iPon Hírek

Ókori nanotechnológiai fejlesztésen alapulhatnak a jövő anyagdetektorai

Dátum | 2013. 09. 05.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy 1600 éves római kori serleg jelentheti a kulcsot egy régi-új technológiához, amelynek révén könnyebben diagnosztizálhatóvá válhatnak egyes betegségek és egyszerűbben fellelhetővé a veszélyes anyagok. A londoni British Museumban őrzött műtárgy a trák Lükurgoszt ábrázolja, különlegessége pedig abban rejlik, hogy elölről megvilágítva jádezöld színben pompázik, ha hátulról éri a fény, akkor viszont vérvörössé válik a színe. A rejtély a közel fél évszázadig tartotta izgalomban a kutatókat, végül azonban 1990-ben sikerült megfejteni a különös színváltás titkát. A serleg anyagából származó üvegtöredékeket mikroszkóp alatt megvizsgálva kiderült, hogy azokban aprócska ezüst- és aranydarabok, mindössze 50 nanométer átmérőjű nanorészecskék találhatók. A keverék precíz arányai azt sugallják, hogy a nanotechnológia ókori úttörői pontosan tudták, hogy mit csinálnak, vagyis hogy milyen eredményt akarnak elérni az anyagok vegyítése révén.

Amikor fény éri a tárgyat, a fém nanorészecskékhez tartozó elektronok rezgései hatására a megfigyelő pozíciójától függően változni látszik az edény színe. Gang Logan Liu, az Illinois-i Egyetem kutatója és kollégái nemrégiben rádöbbentek, hogy a metódus a puszta gyönyörködtetésen kívül másra is használható lehet. A kutatók először is azt feltételezték, hogy az edény színe nemcsak a megvilágítási irány hatására változhat meg, hanem attól is függ, hogy mit töltünk a kupába. Mivel a felbecsülhetetlen értékű műtárgyat nyilvánvalóan nem használhatták ennek felderítésére, egy műanyag alapban aprócska mélyedéseket hoztak létre, majd ezeket arany és ezüst nanorészecskékkel vonták be, Lükurgosz kupájának miniatűr másolatait gyártva le ilyen módon. A mélyedésekbe aztán vizet, olajat, különféle cukros és sós oldatokat csepegtettek, és az apró kupák valóban jellegzetes színárnyalatokat vettek fel. Víz hatására például világos zöldre, olajjal érintkezve vörösre váltottak. A „prototípus” ráadásul százszor érzékenyebbnek mutatkozott a sóoldatok koncentrációjának pontos jelzésében, mint a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható, hasonló módon működő szenzorok. A kutatók szerint a technológia továbbfejlesztése révén minden eddiginél érzékenyebb patogén-, illetve anyagdetektorok hozhatók létre, amelyek révén pillanatok alatt kimutatható lehet egy-egy kórokozó jelenléte egy vér- vagy vizeletmintából, illetve az is, hogy egy repülőre beszálló utas gyanúsnak tűnő csomagja pontosan tartalmaz-e valamilyen robbanó- vagy méreganyagot.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Whysper
2013.09.05. 10:07
Csúcs. Én meg azt mondom abba találom a bajt,hogy egy ember mindent tudásra tanítjuk és nem specializálódik arra amire akar. Külső zajok elnyomják a speciális koncentrációt. külső zajok alatt minden bejövő hatást értek pl. úgy gondolom ,hogy egy művész leül és akaratlanul is bejön egy autó hangja vagy egy fény zaj . ez sajnos a modern világ szennyezése az agyra nézve! Így nehezen vesszük észre ami körülöttünk van így technikára hagyatkozunk valami megértésére aztán bonyolultabbá tesszük azt amit már tudunk/tudtunk régóta. most újra felfedezzük
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tokyofej Whysp...
2013.09.05. 10:37
Whysper: amit mondasz, létezik, a "specializálódott" embereket híjuk kockáknak.
Csak hogy árnyaljam: vannak ismerőseim, akiknek --magas végzettségük ellenére, vagy pont az miatt-- az élet bizonyos területeiről fogalmuk sincsen, hülyeségeket beszélnek. Az oktatásnak pont az lenne az egyik feladata, hogy mindenbe belekóstolj, mielőtt(!) specializálódsz. Viszont azután sem szabad kizárni egyéb ingereket.
Hasonló ehhez a szituációhoz az "Ikrek" c. film.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. palacsa
2013.09.05. 11:05
Ha Neumann János meg tudott tanulni 4 nyelven és 2 tudományban is maradandóan tevékenykedni akkor az oktatási rendszernek legyen az a feladata hogy az ilyen embereket ne hagyja elveszni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Copy
2013.09.05. 11:39
"...a nanotechnológia ókori úttörői..."
Ne máááár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zelbacsi
2013.09.05. 14:04
Copy: Miért, nem hangzik jól? Komolyan ne vedd már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Copy
2013.09.05. 16:06
Nem vettem komolyan, de nem hangzik jól. Elrontotta számomra az amúgy érdekes cikket. Olyan érzéseket keltett bennem, mint a nanotechnológiás autóápolás, meg a nanotechnológiás fürdőszobai tisztító, meg társaik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zuldker
2013.09.06. 11:48
Valószínűleg inkább a mérgek kimutatására lehetett ezt a kupát használni. Érdekes lenne ilyen szempontból is megvizsgálni.
Amúgy vannak páran akik mondogatják hogy az emberek egy része régen kb ugyan olyan fejlett vagy fejlettebb volt mint manapság. De ugye ezt nehezen akarjuk elhinni. Jobban mondva nem igazán engedik elhinni nekünk, mert nem kell nekünk ilyenről tudni. Csak a birkákat lehet terelni...
Azokról a különleges eszközökről nem is beszélve amiket nem reklámoz senki, régészek találták, nem tudják mire használták, sőt azt sem tudják milyen anyagból van, de kb a faládában ott van a raktárban sok száz vagy ezer ilyen dolog eltüntetve a frigyláda mellett. Mulder meg Scully hiába keresik :-D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zuldker
2013.09.06. 11:51
Annyit még hogy mi nem igazán felfedezünk, csak újra felfedezünk valamit. Kb a 90% a felfedezéseknek ilyen , ez be is bizonyosodik hogy valami hasonlóra utaló jelekkel bíró dolgokat vagy utalásokat már találtak a régészek, csak nem reklámozzák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!