iPon Hírek

Offenzívában az IVSZ

Dátum | 2010. 03. 11.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Digitaleuropa, az információtechnológiai szakmai szövetségek európai uniós szervezete 2010. március első hetére egy e-Skills Week (e-készségek hete) elnevezésű kezdeményezést hirdetett meg. A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet arra, hogy egy versenyképes és innovatív Európa nem képzelhető el folyamatosan növekvő számú, megfelelő digitális tudással rendelkező állampolgár nélkül. A programhoz mind a huszonhét európai uniós ország, köztük az IVSZ koordinálásával Magyarország is csatlakozott. Az e-Skills Week eseményt megelőző hetekben az IVSZ és a MEFIT Alapítvány képviselői országos rendezvénysorozaton tartottak tájékoztatást a döntéshozóknak, kis- és középvállalati vezetőknek és középiskolásoknak a digitális készségek és felkészültség fontosságáról. A Budapesten, Debrecenben, Győrben, Pécsett és Szegeden megrendezett eseményeknek több száz látogatója volt.

Ahogy az a rendezvényeken folytatott beszélgetéseken kiderült, a kis- és középvállalkozások képviselőinek többsége az informatikai beruházásokra pusztán mint egy újabb költségelemre tekint. Kisebb hányaduk ismerte fel vagy engedhette meg magának, hogy a válságból való kilábalás egyik lépéseként a hatékonyságot növelő infokommunikációs beruházásokba kezdjen.

A rendezvénysorozat fontos tanulsága, hogy a döntéshozói kör proaktívabb hozzáállása nagyban segítené a digitális készségek, a digitális írástudás jelentőségének elismerését. Ebben a körben azonban még gyakori az az álláspont, hogy informatikai tudással elsősorban az informatikai vállalkozások szakembereinek kell rendelkezniük.

Különösen figyelemre méltó volt a középiskolások érdeklődése. Kevésbé örvendetes, hogy bár a rendezvénysorozat résztvevői alapvető digitális készségekkel rendelkeztek, internethasználati szokásaikat tekintve elmaradtak nyugat-európai kortársaiktól. Ahhoz, hogy a digitális világ előnyeit még jobban kihasználják, többségüknél hiányzik még egy fontos tudás: a magabiztos nyelvismeret.

Pedig az ict-iparágban közismert tény, hogy még ma, a recesszió időszakában is az informatikai vállalkozások 4000-5000 fős szakemberhiány mellett dolgoznak. Az IVSZ évek óta igyekszik felhívni a figyelmet erre a visszásságra és annak érdekében, hogy már a középiskolából a legjobbak és megfelelő számban jelentkezzenek informatikai képzésekre, Született informatikus néven kampányt indított. Hasonlóan a tavalyi évhez, a www.

szuletettinformatikus.

eu oldalon a felvételi előtt állóknak és szüleiknek összegyűjtötték az informatikusi szakmával kapcsolatos közép- és felsőfokú, továbbtanulási és ösztöndíj-lehetőségeket, továbbá az informatikai álláslehetőségeket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!