iPon Hírek

OCZ Vector SSD-k Barefoot 3 vezérlővel

Dátum | 2012. 11. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Vector családban helyet foglaló SSD meghajtók 128 GB-os, 256 GB-os és 512 GB-os adattároló kapacitást kínáló változatokban kerülnek a boltok polcaira. A termékek igényes fémházban érkeznek, amely 2,5 colos formátum köré épül és a hagyományos 9,5 milliméteres helyett mindössze 7 milliméteres magassággal bír, azaz vékonynak tekinthető.


Az OCZ SSD meghajtói közül a Vector sorozat tagjai az első olyan megoldások, amelyek házon belül kifejlesztett hardverre és szoftverre alapozó SSD vezérlőre támaszkodnak, hála a PLX és az Indilinx szakembereinek. A szóban forgó SSD vezérlő a Barefoot 3-as típusjelzést kapta és jelenleg elég keveset lehet róla tudni. Az már biztosnak tűnik, hogy a friss jövevény 65 nm-es csíkszélesség alkalmazása mellett készül, valamint az is, hogy ARM alapokon nyugszik, magórajele pedig 400 MHz. Az ARM alapú rendszerprocesszor mellett az OCZ Aragon társprocesszora is helyet kapott a tokozáson belül. Az új vezérlő nyolc csatornát kínál, amelyek végén 25 nm-es csíkszélességgel készülő, MLC típusú szinkron ONFI NAND Flash memóriachipek lógnak – utóbbiak az Intel és a Micron üzemeltetésében működő gyárból, az IMFT-től (Intel-Micron Flash Technologies-tól) származnak. Ezek a memóriachipek nagyjából 3000 írási/törlési ciklust viselnek el élettartamuk során.


A gyártó hivatalos weboldalán található dokumentum alapján a Vector család tagjai napi szinten, átlagos kliensoldali terhelés alkalmával 20 GB-nyi írást viselnek el, méghozzá öt éven keresztül. A dokumentumból persze az egyes modellek tulajdonságai is kiderülnek. Ezeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze:


A Vector sorozatú SSD meghajtók a noteszgépek mellett asztali számítógépekben is helyet kaphatnak - a beszerelés megkönnyítéséhez egy 2,5”->3,5” beszerelő keretet mellékel a gyártó. A Vector család tagjainak csomagjában emellett még egy Acronis True Image licenc is helyet kapott, ami sok esetben jöhet jól: a szóban forgó szoftverrel komplett rendszermentések készíthetőek és állíthatóak vissza, de régi merevlemezünk tartalmát is könnyedén klónozhatjuk vele újdonsült Vector SSD meghajtónkra.

Az OCZ friss SSD meghajtói öt év garanciával kerülnek forgalomba, várható ajánlott végfelhasználó áraikról azonban egyelőre nem érkezett információ.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Smooth44
2012.11.28. 12:52
Ha kevesebb nyűg lesz vele, mint a SandForce-szal, és ténylegesen tudja, amit ráírnak, akkor elég jól hangzik
Árban meg gondolom, ugyanott lesznek (különben nem igazán piacképes)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. markangabo...
2012.11.28. 13:01
Árban pont ott van ahol a samsung 840 PRO (és sebességben is), tehát 60k+. Samsung 830 még mindig bestbuy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vorian
2012.11.28. 13:02
Bocsánat, de itt már vannak árak. Persze azt nem tudom, hogy a magyar árak hogyan fognak alakulni, gondolom a cikk írója erre vonatkozólag írta, hogy nincs információ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Lazahunter
2012.11.28. 20:33
Smooth44
Van már olyan, ami nem SandForce-os ... Vertex 4.
Ez van nekem is és tökéletesen működik, nagyon jó a sebessége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!