iPon Hírek

Okos autós diagnosztikai eszköz a Delphi-től

Dátum | 2013. 01. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A Delphi a kezdődő CES 2013 alkalmával egy új autós diagnosztikai eszközt mutatott be, amely OBD II-es protokollt alkalmaz. Ezt a protokollt használja a legtöbb 2000 után gyártott autó, így az új eszköz rengeteg modellhez passzol majd, ha végre kereskedelmi forgalomban is elérhetővé válik.

A Vehicle Diagnosticy by Delphi névre hallgató újdonság egy Plug and Play rendszerű megoldás, amely az OBD II-es csatlakozóba illesztve azonnal használhatóvá válik. A hardver mellé egy könnyedén áttekinthető, egyszerűen használható kezelőfelülettel ellátott szoftver is tartozik, amit okostelefonokon, táblákon és noteszgépeken egyaránt használhatunk. A rendszer letölthető alkalmazások segítségével az Android 2.2-es, illetve újabb, valamint az Apple iOS 5 alapú, illetve újabb okostelefonokkal és táblákkal egyaránt képes együttműködni. Az eszközhöz tartozó szolgáltatás portálja emellett az összes modern webböngészővel is kompatibilis, tehát az újdonság elég széleskörűen használható.


Okostelefonok esetében rendelkezésre áll egy igen hasznosnak tűnő szolgáltatás, amellyel szinte bárhonnan nyithatjuk-zárhatjuk autónk központi zárját. A szolgáltatás Bluetooth-on keresztül helyileg, az autó pár méteres hatósugarában, míg a Verzon Wireless hálózatával nagyobb távolságból is használható, így a központi zárral nyithatóak, illetve zárhatóak az ajtók, valamint a csomagtartó nyitására és zárására is van mód, amennyiben ezt az adott autó támogatja. Autótól függően az autó motorjának elindítására, illetve leállítására is van mód pár méteres körzetből Bluetooth-on keresztül, vagy távolabbról Verizon Wireless hálózat használatával.

A szolgáltatás jóvoltából autónkat könnyedén megtalálhatjuk és kinyithatjuk, nincs szükség sorok, illetve ábrák megjegyzésére ahhoz, hogy a gépjárműhöz találjunk. A rendszer az autó különböző paramétereinek ellenőrzésére is alkalmas, sőt, az eltárolt hibakódok is kiolvashatóak vele - csak úgy, mint a többi OBD II-es diagnosztikai eszközzel. A szülők számára extra szolgáltatás, hogy a rendszer segítségével különböző riasztásokat is beállíthatnak, így értesülhetnek róla, ha csemetéjük, illetve ismerősük, akinek az autót kölcsönadták, nem a tőle elvárható gondossággal közlekedik - például túl gyorsan hajt. Ezzel együtt az autó állapotával kapcsolatos riasztások is beállíthatóak, így időben fény derülhet rá, ha valami rendellenesség üti fel a fejét.


A rendszer képes megjegyezni az autó utolsó pozícióját, ahol azt leállították, így a pozíció a koordináták alapján könnyedén megtalálható a térképen, amiből a tartózkodási hely pontos címére is fény derül. A rendszer a ma forgalomban lévő megoldásokhoz hasonlóan képes az aktuális utazás nyomvonalának mentésére is, ami az üzleti felhasználók számára több szempontból is hasznos lehet, de a funkció átlagfelhasználóknak is jól jöhet.

A Delphi frissen bejelentett újdonságával kapcsolatban még sok a homályos részlet, így nem tudható, hogy az mikor jelenik meg kereskedelmi forgalomban, valamint az is rejtély, hogy mennyibe kerül majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. hodostamas
2013.01.08. 12:21
Hát már jó rég kaphatóak hasonló megoldások Kínából elég baráti áron.. kicsit későn ébredtek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fofoka
2013.01.08. 21:50
Most már messziről is kinyithatom az autót. Tök jó. De mire is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!