iPon Hírek

Okos kilincs és interaktív müzli

Dátum | 2012. 05. 07.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Érintésre záródó ajtók, kézmozdulattal elnémítható telefonok, testtartásra reagáló fények ‒ ez lehet a jövő útja a Disney Research és a Carnegie Mellon University kutatói szerint, akik létrehozták a Touché elnevezésű rendszert, amely gyakorlatilag az okostelefonok kapacitív érintőképernyőjének technológiáját integrálja hétköznapi tárgyainkba, illetve lehetővé teszi ezek irányítását különféle mozdulatok segítségével.

A kapacitív megoldás lényege, hogy a képernyő áttetsző lapja alatt egy rácsos szerkezetű vezető réteget helyeznek el, amely a kijelző felett egy elektromos mezőt alakít ki. Ahogy ujjunkkal közelítünk a panelhez, zavart okozunk ebben az elektromos mezőben, mivel töltést vezetünk el. Ezt a vezérlőchip érzékeli, s ez alapján meghatározza az érintés helyét.
Az érintőképernyő működése a legegyszerűbb esetben bináris: vagy van érintés, vagy nincs. Multitouch felületeknél már bonyolultabb a helyzet, és valami ilyesmivel próbálkozik a Disney is: a különféle mozdulatok (érintés, csippentés, szorítás, tenyérrel érintés stb.) nyomán jelentkező jelfrekvenciákhoz más-más utasítás párosul a Touché rendszerében. A lehetőségek száma elviekben végtelen, főleg ha azt is számításba vesszük, hogy a különböző testfelületek vezetőképessége eltér, így más az érintés profilja, ha a tenyerünkkel, az ujjunkkal vagy éppen a könyökünkkel végezzük.

A Swept Frequency Capacitive Sensing (SFCS) elnevezésű rendszert a laborbeli kísérletek során például egy okos kilincs megalkotására használták, amely érzékeli, hogy hány ujjal és milyen mozdulatot hajtottak végre rajta, és ennek megfelelő üzenetet ír ki az ajtóra kitett elektronikus táblára (pl. rögtön jövök, ne zavarjanak stb.), illetve a megfelelő zárszerkezettel párosítva akár egyetlen érintésre be is zárul. Egy fotelbe épített hasonló rendszer képes lehet halványítani a fényeket, amikor hátradőlünk benne vagy kikapcsolni a tévét, ha elalszunk. A telefonok érintőfelülete is fejleszthető a módszerrel, a hátlapba szerelt érzékelők segítségével sokkal több utasítást hajtathatunk végre készülékünkkel egyetlen mozdulattal, mintha kizárólag a képernyőt tapogatnánk.A technológia csuklópántokba is beépíthető, így jelbeszédre hasonlító gesztusokkal irányíthatjuk a zsebünkben levő telefon működését. Akár folyadékok is érintésre érzékennyé tehetők általa, és a rendszer képes detektálni, hogy mely testrészünket, vagy milyen tárgyat merítettünk alá. Ez utóbbi módszer, ahogy a mellékelt videóban is látható (2:55-nél), kiválóan alkalmas arra, hogy megszabaduljunk olyan rossz szokásainktól, mint például a reggeli müzli kézzel vagy pálcikával történő fogyasztása.

Ivan Poupyrev, a kutatás vezetője lemondta, hogy a Touché felismerő-képessége a labortesztek során már erősen közelít a 100 százalékhoz, így a technológia révén remélhetőleg rövidesen egészen új módokon kommunikálhatunk tárgyainkkal, készülékeinkkel és az egész világgal.


 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!