iPon Hírek

Offline videózásra biztosít lehetőséget a YouTube Go

Dátum | 2016. 09. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google folyamatosan csiszolgatja a YouTube-ot annak érdekében, hogy a videómegosztó szolgáltatás minél sokrétűbbé váljon, illetve nagyobb közönségeket érjen el megfelelő felhasználói élmény biztosítása mellett. Ezúttal a YouTube Go alkalmazással szeretné felpezsdíteni az érdeklődést a keresőóriás, ami offline megtekintési lehetőséget kínál, és más egyéb érdekes funkciói is akadnak.
A YouTube világszerte elérhető, és sokan nézik az okostelefonjuk vagy táblagépük segítségével, viszont ehhez nem mindenhol van megfelelő sebességű adatkapcsolat, olyan előfizetéses mobilcsomag pedig, ami akkora mozgásteret nyújt, hogy még a videózás is beleférjen, még kevesebb akad – ha van is ilyen, meglehetősen borsos áron kínálják a szolgáltatók. (Indiában és a világ más tájain például még túlnyomórészt a 2G-vel (EDGE) kell beérnie az embereknek.) A probléma tehát adott, és ezzel a YouTube is tisztában van már hosszú ideje. A YouTube applikáció megoldásképpen korábban kínált már olyan lehetőséget, hogy átmenetileg kapcsolat nélkül is meg lehetett nézni egy-egy videófelvételt, 2014 óta vannak ilyen irányú fejlesztések a videómegosztónál. Az igazi megoldás viszont most érkezett meg a YouTube Go formájában, ami kitolja a határokat, és extra opciók mellett biztosít majd offline megtekintési lehetőséget. A YouTube egy teljes csapatot állított fel azért, hogy a megfelelő programot kalap alá hozzák. Mérnökök, dizájnerek és fejlesztők összhangban dolgoztak annak érdekében, hogy a YouTube Go megszülethessen, és direkt elutaztak Indiába, hogy ötleteket gyűjtsenek és valós életkörülmények között teszteljék az újdonság működését – 15 különböző városban több száz ember bevonásával tanulmányozták a prototípusok viselkedését. A YouTube munkatársai bíznak benne, hogy az erőfeszítéseik nem lesznek hiábavalóak, és a Go rugalmasabb, gyorsabb és költséghatékonyabb videózást tesz majd lehetővé, és az innovatív lehetőségeinek hála sok felhasználó leli majd benne örömét.
A YouTube Go hasonló megjelenéssel bír, mint a hagyományos YouTube alkalmazás, így mindenki otthonosan érezheti majd magát már az első indításkor, a használatát pedig könnyebben el tudják majd sajátítani az érdeklődők. Itt is lesznek ajánlott videók, kiemelt tartalmak és népszerűség szerint rendezett listák is akadnak. A felvételekbe egyetlen érintéssel gyors betekintési lehetőséget fog nyújtani az alkalmazás, hogy feleslegesen ne mentsen le dolgokat az ember. A videókat többféle minőségben lehet majd letölteni, ami azért jó, mert egyrészt nem minden mobil vagy tablet nyújt ugyanolyan teljesítmény (az olcsóbb gépeknél a HD már problémát jelenthet), és a rendelkezésre álló tárhely mérete is befolyásoló tényező. A videók elmentésekor az alkalmazás feltünteti, mekkora kapacitás érhető el az okostelefonon, és a felhasználó ezt figyelembe véve döntheti el, hogy milyen minőségben szeretné offline megtekinthetővé tenni az adott tartalmat.
Érdekesség, hogy az elmentett videókat a felhasználók akár meg is oszthatják egymás között, és ehhez a művelethez sem kell internetkapcsolat. Arra nem derült fény egyelőre, hogy milyen kapcsolati lehetőséget használ a YouTube Go a mobilok közötti videók küldése során, de szinte biztosra lehet venni a WLAN-t, hiszen a nagyméretű multimédiás fájlokkal a Bluetooth-nak könnyen lehet, hogy meggyűlne a baja.
A YouTube nem siet el semmit. A Go a következő hónapokban lassan fog terjedni a felhasználók körében, a fejlesztők folyamatosan elemzik majd a különböző visszajelzéseket és kiküszöbölik az esetlegesen felmerülő gondokat. A tervek szerint a globális indulás csak 2017 elejére várható. Addig is az érdeklődők feliratkozhatnak a youtubego.com/signup honlapon annak érdekében, hogy semmi esetre se maradjanak le a YouTube Go rajtjáról.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Chrematori...
2016.09.28. 14:43
Ez tök jól hangzik, de itt annyi a probléma, hogy nem hoznak ezzel forradalmi megoldást. Eddig is volt lehetőség a videók letöltésére, és még program sem kell hozzá. Minőséget is kedv szerint állíthatjuk, és így tovább. Az offline videózás mit is foglal magában? Nem azt, amit szeretnénk. Az ember egy ilyen hír hallatán abban reménykedik, hogy a Youtube videói megnézhetőek internet nélkül is. De itt arról van szó, hogy internetközelben letöltött videókat nézhetünk vissza, ez pedig kb semmivel sem előrelépés. Eleinte abban reménykedtem, valamilyen formában elérik, hogy valóban net nélkül lehessen videókat nézni, de ez csak álom volt. Jelenleg ezzel mindössze enyhén megkönnyebbítik a videó letöltéseket a Youtube ról, hogy később is megtekinthetők legyenek offline állapotban. Probléma az, a megoldás eddig is létezett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim
2016.09.28. 14:50
Nem lenne egyszerűbb tucatnyi külön app helyett, hogy kiválasztom simán a youtube appban a videót, majd a minőséget lejátszás közben, ahogy eddig is tettem, aztán a watch later ikonra koppintva meg el is mentené a háttérben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. 19milan97
2016.09.28. 14:51
VÉGRE! Már évek óta ezért könyörögtem ,hogy miért ilyen nehéz egy nyamvatt offline youtube appot kiadni ami nem 3rd-partis.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. noPublicFG
2016.09.28. 15:01
Nehogy a "pokémonosok" félreértsék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. vorosokt Chrem...
2016.09.28. 15:58
ahhoz hogy internet nélkül lehessen yt videót nézni ahoz egy akkora méretű app kéne mint maga a yt serverei összesen, és kb 10 msp-enként lehetne frissíteni. vagy te hogy gondolod a kommunikáció nélküli megtekintését egy olyan videónak amit még nem néztél meg az eszközön?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. okumura voros...
2016.09.28. 16:48
Az én megoldásom egyszerű lenne:
Beállítaod, mekkora tárhelyet adsz max az appnak, kiválasztod a kedvenc csatornáid közül, amiket szeretsz, és az új videókat automatikusan letöltené ha van wifi. EZ után kiválaszthatnád azokat a letöltött tartalmakat, amiket ne töröljön le ha kevés a hely.
Szerintem működne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. vorosokt okumu...
2016.09.28. 18:18
pontosan ezt fogja tudni amikor kész lesz csak nem lesz ennyire automatizálva, lehet hogy idővel lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Chrematori... voros...
2016.09.28. 18:38
A mobil lefedettségre gondoltam és egy gyér sávszélességre, más nem nagyon jutott eszembe, mindössze hírtelen megörvendtem a hírnek, átgondolás nem volt jelen De ha belegondolunk, nem is lenne rossz. Igazából az a rossz az egészben, az internet az egyik legjobb és legfontosabb dolog a világon, mégis fizetni kell érte (persze ez érthető), és mégsem mindig elérhető sajna. Lehet egyszer, egy jobb világban teljes körű lefedettsége lesz egy ingyenes hozzáférésnek az internethez Tudom, szép álom :'D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Meteorhead
2016.09.28. 20:32
Köszönjük kedves Google! Sikerült újdonságnak eladni valamit, amit a Windows Phone 8 első verziója (2012) óta tud majd az összes YouTube app, kezdve a MetroTube-bal, ami alól ugyan már kétszer kihúztátok a talajt API váltással, de eddig még mindig megoldották. Miután rájöttetek, hogy "bakker, ez tényleg kell az embereknek, nem mindenki a kiba***** szilikon völgyben él", akkor elmegyünk Indiába (facepalm) ötleteket gyűjteni. (GIGA facepalm). Talán csak ki kellene húzni a fejeteket a seggetekből, megnézni mit csinál a konkurencia, és belerakni a saját appotokba azt a nyűves "Preload" gombot. Nincs ebben feketemágia.

Például ezért nem lesz soha Droidom.

És már csak abból is látszik, mennyire csökött egy bagázs, ha egy picit is lenne sütnivalójuk, már rég betámadták volna azt a pici Windows Store-t egy API-val, ami a Microsoft Advertitising helyett a Google Ads platformjából tolja a reklámokat, adtak volna egy beágyazható XAML Controlt, megkerülték volna az egész Store-t, és csírájában elfojthatták volna a konkurenciát. Ehelyett ilyen baromságokkal jönnek "újdonság" címszó alatt.

Amúgy tényleg hasznos feature ez MetroTube-ban és MyTube-ban is, hogy nem kell a napjában 2+ óra BKV-t streameléssel tölteni, hanem lehet 720p-ben nézni a CppCon-os előadásokat nézni és okosodni. Darabonként 500-800 MB, azt senkinek nem bírja a csomagja egy hónapig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gebana
2016.10.01. 14:13
ha jól tévedek, indiában van olyan mobilos adatcsomag, amiben csak éjszakai adatforgalom van (és emiatt elég olcsó), azért jött létre ez. ezért is kellett indiába menniük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. straubk
2016.10.12. 14:40
Szuper, ha a szerzô nem nézi meg cikkírás közben, hogy milyen képet tesz be és azon mi van:
"de szinte biztosra lehet venni a WLAN-t, hiszen a nagyméretű multimédiás fájlokkal a Bluetooth-nak könnyen lehet, hogy meggyűlne a baja." és alatt ott a képen a "Friends can find you using your bluetooth name VIDISHA_PHONE". A példákban <=12 MB méretû, és nem több száz MB-os videókról van szó, ami bluetooth-on is pár másodperc alatt átmegy. Ezek után én is biztos vagyok benne, hogy WLAN-t fognak használni, és nem bluetooth-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!