iPon Hírek

Ökoműanyag az IBM-től

Dátum | 2010. 03. 11.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Érdekes új felfedezést tettek az IBM kutatói: megtalálták a módját annak, hogyan állíthatnak elő műanyagot kőolaj helyett növényekből - amely műanyag ráadásul sokrétűbb, mint a hagyományos, kevesebb energiát igényel az előállítása, és akárhányszor újra is hasznosítható.


A felfedezés helyszíne a vállalat észak-kaliforniai Almaden kutatóközpontja volt, melynek munkatársai a Stanford egyetem kutatóival együttműködve értek célhoz. Sajtóközleményében az IBM kiemeli még azt is, hogy az új eljárással készült műanyag ha mégis eldobásra kerül, hamar lebomlik, így környezetbarátnak is mondható.

Mindemellett az új műanyagok "biokompatibilissá" is tehetőek, így fokozhatják különböző gyógyszerek hatékonyságát is; konkrét példaként az IBM a rákellenes szereket említette, amelyek így garantáltan csak a rákos sejteket pusztítanák el, megkímélve az egészségeseket. Az új anyag számos további felhasználási lehetőséggel is kecsegtet, ezeket jelenleg is vizsgálják (melyekből az egyik kutató elmondása szerint még rengeteg vár felfedezésre).

Ezen felül az új eljárás lehetővé teszi a jelenlegi műanyagok egynél többszöri újrahasznosítását is, ami már önmagában is egy tekintélyes bónusz. Nagy piros pont az IBM-nek ezért a remekműért.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. JamesBond
2010.03.11. 13:42
"Érdekes új felfedezést tettek az Intel kutatói"

IBM?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. axe
2010.03.11. 14:36
Én is ezt szeretném kérdezni. De úgy is leszólnak mind2-nket az informatika professzorok akik eme oldalon gyűlnek össze, és azt hiszik ők találták fel a spanyolviaszt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. JamesBond
2010.03.11. 15:48
Jaja

Láttalak téged már párszor, te szerencsére értelmeseket szoktál hozzá szólni, nem úgy mint a 10-en éves......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. LavX
2010.03.11. 17:09
Hát ha jól veszem ki, akkor az intel fejlesztette ki és az IBM jelentette be. Biztosan ketten fejlesztették ki. Vagy valami ilyesmi.

Ha nem, akkor meg nem tudom. Lehet elírás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tom101
2010.03.11. 17:51
Üdv!

Az Intel lehet az elírás, az IBM honlapon az erről szóló cikkben meg sem említik őket.... Mindegy, ez megint egy nagyon érdekes találat, tényleg piros pont
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Svindler
2010.03.11. 18:09
Elírás volt persze, ma sok Inteles hír készül épp aztán lehet az volt nagyon a kolléga fejében, javítva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gargantu
2010.03.11. 18:44
eldobásra kerül BRRRR!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Gpety
2010.03.11. 20:22
Ezzel már jó ideje próbálkoznak, kisebb-nagyobb sikerekkel. Azért a természetes műanyagok előállítása gyakran elég környezetromboló vegyi folyamatok eredménye, az elvárt tulajdonságaik meg gyakran messze vannak a helyettesíteni kívánt szintetikus alapanyagúakétól.
No meg a műanyaggyártás alapanyagjai a kőolaj finomítók melléktermékei, amiket az olajtársaságok egyrészt jó pénzért eladnak, másrészt megszabadulnak a nem kívánt frakcióktól.
Márpedig amíg valamiben a kőolaj szerepet játszik, addig tűzzel-vassal irtani fogják az olyan ötleteket, amik visszaszorítják annak, illetve az abból előállított termékek piacát. Nem véletlen, hogy még mindig jóformán csak fogalom az elektromos autó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. papus016
2010.03.11. 22:05
Nagyon jól látod... amig van kőolaj addig nem sokat fogunk ezekből látni de félő hogy mire elfogy a kőolaj már késő lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. adam0205
2010.03.11. 22:27
Elektromos autó helyett inkább hidrogéncellás autónak van jövője, mivel manapság az elektromos energiát és környezetromboló módon állítjuk elő így az sem környezetkímélő hiába nem bocsát ki semmit se. A hibrid hajtás sem rossz megoldás vannak kísérletek hidrogéncella + elektromotor hibridekkel.

Ez a műanyag meg jól jöhet később, mert ha elfogy a kőolajkéslet akkor elvileg ugrana a műanyag is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2010.03.11. 23:02
A hidrogéncellás is elektromos. Amúgy meg a hidrogén előállításához is energia kell úgyhogy az sem lenne környezetkímélőbb. Én úgy látom, hogy a hidrogéncellásoknak nem nagyon van jövője. Akkumulátoros autók már kezdenek megjelenni. A hidrogént igen körülményes tárolni és szállítani is. Ráadásul a tartály és az üzemanyag cella is sokat nehezít az autón. Az akkumulátorosak sem állnak túl jól jelenleg, mivel drágák és nem megfelelő kapacitásúak az akkumulátorok. De egyébként pont az IBM foglalkozik egy újfajta akkumulátor típus fejlesztésével ami megoldhatja ezeket a gondokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Czandras
2010.03.12. 10:12
Én nem vagyok egy nyelvtannáci, de a kerül-ős mondatoktól nekem is égnek áll a hajam!

"Eldobásra kerül" helyett: Eldobják vagy eldobjuk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Gpety
2010.03.14. 08:44
Bizony a hidrogén hajtotta üzemanyag cellás autókkal sok gond van. Egyrészt a hidrogén előállítása drága és rettenetesen energiaigényes folyamat. Ha elektrolízissel bontják a vizet, ahhoz sok villamos energia kell, ha meg kémiai úton pl.: metánból, vagy vízből állítják elő, akkor egyrészt olyan komponensek kellenek és/vagy keletkeznek melléktermékként, amelyek kívánatosak, meg ezek a módszerek sem olcsók.
A hidrogén tárolásáról nem is beszélve, mind tankoláskor, mind pedig karambol esetén igen nagy a robbanás veszélye. Szóval ez szerintem nem a jövő, sokkal inkább látom reálisnak az akkumulátorok fejlődését a jövő elektromos autói számára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kokract
2010.03.14. 10:57
Az üzemanyagcellákhoz inkább metanolt fognak használni, mivel egyszerű az előállítása és a tárolása is. Az akkumulátoros autóknak nem jósolok túl nagy jövőt, mivel a feltöltése túl hosszú ideig tart ezzel szemben az üzemanyagcella feltöltése olyan mintha tankolnál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Gpety
2010.03.14. 18:09
Habár a cikk témájától eléggé eltávolodtunk, azért a "jövő autója" kérdés érdekes.
A tisztán elektromos autók töltése valóban nagy gond, ha gyorsan akarunk tölteni, akkor igen komoly áramok mennek még a 230V-os hálózati részben is, a letranszformált, kisebb feszültségű oldalról nem is beszélve.
Minden esetre engem meglep, hogy nagyon sok autógyártó jelentette már be, hogy néhány éven belül kapható lesz rendes utcai autója tisztán elektromos meghajtással. Ez szerintem nagy előrelépés. Egyrészt végre elindul egy apró lépés annak érdekében, hogy megszabaduljunk a régi elavult belsőégésű motoroktól, másrészt minél több elektromos autó lesz, annál gazdaságosabb lesz az akkumulátorok gyártása, harmadrészt meg így valószínűleg jobban rákapcsolnak az akkukapacitás növelésének érdekében tett kutatásokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sorrund
2010.03.15. 20:33
A múltkor olvastam vagy hallottam egy hírt miszerint amerikai tudósoknak sikerült pár másodperc alatt feltölteniük egy mobiltelefon akkumulátorát mert rájöttek mitől nem sikerült eddig. A részletekbe nem mennék bele mert nem értek az elektromossághoz, de ha jól emléxem az elektronok áramlásának gyorsítását sikerült elérniük. Szóval szerintem ez az ötlet és az elektromos autó is váratni fog magára amíg el nem fogy az olaj... persze ha lesz még egyáltalán föld addig..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!