iPon Hírek

Okos töltő USB-s eszközökhöz, ami leszámol a pazarlással

Dátum | 2013. 12. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az USB porton keresztül tölthető eszközökkel sűrűn előfordul, hogy tovább hagyjuk őket töltőn, mint kéne, így a maximális töltöttség elérése után – ha kis mértékben is – de pazarolják az áramot. Háztartásonként nézve az elpazarolt áram mennyisége elenyésző, ám globális szinten a feleslegesen töltőn hagyott eszközök már jelentős mennyiségű áramot pazarolhatnak el – teljesen feleslegesen.

Itt jön képbe a Powerslayer, az intelligens töltő. A Powerslayer egyelőre csak angol szabványú konnektorokba illeszkedik, és még nem tudni, mikor várhatóak a világ többi részén is átalakító nélkül használható változatok. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a Powerslayer felügyeli a hozzákapcsolt mobileszköz akkumulátortöltésének folyamatát, majd ha az akkumulátor eléri a 100%-os töltöttségi szintet, egyszerűen megszünteti az áramellátást, így megakadályozza a túltöltést, valamint az áram pazarlását.

Persze olykor előfordul, hogy a felhasználók nem csak több órára, hanem akár egy egész hétvégére is töltőn hagyják mobil eszközüket – a fejlesztők erre a helyzetre is gondoltak. A Powerslayer akkor, ha a huzamosabb ideig töltőn hagyott eszköz akkumulátora eleget veszített töltöttségéből, újra engedélyezi a töltést, de csak addig, míg az akkumulátor ismét el nem éri a 100%-os szintet. Az említet funkciókat a termék intelligens szoftvere vezérli, amit a Velvetwire fejlesztett ki – a Powerslayer-rel együtt.
Az okos kis eszköz stabil és tiszta 5 voltos feszültséget, illetve 2 amperes maximális áramerősséget kínál, plusz rendelkezik túlfeszültség elleni védelemmel is. A töltő adaptív készenléti technológiával rendelkezik, így a hagyományos töltőkhöz képest egytizednyi készenléti áramfogyasztás mellett várja, hogy ismét szükség legyen rá.

A tenyérméretű újdonság Kickstarteren bukkant fel, ahol a kitűzött 25 000 dolláros célt már régen elérték készítői. A projekt lezárásáig már csak órák vannak hátra.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

26. spludzs
2013.12.11. 10:06
Ezt is csak azért kellett elkészíteni, mert az ember alapvetően lusta és balf.sz! Nyilván aki meg ilyen eszközökre azt mondja, hogy felesleges az meg nem lát tovább az orránál, de valahol szomorú is, hogy ilyeneket kell tervezni, mert ugye pénzt kell kiadnunk azért, hogy spóroljunk a világnak. Sad but true
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Fzoltan
2013.12.11. 10:15
Több energiába kerül egy ilyet legyártani, mint amennyit spórol az életciklusa során. Remek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. nemlehet
2013.12.11. 10:24
Különálló eszközként én sem látom értelmét. Pont azért amit Fzoltan írt. Sajnos ezt sokszor nem veszik figyelembe a "környezettudatos" vásárlók.

Ha be lenne építve gyárilag minden töltőbe akkor viszont örülnék neki. Én mindig éjszaka felrakom, reggel lehúzom a telót töltőről. Mondjuk kb 2 óra alatt feltölt, de nem tudok vele mit csinálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. balinlin
2013.12.11. 10:33
Parasztvakítás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. dbelam
2013.12.11. 10:37
Igen, az a "pazarolt" áram azért megy bele, mert addig sem az akkut szivornyázza. Hiszen milyen jó lesz, hogy este 8-kor felteszem a telefont tölteni, 10-kor kész, és reggel 6-ig, mondjuk 8 órát újra akkuról megy. Éljen, reggel nem 100% akkuval, hanem mondjuk 80%-al indítok! Rohanok is a boltba azonnal, hogy megvegyem!
Ha meg ha a huzamosabb ideig töltőn hagyott eszköz akkumulátora eleget veszített töltöttségéből, újra engedélyezi a töltést, de csak addig, míg az akkumulátor ismét el nem éri a 100%-os szintet. akkor milyen jó akkukímélő a cucc, hiszen a lítiumos akksik arról híresek, hogy szeretik a rendszeres töltögetést. Most egy nap alatt nem egy, hanem két-három töltés-kisülés ciklus megy át az akkun. Gratulálunk, kedves "zöldek", megfeleztétek-harmadoltátok a veszélyes anyagokat tartalmazó akkuk élettartamát!

Túltöltésről meg már nagyon rég nem hallottam, amelyik telefon megengedi hogy túltöltse az akkut, az meg szemétre való.

Szerintem lehet a készítőknek sorban állni természet anyánknál egy tarkónlövésre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Szerzetes
2013.12.11. 10:47
dbelam-al értek egyet, valahogy nem tiszta, hogy ez miért is jó. Valaki világosítson már fel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. patrik2991
2013.12.11. 10:55
FZoltan: +1
dbelam: +1

Aki meg ezt nem érti, annak csak gratulálni tudok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. lorddiablo
2013.12.11. 11:07
Még eggyel több vacak az iDiótáknak, hogy nyaralásra is legyen még egy plusz táska, amiben az ilyen teljesen felesleges dolgok foglalnak helyet. A poént már lelőttétek korábban: a gyártása több energiát emészt fel, mint amennyit valaha is hozni fog. Sötét Zöldek FTW! A kedvenc mondásom tőlük: "Minek építünk erőműveket, az áram a konnektorból jön."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. wildstorm
2013.12.11. 11:22
dbelam: Mondjuk ha estére kikapcsolod a 3G/4G/BT/WiFi/progik stb. marhaságokat, talán nem veszít az aksi használat nélkül egy fél éjszaka alatt 20%-ot...
Vagy tudok jobbat. Kapcsold ki éjszakára.
Tudom ez nem életszerű. Hol élek én. Itt jön be az első hozzászólás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Humbuk
2013.12.11. 11:22
Én azt nem értem, hogy miért kell mindennek "okosnak" lenni meg "intelligens"-nek. Egy kis transzformátor, meg egy digitális szabályzó áramkör az okos? Ezekszerint a gőzmozdony is okos! (Thomas!!!!!!! )

dbelam: Az, hogy túltöltésről nem hallottál az egy dolog Nem baj. A kijelentésed viszont butaság! Igaz nem biztos, hogy a te hibád, mert nem ismerheted az ilyen dolgokat, ha nem ilyen irányban tanulsz/dolgozol.

A legtöbb esetben és ez már az eszköz nevéből,céljából is kiderül: Ez egy szabályozó áramkör, amely az áram be(ki)kapcsolásért felelős. Ezzel nincs is gond, viszont azzal már "igen", hogy figyeli az akkumulátort is. Tehát szabályoz A szabályozásnál viszont van időveszteség mert az információnak(nem a közeg a fontos, hanem az információ tartalom) el kell jutnia az egyik helyről a másikra és be is kell avatkozni. Tehát nem igen van olyan, hogy 100%nál egyből lekapcsol a töltő, hanem igen is túl tölt és bizony ez a ketyere is túltölt egy bizonyos X(lehet ez másodperc, 1/10mp akár 1/100ad mp is minél kisebb annál drágább) ideig.(A túltöltés elkerülhetetlen bármilyen kicsi is legyen.)

Nah most, hogy tisztában vagyunk a dolgokkal (Természetesen ez a kütyü már az észrevehető akku égetős elmebeteg túltöltést akadályozza meg) azonban kíváncsi lennék a hiba arányára, hogy hány %os a tűrése(gondolom 1-2% vagy 5%os lehet).

Btw lehet egy zsír új cuccnál nem olyan hasznos, egy régebbinél amelynél már van elhasználódás (ott ha a maximum töltés már az eredeti 80%-a és mondjuk az elektronika a régi 100%ra akarja tölteni, ott már komoly 20%os veszteség van.) nagyon is releváns alternatíva lehet.

Okos ÖTLET!! Még ilyet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. coolpet
2013.12.11. 12:17
Ezt szoftverbe kellene integralni, nem megegy hulyeseget arusitani, csak szennyezzuk a kornyezetet vele.
Androidra nem is lehet nehez fejlesztni egy appot, ami a toltest szabalyozza.
Feltolt, majd lekapcsolja, majd ha leesik mondjuk beallitott 80% ala akkor ujra tolt.
Ejszaka adatfoglamak kikapcsolva stb nem fog annyit esni az akksi toltottsege hogy relevans legyen az ujratoltesre. Maris sporoltunk energiat es csak egy par sor kod kell, nem egy + hw...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. aragon89
2013.12.11. 12:20
nem kell ilyeneket gyártani szerintem, hanem bele kellene verni az emberek fejébe, hogy a konnektorba dugott, de "üres" (értsd: a másik vége nincs bedugva a készülékbe) töltő IGENIS FOGYASZT ÁRAMOT! a barátnőm mániája, hogy bedugva hagyja a telefon, laptop töltőt...
Az egy dolog, hogy megvédi a készüléket a túltöltéstől (bár a legtöbb készülékben már eleve van), de üresjáraton, amikor csak szimplán be van dugva a falba és nem tölt semmit, akkor vajon fogyaszt e energiát??? mert ha nem, akkor 'urva jó dolog, ha viszont igen (márpedig szerintem fogyaszt), akkor semmi értelme... és marad a kőkorszaki módszer:
Kihúzod a konnektorból!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Szerzetes
2013.12.11. 12:47
Ha a telefon a töltőjére van dugva, akkor közvetlen azt használja, nem? Vagy ekkor is jelentkezik az a veszteség, ami az akkuból való táplálásból ered?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. expander
2013.12.11. 12:50
Nekem olyan konnektorjaim vannak amiket egyesével ki lehet kapcsolni, így nem kell kihúzogatni a töltőket. Ennyi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. ToXeN
2013.12.11. 13:24
Csak mondom, hogy a bedugva hagyott töltő (telefon nélkül) minimális áramot fogyaszt.
Az enyém (gyári Sony) például fél mA-t fogyaszt ha semmi nincs rajta, ez 0,115W, ami 8695 óra (majdnem 1 év) alatt fogyaszt 1 kWh-t.
Azaz 1 év alatt kb 50 Forintodba kerül ha nem használnád a töltőt.

Nem a barátnőd mániája hogy bedugva hagyja, hanem a tied hogy mindig kihúzod...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. expander
2013.12.11. 13:28
@ToXeN

De add már össze a sok millió töltő áramfogyasztását! Nem beszélj butaságokat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tomchee
2013.12.11. 13:29
Jaj ne már... ezt most kellet? Imádom mikor a hülyék próbálnak környezet tudatossággal világot menteni.

Expander: Itt most nem erről van szó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. iattilagy expan...
2013.12.11. 14:33
Aztán meg add össze a világ összes áram fogyasztását és osztd el vele, sokkal több információt fog hordozni, a telefon töltő szinte semmit se fogyaszt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sandsz
2013.12.11. 14:43
"Aztán meg add össze a világ összes áram fogyasztását és osztd el vele, sokkal több információt fog hordozni, a telefon töltő szinte semmit se fogyaszt..."

Aztán számoljuk ki azt is, hogy mibe kerülne minden egyes háztartást ellátni egy ilyen csodatöltővel. És ha már itt tartunk nézzük meg, hogy mekkora kupac szemét lenne a most használt töltőkből, ha lecsserélnék őket egy ilyenre. Megérné 50 forintért évente?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. balinlin
2013.12.11. 14:48
Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán az erőművek megéreznék-e a változást, és tudnák-e csökkenteni a teljesítményleadásukat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zodiac83
2013.12.11. 18:30
Parasztvakítás a köbön. Szépen le is írtátok, hogy miért.

@Humbuk #10:

"A túltöltés elkerülhetetlen bármilyen kicsi is legyen."
Miért is? Nem kell megvárni a 100%-ot, hanem valamivel előtte kell megállni oszt csókolom. Nem vagyok szakértő, de ebben mi olyan bonyolult? Ha ismert a késleltetés, akkor annak megfelelően lehet korrigálni is, vagy tévedek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gabesz7630
2013.12.11. 21:11
Ez egy akkora baromsag mint a haz.
noooooooormaliiis?

FZoltan: +1
dbelam: +1

Ezert meg plussz pont jar mert nem nekem kellett leirnom:
"Szerintem lehet a készítőknek sorban állni természet anyánknál egy tarkónlövésre."
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Humbuk
2013.12.11. 22:18
zodiac83: Nem tévedsz! A % egy mágikus szám dimenziók nélkül. Pont az a jó benne, hogy mindenre ráhuzható.
Ha logikusan próbáljuk elemezni a helyzetet, akkor a mérnököknek a készüléket alapból 90% töltöttségre kellene kalibrálni. Ami a felhasználók esetében 100%. Tehát az Akkuban még lenne rejtett 10% plusz amely jótékonyan hatna az elhasználódásra is, hiszen a felhasználó nem érzi meg annyira a teljesítmény romlást. (redundancia miatt)
A késleltetés korrigálása pénzbe kerül. Függően az áramkörök minőségétől alakul a késleltetési idő, amely a végtermék árát(kihozatali arány miatt) ronthatja.


A töltő meg azért nem fogyaszt olyan sokat, mert a transzformátoroknak (még a nem túl minőségieknek is) jó a hatásfoka.(~90%)
Sokak okfejtése azért nem helyes, mert ahogy a cikk is említi, nem sima konnektorban hagyott töltő van a fókuszban, hanem a konnektorban hagyott töltő telefonostul!
MInt előző hszben is említettem, szerintem ez a már jócskán használt akkuknak tesz majd jót, mert ott már van pazarlás bőven. A [zsír új]------------------------[Kuka] között azért van egy hosszabb időszak, nem kell végletekben gondolkodni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. robotsyte dbela...
2013.12.12. 09:16
Na hát akkor rázzuk tisztába a dolgokat. A Li-ion vagy a Li-pol akkumulátoroknak nem árt a töltés gyakori le föl kapcsolása, ezeknek a telepeknek a maximális feltöltés és a teljes lemerítés árt. Viszont ezek ellen elvileg védekezik a telefon töltést szabályozó rendszere (azért én használok egy időzítőt, amivel hajnali 3 és 6 óra között töltöm csak, így reggelre fel lesz töltve, de mégsem lóg a töltőn órákat). Tehát ebből kiindulva fent hagyhatjuk egész éjszakára is a telefont, de az sem árt neki, ha állandóan felrakjuk egy kicsit tölteni (így ennek az eszköznek a megoldása sem árt az akkumulátorunknak).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. cscsaba
2013.12.12. 21:09
Van egy időkapcsolóm, de persze nem tud olyant hogy egyetlen egy időtartam beállításával elkezd "visszaszámolni", majd a végén elveszi az áramot.
A dugasztápból eszköz nélkül kilógó kanóc pedig hosszabb távon nem biztos hogy jót tesz a tápnak.
Amire én vágyom, hogy pl. az mp3 lejátszó ne kezdje el magát feltétlenül automatikusan tölteni az usb portról ha úgyis csak zenét másolok rá, ami pár perc alatt megvan. De még talán a Kindle-nél is csak olyant lehet csinálni hogy lehet olvasni rajta míg a bekapcsolt gépre van csatlakoztatva és töltődik. Persze itt jön be az, hogy Li-ion esetén elvileg inkább kell arra figyelni hogy ne legyen csutkára lemerítve (ez viszont gyárilag megoldott) semmint a ciklusok számára, ahogy robotsyte is írta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dbelam
2013.12.13. 15:49
dbelam: Az, hogy túltöltésről nem hallottál az egy dolog Nem baj. A kijelentésed viszont butaság! Igaz nem biztos, hogy a te hibád, mert nem ismerheted az ilyen dolgokat, ha nem ilyen irányban tanulsz/dolgozol.

Kedves Humbuk!
Villamosmérnökként azért van egy kis rálátásom a dolgokra, ellenben az ilyen és ehhez hasonló hozzászólások nem sok szakértelmet mutatnak: A töltő meg azért nem fogyaszt olyan sokat, mert a transzformátoroknak (még a nem túl minőségieknek is) jó a hatásfoka.
Főleg hogy kapcsolóüzemű tápegység van a jobbakban, a trafót már egy ideje elfelejthettük. Innen vannak a jó minőségű "intelligens" töltők, amik alig esznek áramot üresjáratban.

A túltöltés legalább 2 helyen kerül kivédésre:
- egyszer a telefon/laptop/akármi ellenőrzi, és a kalibrált 100% fölé nem tölti
- a li-* akkuk csak rossz esetben kerülnek forgalomba védőIC nélkül, az önmagában megvéd a túltöltéstől, jobb esetben a túlmerüléstől is

Ha a telefon a töltőjére van dugva, akkor közvetlen azt használja, nem? Vagy ekkor is jelentkezik az a veszteség, ami az akkuból való táplálásból ered?
Közvetlen a dugóstápot használja, de a szinten tartás (minimális áram folyik be az akkuba, de az az akkuveszteségeket fedezi) és a táp vesztesége jelentkezik, mint veszteség, főleg mert esik a hatásfok alacsony áramfelvétel mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!