő alatt áll fel, a filmek adatbázisát pillanatok alatt frissíti, tölti be, stb. 16gb ssd+1000gb hdd a moziknak: ideális kombó! Szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. prohlep
2011.02.16. 19:18
"elvégre mégiscsak az ssd a hdd utódja"

Egyre vilagosabb, hogy nem utodja, hanem egy alternativa MAS celra.

"3000 írási ciklus nem kevés"

Valoban nem keves, hanem egyenesen riaszto.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. prohlep
2011.02.16. 19:35
En eppen most keszultem egy SSD-parosra (RAID1) beadni a derekamat, de elgondolkodtato a helyzet. Az 5000/34nm es 3000/25nm nem valami biztato tartossag, ... akkor sem, ha a vezerlo igyekszik szetteriteni a terhelest.

Belenezunk es rendet rakunk egy egy fajlrendszerben, maris nehany szazezer fajl hozzaferesi informacioja frissul. 3-5 ezer, az vicc, vagy luxus. Elcsabuljak?

Az is igaz, hogy a ket honapja vett 4 darab 2 teras wincsi egyike rendszeresen majdnem egy percet kuzd kihalo felben levo szektorert, ... es egy nagyjabol haromnegyed eve vett 2 darab 2 taras egyike sitty-sutty "eltunt" egy szerver alaplap latokorebol, de meg nem volt idom kimenni a szerverhez megnezni, hogy hova lett a wincsi, ... tavolrol az a benyomas, hogy total sukette valt.

1 teraig bezarolag nem voltak ilyen elmenyek, fel teras wincsik vilaga egyszeruen megbizhato volt.

Atterjek az advanced format wincsikre? Az szivas az installalasnal.

Win7 sem kepes szoftver raid-rol bootolni, viszont az alaplapi hamis-raid eseten nem tudom beallitani az advanced formathoz szukseges raid parametereket. Ergo Win7 eseten advanced format raid-hez kell kulon egy szingli boot wincsi, vagy hagyomanyos wincsik hamis-raid-ben.

Lassan ket hete nem tudom, hogy merre masszak ki a wincsi problemaimbol, merre fejlesszek. Anyagilag a nagy wincsik erik meg, de vagy gyanusak a szaporodo hibak miatt vagy szivok az advanced formattal. Sebessegkritikus helyre SSD, de gyanus az elettartam. De visszafele fejleszteni sincs kedvem, hogy fel taras hagyomanyos wincsikbol epitkezzem.

Pedig harom helyre kellene ket tera redundans megoldas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozsefm Sheld...
2011.02.16. 20:52
Ettől az utóbbi időben inkább távolodunk,sajnos .Még €-ban is jó lenne mert akkor egy 128 GB-os SSD mondjuk 35-ezer lenne az 57 helyett.Pedig arról volt szó,hogy már tavaly decemberre alá megy az 1$/GB-nak ,sőt elemzők az 50 centet sem tartották lehetetlennek ebben az évben, és ennek a felét tartanák versenyképesnek.
Az élettartam vitába nem akarok belemenni, álljon itt egy mondat mely 2008-02-16 kelt:-
"Annyit érdemes tudni, hogy a tesztben fenntartásokkal kezelt meghajtókat immáron a XX fórumtagjai is használják."-
- és értékelje mindenki vérmérséklete szerint.
Annyit azért halkan megkérdeznék ,hogyha azt deklaráljuk ,hogy kb. 4,évente egy aktuálisan csúcskategóriás komponensekből összerakott gépet nyugodt szívvel ki lehet kukázni, vagy régiség gyűjtőknek ,esetleg technika történeti tárlatnak felajánlani, akkor miért kelt aggodalmat menyivel marad tovább használható ennél az időszaknál egy SSD.
De kérdezhetem úgy is, ki az aki ennyi idő után egy vadonatúj gépbe átrakja a 4 évig használt merevlemezt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Balucsek
2011.02.16. 21:28
Ez a 3000 max írás elég szörnyen hangzik, de ha jól számolom egy kb 40 gigásat ha nem végzek rajta semmi biztonsági módosítást kb 46 év alatt csinálnám ki.
A napi átlagos írás 7 Giga körül van a gépemen ugye ha nem lehetne újra írni egy 40 gigásat akkor 5,71 nap alatt csinálnám ki de 3000-szer lehet újraírni így 5,71*3000=17142,85 napig bírná ami 46,96 év ha jól számolom ami azért nem hangzik már olyan rettentően rosszul, de persze lehet valahol nem stimmel a számolásom, meg a Wear leveling-el így nem számolok. De ha nem jól számolom akkor javítsatok ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. StevyXIX
2011.02.16. 23:01
józsef m.:
Van aki átrakja, még IDE merevlemezét is,
de szerintem is alaptalan az aggodalom, HDD-k se olyan túl tartósak, sok a meghibásodás lehetősége, szektor hibáktól kezdve az írófej elromlásáig ami végzetes már, 5 év már HDD-nek is szép idő 10 meg aztán végképp, SSD-nél még mindig évtizedekről beszélünk, működjön csak 10 évig annyi idő alatt olyan mértékben elavul, hogy használatának nem sok értelme lesz, mert addigra sokkal fejlettebb eszközök lesznek (vagy lehetőségek, ki tudja mi lesz addigra), igaz SSD jóval drágább, de sokkal fejlettebb és ami a fő sokkal gyorsabb egy HDD-nél, jelenleg ez az ára, versenyképes ára lesz egy 28nm-en készül SSD-nek (mondjuk 30k alatt 128GB-os Sata3-as csatlakozóval nekem számomra már megérné) akkor már bőven megéri majd 3000-es írási ciklussal is (mondjuk csak 5 éves élettartamot, kinek nem elég?), tárhelynek úgy is marad a HDD, rendszerlemeznek meg tökéletes lesz az SSD.

mtrx220:
Neked sok, másnak meg nem annyira, nekem is sok még várok hogy csökkenjen az ára, mert nagyon vonzó egyébként, 10000 írási ciklussal is több évtizedes működési időt számoltak (ph-n konkrétan éves 5,5 TB-al számoltak felezett élettartammal vagyis 5000 írás ciklussal (190TB-nyi élettartammal vagyis ennyi adat felírás után számoltak az SSD halálával) így lett 34 év, havi 469 GB írásról beszélünk, gondolom ennyit te sem használod még torrent esetén sem a merevlemezed, ha lefelezzük az élettartamot vagyis 2500 írást számolunk akkor is 17 évnél tartunk havi 469GB adat írással, napi 15GB-ot jelent és gondolom van olyan nap hogy be se kapcsolod a géped.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. anzani
2011.02.17. 09:18
vettem egy ocz vertex2 ssdt.
igaza volt aki azt mondta, hogy ne procit cserélj plusz párszáz MHz-ért, hanem ssd.. hihetetlen gyorsulás, hdd sehol nincs ehhez képest.
néma a gép, nem melegszik, laptopba meg pláne megéri.. még tovább bírja az akkkkksi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. anzani
2011.02.17. 09:20
ez még csak a telepítés után.. semmi finomhangolás.. driver optimizálás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. yodamester...
2011.02.17. 13:28
Azt szeretném meg kérdezni,hogy melyik lenne a jobb megoldás.Jelenleg van 1 sata 3-as wd vinyom,de sata 2-n használom,de alaplap cserével ugye gyorsulna ami tud már sata 3-at,vagy érdemesebb venni 1 ssd-t?Mindegyiket rendszer vinyónak használom,használnám.Köszi a segitséget előre is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. StevyXIX yodam...
2011.02.17. 13:40
HDD-nek már sata2 is elég, nem gyorsul a sata3-al se mivel a korlátait így is elérte, SSD-nél viszont van értelme a sata3-nak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm
2011.02.17. 14:03
Az csak a szüz lemez elméleti maximuma, illetve ha nem random beállitás melett mérsz , hanam 00 meg ilyen gyakorlatilag használat szempontjából értelmetlen tesztbeállitás mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. inq
2011.02.18. 10:21
Nem fogsz 7 gigát ráírni naponta. Ne irigykedjetek, túlél titeket időben(még ez is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!