iPon Hírek

OCZ Vertex 3-as SSD-k, immár 20 nm-en is

Dátum | 2013. 02. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az OCZ SSD meghajtó családja új tagokkal bővült, ugyanis megérkeztek a Vertex 3.20-as sorozat tagjai, amelyek már 20 nm-es csíkszélességgel készülő, szinkron típusú MLC NAND Flash memóriachipek köré épülnek.

A friss SSD meghajtók elődeikhez hasonlóan szintén 2,5 colos formátummal és SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel rendelkeznek, de MLC NAND Flash memóriachipjeik már nem 25 nm-es, hanem 20 nm-es csíkszélességgel készülnek, így a memóriachipek sokkal kompaktabbak, mint elődeik. A szinkron MLC NAND Flash memóriachipekre támaszkodó Vertex 3.20-as SSD meghajtók ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálják, mint Vertex 3-as elődeik, sőt, ugyanarra a jól bevált SandForce SF-2281-es SSD vezérlőre is épülnek. A csíkszélesség-váltás hatására a 25 nm-es MLC NAND Flash chipekéhez képest a 20 nm-es példányok esetében valószínűleg ezúttal is csökkent az élettartam során elviselhető írási/törlési ciklusok száma - azért csak valószínűleg, mert ebben a tekintetben semmilyen információt nem adott az OCZ. A csíkszélesség-váltás hatására a NAND Flash memóriachipek gyártása is költséghatékonyabbá vált, ami remélhetőleg az ajánlott végfelhasználói árakban is jelentkezik majd. A Vertex 3.20-as családban első körben egy 120 GB-os, illetve egy 240 GB-os modell jelenik meg, amelyek mindketten 550 MB/s-os maximális olvasási-, és 520 MB/s-os maximális írási tempót kínálnak. Véletlenszerű 4K-s olvasási feladatok alkalmával a kisebbik modell 20 000, a nagyobbik pedig 35 000 I/O művelet elvégzésére képes egyetlen másodperc leforgása alatt, míg 4K-s véletlenszerű írási feladat alkalmával másodpercenként 40 000 és 65 000 I/O művelettel bírnak el a termékek. A maximálisan elvégezhető I/O műveletek száma a korábbi 85 000-ről 90 000-re nőtt. Persze utóbbi értékek SATA 6 Gbps-os csatolófelület alkalmazásakor érvényesek, SATA 3 Gbps-os csatolófelületre kapcsolva szerényebb teljesítményt nyújtanak az újdonságok, mint ahogy a többi SATA 6 Gbps-os SSD meghajtó is.

A 99,8 x 69,63 x 9,3 milliméteres mérettel és nagyjából 83 grammos tömeggel büszkélkedő Vertex 3.20-as SSD meghajtók fejlett hulladékgyűjtő, illetve elhasználódás-kiegyenlítő algoritmusok segítségével gondoskodnak a folyamatos, egyenletes adatátviteli sebességekről, a DuraWrite technológia pedig a szinkron MLC NAND Flash memóriachipek celláinak strapabíróságát próbálja a lehető leghatékonyabban növelni. Az új SSD meghajtók hamarosan elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre rejtély, hogy ajánlott végfelhasználói áraik elődeikhez képest pontosan hogyan alakulnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Yrkon
2013.02.21. 08:47
" valószínűleg ezúttal is csökkent az élettartam során elviselhető írási/törlési ciklusok száma"
Ha csökkent az elviselhető ciklusok száma - kevesebb ciklust bír elromlás nélkül-, akkor rosszabb lett, mint az előző. Akkor meg mi értelme megvenni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!