iPon Hírek

Okos festék jelzi a legkisebb repedéseket

Dátum | 2012. 01. 31.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A skóciai University of Strathclyde kutatói egy olyan olcsó „okos festéket” fejlesztettek ki, amely érzékeli a szélturbinák, bányák és hidak mikroszkopikus repedéseit, mielőtt a jelentősebb szerkezeti kár bekövetkezne. A környezetbarát festék nanotechnológiával készült, és képes érzékelni az építményekben bekövetkező legapróbb elmozdulásokat is.

A hagyományos szerkezeti vizsgálatok sok időt és drága felszerelést igényelnek. Az okos festéket ezzel szemben bármilyen felületre fel lehet fújni, majd egy pár elektródán keresztül ez jelzi a legminimálisabb szerkezeti hibákat is.

Mohamef Saafi professzor elmondása szerint a festék használatának nincsenek korlátai, továbbá elkészítése és használata sem igényel különösebb szakértelmet. A festék anyaga finom hamut és szorosan egymás mellé rendezett szén nanocsöveket tartalmaz. Ezek vegyítéséből egy cementszerű anyag lesz, amely ellenállósága miatt különösen alkalmassá teszi szélsőséges környezeti viszonyok közt történő alkalmazását.


A megfigyelést egy drótnélküli szenzorháló végzi: a festék felületére kommunikációs csomópontokat helyeznek, amelyek képesek észlelni és riasztani a mikrorepedések megjelenésekor. „A szélturbinák vizsgálata jelenleg vizuálisan történik. A festék alkalmazása nagyban leszoríthatja a karbantartási költségeket, és javíthatja ezen berendezések biztonságát. A jelenlegi technológiák csak bizonyos speciális területek vizsgálatára képesek, az okos festék ezzel szemben a szerkezet teljes felületét beborítja” ‒ folytatta Saafi.

A festék alkalmazásának ára az alternatív vizsgálati módszerek költségeinek egy százalékát teszi ki. A prototípus teszteredményei nagyon biztatóak, rövidesen további próbáknak vetik alá az anyagot. A végső teszt során egy nagy struktúrán szándékoznak bemutatni hatékonyságát.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Balucsek
2012.01.31. 18:19
És a drót nélküli szenzor háló kialakítása utána még hány százalékköltség? Feltételezem pár tíz centinként nem árt elhelyezni a csomópontokat, hogy észleljék a repedéseket. Ennek ellenére jó az ötlet csak utálom mikor mondják, hogy össz-visz ennyibe kerül az egész elkészítése... Jah, hogy használni is szeretnéd akkor viszont még...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gyenesmart...
2012.01.31. 19:35
Okos telefon, okos tévé és már a festék is okos?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Jools
2012.01.31. 19:48
Balucsek: jelenleg mindössze ennyit lehet róla tudni, de ha meggyőzően működik a dolog, akkor biztos lesznek róla további részletek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm
2012.01.31. 20:16
Egyszerű, és ötletes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kinics
2012.01.31. 20:33
Motorgyártásban már régóta használnak ilyesmit,csak azt a festéket uv lámpával sasolják...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!