iPon Hírek

Okos ajtózárral rukkolt elő a Sony

Dátum | 2014. 12. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | EGYÉB

A Sony rengeteg piaci szegmensben képviseli magát, a nem is oly távoli jövőben azonban egy újabb területre is belép: ezúttal az éppen hatalmas növekedés előtt álló okos otthon piacról van szó. Az első termék egy Qrio névre keresztelt okos ajtózár lesz.
Hasonló megoldásokkal közösségi projektfinanszírozás keretén belül már találkozhattunk, de a Sony esetében Qrio gyártásához már meg is van a kellő tőke. A cég a termék hivatalos értékesítésének megkezdése előtt kedvezményes csomagokat bocsát a kísérletező kedvű felhasználók rendelkezésére, akik idő előtt kipróbálhatják a Qriót, majd elmondhatják a teszt során szerzett tapasztalataikat. Ahogy az a hivatalos weboldal jobb oldali sávjában is látható, ezek a csomagok érezhetően olcsóbban szerezhetőek be. A szállítás a jelek szerint jövő májusban indulhat meg.
A Qrio egyébként szerszámok nélkül, gyorsan és egyszerűen szerelhető fel az ajtóra. A könnyű és kecses szerkezet beépítése sem fúrást, sem csavarozást nem igényel, sőt, még egy egyszerű csavarhúzóra sem lesz szükség. A 111 milliméter hosszú, 55 milliméter széles és 63,5 milliméter magas egység alumíniumból és ABS típusú műanyagból készült, dizájnja pedig rendkívül igényes és elegáns, így a legtöbb ajtóhoz passzol. Persze vásárlás előtt érdemes lemérni, elfér-e a termék a kiszemelt ajtón – ebben a lenti kép segít, ami tartalmazza a fontosabb méreteket.
Az okos ajtózár Bluetooth 4.0 LE kapcsolat segítségével kommunikál az iOS 7-es, vagy újabb, illetve Android 4.4-es vagy újabb mobil operációs rendszert futtató eszközökkel. A Qrio mellé jár ingyenes okostelefonos app, amellyel vezérelhető a zár – a nyitás és a zárás is rendkívül egyszerű és gyors. A rendszer lehetőséget biztosít arra is, hogy megosszuk virtuális kulcsunkat szeretteinkkel, rokonaikkal vagy éppen barátainkkal – a megosztás akár facebookos üzenet keretén belül is történhet, ha elég bátrak (vagy felelőtlenek) vagyunk. A felhasználói jogokat menedzselhetjük is.
A rendszer segítségével a szerelőnek, bejárónőnek vagy egyéb szolgáltatást teljesítő személynek is biztosíthatunk hozzáférést a lakáshoz, akár egy alkalomra is. A 332 grammos okos ajtózár nagykapacitású lítium akkumulátorokat tartalmaz, alapból kettőt. A CR123A típusú akkumulátorokból akár további kettőt is beépíthetünk, így az 500 napos rendelkezésre állási idő akár 1000 napra is növelhető.
Az üzemidőt napi 10 nyitási és zárási ciklus alapján határozták meg, de az ettől eltérő használat, illetve a hőmérsékletváltozás is befolyásolhatja a várható akkumulátor-élettartamot.
A Sony okos ajtózárjával kapcsolatban komoly bizonytalansági faktor, hogy egyelőre nem derült ki, csak Japánban lesz-e elérhető az újdonság, vagy más országokban is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. Atesz1987
2014.12.15. 10:46
A meglévő ajtókulcsot kell belerakni valami foglalatba, amit ez az "okos" eszköz forgat, vagy ezt hogy kell elképzelni? Szerintem az okos kütyüknek nem ez a jövője. Felesleges a WC-t, a villanykapcsolót, vagy a zárakat automatizálni. Ezek a technológiák maximum kütyüfüggők otthonaiban tudják megvetni a lábukat, valós igényeket nem elégítenek ki. Minek nekem egy applikáció a WC lehúzásához, ha egyszerűbb egy mozdulattal lehúzni? Occam borotvája, ugye... Inkább olyan megoldásokon kellene dolgozni, amik ténylegesen megkönnyítik az ember életét. Például olyan gépek megalkotásán, amik tényleg kitakarítanak, portalanítanak, egyszóval tisztán tartják a lakást. Vagy olyan gépeket kellene alkotni, amik képesek olyan ételeket főzni, mint az ember. Ezek az eszközök időt spórolnának, és ami még fontosabb, segítenének megoldani a rohanó élettel járó étkezési szokásokat, olcsóbban, jobb minőségű ételeket fogyasztanának azok, akiknek erre most nincs lehetősége. De a magyar háziasszony is megtalálná a számítását, ha a gép a családi szokások figyelembe vétele mellett tanácsokkal, tippekkel szolgálna, hogy mi legyen az ebéd, és meg is főzné azt, hogy több idő maradjon mondjuk a gyerekre. Vagy a másik fontos funkciója egy okos kütyünek, hogy újfajta felhasználói élményt nyújtson. Ilyen a fényképező a telefonban, amivel olyan pillanatokat is meg tudunk örökíteni, amit korábban nem. Vagy például bárhol, bármikor elérhető az internet, amit ugyan túlzásba lehet vinni, de ha a helyén kezelik, tényleg hozzátehet az életünkhöz. Egy kulcsforgató kütyü, amit a telefonról lehet vezérelni, nem egyszerűsít az életen, és nem nyújt plusz felhasználói élményt, teljesen felesleges parasztvakítás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. predike07
2014.12.15. 11:13
Ezektől az "okos" kütyüktől kiver a frász.Nem mernék ugy elmenni ottholról úgy,hogy tudom ezzel van az ajtóm bezárva.
Eleve vezetéknélküli kommunikáció egy hiba és sebezhetőségi pont.
Az elem még egy nagy hiba pont.
Jó persze biztos nem fog elromlani mindennap meg biztos nem fog elromlani hamar,de akkor is sebezhető.
Lassan a tolvajoknak is OKJ.s képzés kell majd ha beakarnak törni valahova,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. R3LaX123
2014.12.15. 11:48
Semmi csavar és hasonló... Valaki ráb*sz egyet az ajtóra kívülről és ez a cucc már le is esik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. CyberPunk6... Atesz...
2014.12.15. 12:06
Tehát szerinted egy idős, rossz szemű, nezen járó embernek nem lenne segítség egy autómatikusan lehúzódó wc,, fel / lekapcsoló villany?

Neked nem kell != felesleges

App != automatizálás
Nem is értem, miért kevered össze ezeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. DogTheDog
2014.12.15. 12:15
Nekem ez csak egy taviranyithato ajtozarnak tunik.
Nem sok okos funkciot velek felfedezni benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. predike07 Cyber...
2014.12.15. 12:44
Szerintem ez a következő generáció öregeinek lesz majd jó akikbe belevésődtek már ezek az okos baromságok.A mai öregeknek nincs szükségük hasonló eszközökere.Ők még rendes kütüyktől mentes világban nőttek fel és boldogultak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. CyberPunk6... predi...
2014.12.15. 12:57
Nekik is szükségük lenne rá, csak ugye nincs választásuk.
De ha lenne, akkor jól jönne. Itt nem megtanulandó, hanem automatizált dolgokról van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. predike07 Cyber...
2014.12.15. 13:27
Dolgoztál te már "régimódi" öregek között????????????
Akartál már nekik valami ujat mutatni tudván,hogy az nekik jó????

Ha igen nem irnál ilyet


Amúgy igazad van nem kétség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. arn
2014.12.15. 13:30
Ha magas feszultsegu sokkoloval megsimogatom, mi tortenik? Kinyilik, vagy a gazdaja se tud bemenni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. CyberPunk6... DogTh...
2014.12.15. 14:03
Szerintem ma már mindent okosnak hívunk, mert ez a sláger.
Egyébként meg van egy rakás ember, akinél ez a cucc okosabb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. alfamate89
2014.12.15. 14:32
Ennek akkor lenne értelme, ha automatikusan kinyitja az ajtót, ha a telefonom közel kerül hozzá. Ahogy eltávolodok, akár bent, akár kint bezárja az ajtót. Ez már nem lenne hülyeség. A hátulütője az, ha ellopják a telefonod tudva, hogy Neked ilyen ajtód van, + ha valahol tárolva vannak ezek a kulcsok, akkor azt előbb, vagy utóbb fel is fogják törni... Szerintem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DonJoe alfam...
2014.12.15. 15:31
Az úgy valóban értelmes lenne, legalább nem állna fenn a veszélye, hogy nyitva felejtem az ajtót. Viszont én nem bíznám rá egy ilyen rendszerre a lakásom biztonságát állandó jelleggel. Van valami megnyugtató abban, ha fizikailag leteszteli az ember, hogy nyílik-e az ajtó

A telefon ellopása miatt viszont én nem aggódnék túlságosan, elvégre ha lenyúlják a kulcsom azzal ugyanúgy bejuthatnak a lakásomba, szóval ez a veszély jelenleg is fenn áll.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Kajafun R3LaX...
2014.12.15. 16:04
És ha leesik attól még ugyan úgy kint maradsz, csak a tulaj nem tud bemenni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. predike07 alfam...
2014.12.15. 16:31
Ez nem új.Kocsikhoz van ilyen már.ha közel mész hozzá kinyílik,távolodsz lezár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. R3LaX123 Kajaf...
2014.12.15. 23:57
Erre gondoltam én is. Ha valakivel ki akarsz baszarintani, akinek ilyen zárja van, csak rárúgsz egy kicsit az ajtóra, majd próbálkozhat az illető bejutni a saját lakásába
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6... R3LaX...
2014.12.16. 08:20
Mégis miért esne le attól, hogy ráütsz az ajtóra?
Nem ez fogja azt. Ez a hagyományos zárat tekeri csak simán.

Nem értem miért gondolod, hogy le fog esni. Ha betöröd az ajtót, akkor is ott marad a helyén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Tyberius
2014.12.16. 10:51
Nálunk nemrég upgrade-elték a hagyományos, kívülről csak kulccsal nyitható kapuzárat egy RFID érzékelővel, és mit ne mondjak, 1 bringával meg esetenként 2 szatyor kajával jóval könnyebb bejutni azóta a kapun. (Még könnyebb lenne, ha nem kéne előhalászni a kulcscsomón lógó kütyüt és odatartani, mert a zsebemben is érzékelhetné, ha akarná, de ne legyünk telhetetlenek).

Úgyhogy nekem lenne igényem automatikus ajtózárra. Mondjuk 2 zár is van az ajtómon, úgyhogy, főleg a Sony árképzését ismerve, kicsit drága mulatság lenne némi extra kényelemért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Fzoltan Tyber...
2014.12.16. 12:51
Szóval azt mondod, hogy könnyebb elővenni a telefont, megkeresni az appot, kiválasztani a zárat, rábökni a nyitás gombra, mint elővenni a kulcsot? Mert ugye a kulcsnak mindenképpen nálad kell lennie, hogy ha valami hiba esetén nem akarsz kinn ragadni...
Vagy te esetedben egy kártyát előbányászni egy kulcs helyett? (Ha a zsebedben (~20-30cm) érzékeli, az természetesen más, annak valóban van értelme. - nagyobb távolságnál nincs sok értelme, mert ha valaki talál egy ilyen kártyát, csak si,án körbesétál a környéken...)

Ennél sokkal, de sokkal több értelme lenne olyan applikációt fejleszteni tömeghasználatra, amelyik mondjuk az otthoni belső/külső világítást kapcsolgatja. Ha elmegyek nyaralni, beállítok egy programot, hogy hétfőn ez és ez a villany égjen ettől eddig, kedden másik, máskor, stb.
Hja, várjunk, van már ilyen...
De én maradok a "hagyományos" digitális programozású sorolható eszközöknél, illetve a távirányítható külső lámpáknál...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim Fzolt...
2014.12.16. 13:10
Én pedig ezzel pont fordítva vagyok. Követelem, hogy a kávéfőzőmnek is legyen IP címe, hogy tudjak vele neten kommunikálni, és mire kinyitom a Sanyi okos záramat addigra forró kávéval várjon (vagy kihűlt kávéval ha kicseszik velem a technika ördöge, plusz pont jár a konyhapultra folyatott kávéért, ha elfelejtettem poharat tenni alá)!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kissjf
2014.12.16. 14:09
Na már a japánok is meg akarják vámolni a netes adatforgalmat. 1:24-nél a fickó azt mondja, hogy "internetadó"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Lightcomma...
2014.12.16. 21:49
Miért kellene elővenni a telefont? NFC és kész egy érintéssel az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!